Open clubavond bij JAS Liempde

'Baggeren door de modder: altijd succes'

Tonnie Wesseling

JAS is een begrip in Liempde. De afkorting staat voor Jong Actief Sportief en is een ontspanningsclub voor kinderen uit groep 3 tot en met 7 van basisschool De Oversteek. Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk: het enthousiasme is bij de groepsleiders en de bestuursleden minstens zo groot als bij de kinderen!

Rianne Koppen, bestuurslid en aanspreekpunt, Helma Oerlemans, bestuurslid voor groep 6 en 7, Coen van der Laar, leider van groep 5 en Anne Cornelissen en Romy Raaijmakers, beiden leiders voor groep 3 vertellen gepassioneerd over JAS. De club vloeide zo'n tien jaar geleden voort uit Jong Nederland en is alleen bedoeld voor Liempdse kinderen. Er zijn ongeveer honderd kinderen lid. Iedere dinsdagavond houdt JAS clubavond in het clubhuis Pius X aan de Heidonk 28. Groep 3 vermaakt zich van 18.30 tot 19.30 uur en de oudere groepen gaan door tot 20.00 uur.

JAS-virus

Van der Laar (30), zelf oud-JAS'er, vertelt: ,,Ik ben er bij gekomen toen ik 18 jaar was. Groep 5 was onderbezet en zo ben ik er ingerold. Ik geniet van de interactie van kinderen met sport en spel en kan hier mijn creativiteit goed in kwijt." Koppen: ,,Als bestuur houden we de grote lijnen in de gaten en zorgen voor de faciliteiten en het eigen budget van de leiders." Cornelissen, partner van Van der Laar is nu nog woonachtig in Veldhoven, maar via hem aangestoken met het JAS-virus. ,,Voor mij is het ook een leuke manier om mensen in Liempde te leren kennen." Koppen valt haar bij: ,,Je moet toch iéts doen om hier goed in te burgeren", zegt ze plagend. Raaijmakers is met 14 jaar de jongste leider en ook een oud JAS'er. ,,Toen ik de leiding aan het werk zag, wist ik meteen: dát wil ik later ook doen." Het valt voor haar prima te combineren met haar opleiding aan het Schijndelse Elde-college.

Baggertocht

Bij het opsommen van de vele activiteiten verschijnt er bij allen een grote glimlach. Van der Laar: ,,We hebben ooit grote dennenappels gevuld met pindakaas voor de vogels. De kinderen kregen de pindakaas nauwelijks van hun vingers en stonken een uur in de wind!" Oerlemans: ,,Ook de baggertocht, een speurtocht door de modder, is altijd een groot succes." Cornelissen: ,,Voor de kleintjes is vaak een speeltuintje en een doos waterijsjes al een hit. Of pepernoten bakken met Sinterklaas."

De grote leidersgroep maakt gebruik van een groepsapp, zodat altijd iemand aanwezig is tijdens de clubavonden. Cornelissen: ,,Voor de nieuwe groep 3, die in september start, zoeken we 24 superenthousiaste kinderen." Oerlemans: ,,Op 21 juni houden we van van 18.30 tot 19.30 uur een open avond in het clubhuis en mogen kinderen met hun ouders komen kijken."

Lidmaatschap

Het lidmaatschap kost 45 euro per jaar en daar komt nog een klein bedrag bij voor het jaarlijkse kamp in een blokhut of kampeerboerderij. De bestuursleden en groepsleiders zijn dolblij dat het Tourspel Liempde JAS als een van de twee goede doelen heeft uitgekozen. Met de bijdrage van het Tourspel kunnen ze onder meer verouderde sportmaterialen vervangen en kan er herkenbare verenigingskleding voor de leiding worden aangeschaft.

Het nieuwe seizoen van de ontspanningsclub start op 19 september. Kinderen die willen aansluiten, kunnen zich opgeven via info@jasliempde.nl. De vernieuwde website www.jasliempde.nl geeft een leuk inkijkje in de club en een indruk van de groepsleiding.