Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ETAPPEKOERS FINISHT AL VIJF JAAR IN CENTRUM BOXTEL

Ster ZLM Toer garantie voor spektakel

MARC CLEUTJENS

Marcel Kittel, André Greipel, Tom Boonen, Taylor Phinney en Niki Terpstra. Zomaar even wat grote namen uit het rennersveld dat gistermiddag in Goes van start is gegaan in de Ster ZLM Toer. De meerdaagse wielerkoers finisht zondag 19 juni alweer voor de vijfde keer op rij in hartje Boxtel en zal ook dit jaar veel wielerfans op de been brengen. Bijzonder: Maarten Tjallingii van Lotto-Jumbo zal in Boxtel zijn laatste meters als wielerprof afleggen en wordt groots uitgeluid op het erepodium op de Markt.

Met koersdirecteur Jan Livius uit Sint-Michielsgestel vormt Liempdenaar Anton Ganzeboom het kloppend hart van een kleine stichting die jaarlijks een van de grootste professionele wielerkoersen in Nederland organiseert. Want dat is de Ster ZLM Toer - Grote Prijs Jan van Heeswijk al vele jaren. Met een indrukwekkend deelnemersveld is het voor veel wielerploegen dé opmaat voor de nationale kampioenschappen die eind juni worden verreden. En het is de laatste voorbereiding op de Tour de France.

,,Ook dit jaar hebben zeven World Tour-ploegen voor onze wedstrijd gekozen", glundert voorzitter Ganzeboom. ,,Beschouw onze stichting als een organisatiebureautje dat met een paar man heel veel werk verricht." De kengetallen van de Ster ZLM Toer zijn indrukwekkend. Alleen al op de slotdag, als de koers om 12.00 uur in Someren vertrekt en omstreeks 16.20 uur finisht in Boxtel, zijn in deze regio meer dan honderd verkeersregelaars in touw. ,,Tel daar een aantal motorrijders en de 24 motoragenten van het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten - red.) bij op en je hebt over een aardige colonne."

WEER NAAR BOXTEL

Ganzeboom vertelt dat het geen haar heeft gescheeld of de slotdag van de Ster ZLM Toer was niet in de Stationsstraat gefinisht. ,,We hadden een uitnodiging op zak om de eindstreep in Limburg te trekken, maar dat plan is uiteindelijk niet rondgekomen. Ook was een andere Brabantse gemeente serieus in de race voor aankomst van de slotetappe. Dat bleek financieel niet haalbaar waardoor we weer bij het gemeentebestuur van Boxtel hebben aangeklopt."

Dat het woord 'meewerkend' in het gemeentehuis veel gebezigd wordt, kan de voorzitter van de Ster ZLM Toer beamen. ,,Ik denk dat het binnen drie minuten geregeld was", lacht de Liempdenaar. Ganzeboom is lovend over de medewerking die de organisatie krijgt vanuit het gemeentelijk apparaat. ,,We komen graag naar Boxtel, niet in de eerste plaats omdat het dicht bij huis is", erkent Ganzeboom. ,,De aankomst in de Stationsstraat kan gevaarlijk zijn bij regen, maar staat ook garant voor een prachtige eindsprint."

Om zoveel mogelijk publiek op de been te brengen, kiest de organisatie ook dit jaar voor drie doorkomsten in hartje Boxtel. ,,Voordat de finish plaatsvindt, kunnen de wielerfans hun helden al drie keer langs zien komen en daarmee bieden we het centrum een mooi sportevenement waaraan wereldtoppers deelnemen", meent Ganzeboom. Hij sluit niet uit dat de Ster ZLM Toer ook de komende jaren terugkeert naar Boxtel. ,,We hebben leuke ideeën, ook voor evenementen in de zijlijn, zoals een wielercafé op de avond voor de slotetappe."

CONCURRENTIE

Het succes van de Ster ZLM Toer komt voort uit strategische keuzes die het wielercomité enkele jaren geleden heeft gemaakt. Volgens Ganzeboom is vooral het tijdstip - kort voor de NK's en de Tour de France ideaal. ,,Vooral sprintploegen kunnen zich perfect voorbereiden en vinden een aantrekkelijk deelnemersveld om met elkaar de strijd aan te binden", vertelt de voorzitter. ,,Waar ploegen met sterke klimmers kiezen voor de Ronde van Zwitserland, vind je de sprinters bij ons. Kittel, Greipel, maar ook Dylan Groenewegen en Wouter Wippert tip ik voor een zege in Boxtel."

Vrees voor toenemende concurrentie van andere wedstrijden is er wel in toenemende mate, erkent de Liempdenaar. ,,Vooral in het Oostblok zie je wielerwedstrijden opkomen waar veel meer geld betaald wordt. Daar kunnen ploegen bedragen krijgen die wij niet kunnen bieden." Desondanks is ook dit jaar een ijzersterk deelnemersveld geformeerd, met ploegen als Lotto-Jumbo, Giant-Alpecin, BMC, Lotto-Soudal, Etixx-Quick Step, Cofidis, Cannondale en IAM Cycling. In totaal verschijnen 22 ploegen aan de start. ,,Of ik een ideale winnaar heb?", lacht Ganzeboom. ,,Niet echt, al hoop ik op een aansprekende naam. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat de wedstrijd ordelijk verloopt en iedereen na de aankomst op zondagmiddag weer veilig naar huis kan."

Ganzeboom verheugt zich op de slotdag in Boxtel, maar weet dat eerst al die andere etappes afgewerkt moeten worden, met zaterdag 18 juni de koninginnenrit in de Ardennen als hoogtepunt. Dan rijden de renners een parkoers dat lijkt op dat van Luik-Bastenaken-Luik, met venijnige klimmetjes rond het gebied van stuwmeer La Gileppe. ,,Zondag staat Boxtel op het menu, en mijn woonplaats Liempde natuurlijk waar we ook viermaal doorheen rijden. Elk jaar weer een prachtige rit door Het Groene Woud."


Programma

Ster ZLM Toer

in hartje Boxtel

De aankomst van de Ster ZLM Toer in Boxtel staat de voorbije jaren garant voor de aanwezigheid van vele honderden wielerfans in het centrum. Zondag 19 juni worden ook veel liefhebbers verwacht, mede doordat een sterk deelnemersveld is geformeerd met veel grote namen. De finish in de Stationsstraat is gepland voor 16.20 uur.

Voordat de renners in Boxtel arriveren, rijden ze vanaf het Wilhelminaplein in Someren door onder meer Lierop, Deurne, Gemert, Erp, Keldonk, Mariahout en Nijnsel. Om 14.35 uur is de eerste doorkomst in Liempde, om 14.48 uur zal de eerste passage in de Stationsstraat in Boxtel zijn.

Aansluitend worden in Het Groene Woud drie rondes gereden, die onder meer voeren door Sint-Michielsgestel, Gemonde en tweemaal Liempde. Daar kan het publiek het peloton zien passeren om 15.14 en 15.41 uur. De doorkomsten in Boxtel zijn omstreeks 15.25 en 15.52 uur.

Na de finish in de Stationsstraat verplaatst het wielercircus zich naar de Markt, waar de dagwinnaar en de winnaars van alle klassementen worden gehuldigd. Een speciale huldiging krijgt Maarten Tjallingii, die bezig is aan zijn laatste wedstrijd en zondag na de aankomst in Boxtel de fiets definitief opbergt. ,,We willen dat moment niet zomaar voorbij laten gaan", zegt voorzitter Anton Ganzeboom van de Ster ZLM Toer. ,,Tjallingii krijgt van ons een bijzonder afscheidscadeau. Leuk dat we dat in Boxtel kunnen aanbieden."

De wielerploegen stellen zich op op de Bosscheweg; publiek weet die plek vaak te vinden en gaat er op jacht naar handtekeningen.

Volg alle nieuws rond de Ster ZLM Toer op de website van de etappekoers: www.sterzlmtoer.nl. Daar staan ook de etappeschema's en doorkomsttijden vermeld. Vanwege de doorkomst van de wielerkoers, heeft de gemeente Boxtel een groot aantal verkeersmaatregelen genomen. Die staan op de servicepagina's van de gemeente Boxtel in deze krant en op www.boxtel.nl.

Afbeelding