Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BUURT HOBBENDONKSEWEG ONTSTEMD OVER HANDELWIJZE BOXTEL

Nog geen toekomst voor muziekkiosk

HENK VAN WEERT

De fractie van PvdA/GroenLinks in de Boxtelse gemeenteraad vraagt zich af hoe het staat met het plan om de kiosk, die jarenlang op de Markt stond, te verplaatsen naar het grasveld tegenover basisschool De Vorsenpoel. Daar wordt momenteel de nieuwe skateramp aangelegd. Buurtbewoners, die bezwaar maakten tegen de komst van de muziektent, zeggen dat de kiosk op deze plek van de baan is. Maar ze zijn ontevreden over de handelwijze van de gemeente.

Volgens Arjan van der Zee, woordvoerder namens een groep buurtbewoners van de Hobbendonkseweg, is in het verleden door het gemeentebestuur toegezegd dat de kiosk niet op het grasveld tegenover hun woningen komt. Aanleiding daarvoor waren de protesten uit buurt, die overlast vrezen door hangjeugd. Wethouder Herman van Wanrooij, die deze week nog niet kon reageren op de brief die raadslid Nico Bulter namens PvdA/GroenLinks schreef, zou schriftelijk hebben bevestigd dat de kiosk er niet komt.

De brief van Bulter (zelf ook buurtbewoner) is voor Van der Zee aanleiding om de voltallige gemeenteraad uit te nodigen om door hem bijgepraat te worden over het dossier dat volgens hem al ruim vijf jaar tot discussies en procedures leidt. Het protest tegen de komst van de kiosk leidde tot een gang naar de Raad van State.

De kiosk, een creatie van architect en kunstenaar Paul Strik, ligt sinds 2009 opgeslagen op de werf van bouwbedrijf Hazenberg aan de Schouwrooij. Raadslid Bulter vindt dat het kunstwerk die in de volksmond werd aangeduid als de 'lampenkap' een positieve bijdrage kan leveren om van het grasveld tussen de Maastrichtsestraat en de Hobbendonkseweg een ontmoetingsplek te maken. Op die manier kan het de zogeheten sociale as tussen gemeenschapshuis De Rots en de Kinderboerderij in Boxtel-Oost versterken.

Bulter gaf deze week aan inderdaad niet op de hoogte te zijn van de kwestie. Ik heb met het Wijkorgaan Boxtel-Oost gesproken en daar kwam dit onderwerp aan de orde. Naar aanleiding van de reactie van de buurt zegt het raadslid: ,,Ik kan niet goed te snappen dat de Raad van State het individueel belang van enkele buurtbewoners in dit geval zwaarder zou laten wegen dan het algemeen belang."

SKATERAMP

Inmiddels de gemeente gestart met de aanleg van een nieuwe skateramp op het grasveld tegenover basisschool De Vorsenpoel. Die speelvoorziening verhuist vanaf de nabijgelegen Dr. De Brouwerlaan, net als de jongerenontmoetingsplaats (JOP). Ook tegen de JOP heeft de buurt bezwaar; over de komst van de skateramp lopen de meningen uiteen, stelt Van der Zee. Begin juli staat volgens hem een hoorzitting gepland bij de commissie bezwaar- en beroepsschriften van de gemeente Boxtel.

De buurtbewoners zijn ontstemd over de handelwijze van de gemeente die vier weken geleden, dus nog tijdens de lopende bezwaarprocedure, begon met de herinrichting. Daarbij wordt ook nog eens gebrekkig gecommuniceerd, vindt Van der Zee. Twee dagen nadat de werkzaamheden waren begonnen, kregen de buurtbewoners een nieuwsbrief in de bus met de mededeling daarover. ,,Mosterd na de maaltijd natuurlijk. Dat hadden we zelf ook wel gezien...", moppert Van der Zee. Hij meldt de gemeente inmiddels heeft toegegeven dat de gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdient.

FOTO BOVEN: Een van de onderdelen van het herinrichtingsplan voor het grasveld tussen de Maastrichtsestraat en de Hobbendonkseweg in Boxtel-Oost is de aanleg van een nieuwe skateramp. De huidige speelvoorziening voor de jeugd, om de hoek in de Dr. De Brouwerlaan, verdwijnt. De jongerenontmoetingsplek, nabij de bestaande skateramp, verhuist eveneens. (Foto: Peter de Koning).


Boxtel promoot gratis TaxusTaxi

Wethouder Herman van Wanrooij vraagt zaterdag 18 juni tussen 10.00 en 13.00 uur op de milieustraat aan de Kruisbroeksestraat aandacht voor de TaxusTaxi. Uit het verse snoeiafval van taxushagen wordt een werkzame stof voor kankermedicijnen gehaald.

Snoeiafval wordt thuis opgehaald met de TaxusTaxi. Die komt gratis voorrijden na een telefoontje naar (085) 489 63 50 of door een melding op www.taxustaxi.nl. Vorige week werd via een ingezonden brief in deze krant gepleit voor een inzamelpunt voor taxussnoeisel op de milieustraat. Dat gaat de gemeente niet doen. Jong taxussnoeisel moet vers (binnen 24 uur naar de knipbeurt) opgehaald worden, anders gaat de werkzame stof Taxol verloren. ,,De openingstijden van de milieustraat laten het niet altijd toe om hier aan te voldoen", aldus een gemeentewoordvoerster.