Afbeelding
Foto: Peter de Koning

150 SCHAPEN GRAZEN OP HEIDE KAMPINA

Koeien en paarden moeten wennen aan schaapskudde

MARC CLEUTJENS

De schaapskudde van herder Boris van Hooij graast al enkele weken op de heidevelden van de Kampina. Nu ook de koeien en paarden die er grazen gewend zijn aan de aanwezigheid van schapen, is het tijd om de komst van de kudde wereldkundig te maken. ,,De schapen eten minimaal tweemaal drie uur per dag en besteden veel uurtjes aan het herkauwen van al dat gras."

De schaapskudde, afkomstig van de schapenhouderij van ondernemer Rob Adriaans uit Nuenen, is al een aardige attractie aan het worden in de Kampina. ,,We worden op advies van Natuurmonumenten ingezet op plekken die juist voor schapen geschikt zijn om te begrazen", vertelt Van Hooij. Zijn baan wordt nogal eens geromantiseerd, weet hij. ,,Vergis je niet, het is keihard werken en geen job van negen tot vijf", lacht de herder.

Hij beheert niet alleen de kudde op de Kampina, maar verzorgt en controleert ook de schapen op Banisveld, in Haaren en Oisterwijk. ,,Ik zorg dat ze tijdig op plekken staan waar genoeg gras gegeten kan worden en zorg voor drinkwater in de nacht- en weekendrasters", vertelt Van Hooij. ,,Daarnaast let ik op de gezondheid van de dieren. Zeker na een natte of winderige dag, is de kans aanwezig dat er dieren zijn met longontsteking. Ik kan ze eventueel medicijnen toedienen of, als het erger is, een dierenarts inschakelen."

Natuurmonumenten heeft herder Van Hooij een uitgebreide instructie gegeven waarin staat op welke plekken wel of niet gegraasd mag worden. ,,Op sommige plekken zullen paarden of koeien vaker komen omdat die uit de voeten kunnen met langer gras", weet boswachter Luc Roosen. ,,Op het centrale heidegebied hebben we een aantal plekken gemaaid, zodat hier schapen het karwei verder af kunnen maken. Zodra het pijpenstrootje uitschiet, moeten de schapen aan het werk."

Roosen erkent dat er in de eerste weken nadat de schaapskudde werd uitgezet enkele 'aanloopproblemen' waren. ,,Op de Kampina is ruim 800 hectare beschikbaar voor grote grazers zoals koeien en paarden. Toen daar schapen bijkwamen, bleken vooral de koeien nieuwsgierig en soms een beetje chagrijnig", lacht de boswachter. ,,Ook de schapen en de border collies moesten wennen", vult herder Van Hooij aan. ,,Nu kijk ik elke ochtend waar de paarden en de koeien zijn en blijf ik een beetje uit de buurt."

De herder is blij met de aanloop van wandelaars en fietsers en is vaak te vinden op plekken waar regelmatig recreanten passeren. ,,De meesten reageren heel leuk. Maar soms is er ook wat kritiek. Dan staan er zoveel fietsers stil dat de doorgang even versperd is..." Boswachter Roosen is tevreden over de start die de schaapskudde heeft gemaakt. ,,Op deze manier wordt een extra bijdrage geleverd aan het terugdringen van vergrassing van de heide." De herder zit regelmatig met Natuurmonumenten aan tafel om het werk van de kudde te evalueren en bij te sturen. (Foto: Peter de Koning).