Theo van Roosmalen stippelt al vele jaren de routes uit voor de Essche Fietsdag. Het evenement wordt 28 juni voor de 28e keer gehouden. (Foto: Peter de Koning).
Theo van Roosmalen stippelt al vele jaren de routes uit voor de Essche Fietsdag. Het evenement wordt 28 juni voor de 28e keer gehouden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ESSCHE FIETSDAG OP ZONDAG 28 JUNI

'Ook dit jaar mooie routes door natuur rond Esch'

CARRY DIRKX

Al 28 jaar vaste prik: op de laatste zondag in juni is het Essche Fietsdag. Zondag 28 juni kunnen fietsliefhebbers een ronde van 40, 70 of 100 kilometer fietsen, met startpunt Esch. De routes worden al die jaren uitgestippeld door Theo van Roosmalen (70) uit Esch. ,,Deze keer is het echt een hele mooie route", zegt hij.

,,De 40-kilometertocht gaat via de Nergena en Spoordonk naar landgoed Baest. Dat is een prachtig stiltegebied, maar voorheen kon je er moeilijk fietsen. Er ligt een klinkerweg, waarin altijd wel een klinker los lag. Vorig jaar is het pad echter opgeknapt, dus nu heb ik dit gebied meegenomen in de route", zegt Theo van Roosmalen.

Ook dit jaar zette hij de route uit voor de Essche fietstocht en nog altijd doet hij dat vol enthousiasme. ,,Als ik zie dat er ergens een nieuw fietspad wordt aangelegd, houd ik dat in de gaten. Zo is er bij Moergestel een nieuw fietspad, dwars door de natuur. Daar gaan we dit jaar ook heen. De fietsers van de 40 en de 70 kilometer houden van fietsen door de natuurgebieden", zegt hij. ,,Dit jaar zijn het echt hele mooie routes."

De 40 kilometer gaat verder naar Haghorst, waar de pauzeplaats is voor fietsers van alle afstanden, en terug via de Oisterwijkse bossen.

WIELRENNERS

De 70 kilometer-fietsers maken een extra rondje dwars door de Oirschotse hei. De 100-kilometerfietsers gaan na Haghorst terug via Diessen, Hilvarenbeek en Tilburg. De 100 kilometer is speciaal uitgezet voor wielrenners. Die kunnen dit jaar beter niet de 70 kilometer doen, zegt Van Roosmalen. ,,Er zijn teveel smalle, bochtige bospaadjes in die route. Als je vroeg gaat is dat geen probleem, maar later op de ochtend is het daar te druk."

VIJF VERENIGINGEN

Vertrek van de fietstocht is zoals altijd bij dorpshuis De Es op de Markt in Esch. Starten voor de 40 kilometer kan tussen 9.00 en 13.00 uur. De 70 kilometer start tussen 8.00 en 12.00 uur en de 100 kilometer tussen 8.00 en 10.30 uur. Inschrijfgeld is 4 euro. De opbrengst van het inschrijfgeld gaat naar vijf verenigingen in Esch: Tovido, Bouwdorp Jesch, jeugdcarnaval, de jeugd van de fanfare en LoHa.

Nu alleen nog duimen voor goed weer. ,,De vooruitzichten zijn goed", zegt Van Roosmalen. ,,Gelukkig hebben we in die 28 jaar maar één keer heel slecht weer gehad."

Esch

Anoek's Crea-Hoek

,,Creativiteit is mijn passie. Mijn doel is om bij anderen hun creativiteit naar boven te halen." Dat zegt Anoek Boumans uit Esch. Zondag opende zij Anoek's Crea-Hoek aan de Postelstraat 14. Kinderen en volwassenen die hun 'creatieve ik' willen ontdekken en daarvoor geen tijd of ruimte of niet weten waar te beginnen, kunnen er terecht. Meer informatie: www.crea-hoek.nl.