Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NATUURMONUMENTEN WIL TOREN IN 2017 VERVANGEN

Uitkijktoren Banisveld gaat op slot

MARC CLEUTJENS

De houten uitkijktoren die ruim vijftien jaar geleden werd gebouwd in natuurgebied Banisveld is versleten. Volgens boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten wordt de toren binnenkort afgesloten voor het publiek en wordt een plan gemaakt voor een nieuwe uitzichtpost.

De uitkijktoren op Banisveld werd opgetrokken nadat de plek waar Boxtel tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw huisvuil stortte was teruggegeven aan de natuur. Weilanden en akkers werden omgevormd tot een uitgestrekt natuurgebied. Aan de Brinksdijk werd een parkeerplaats gerealiseerd die toegang geeft tot de plek waar de uitkijktoren staat. Die biedt zicht op het uitgestrekte terrein waar veel vogelsoorten voorkomen.

Volgens boswachter Roosen is het hout van de uitkijktoren versleten en wordt de toren binnenkort ontoegankelijk gemaakt. ,,In overleg met de gemeente Boxtel zoeken we naar middelen om volgend jaar een nieuwe uitkijktoren te bouwen." De plek op Banisveld bood vaak onderdak aan Duurzame Driehoek, een samenwerkingsverband van alle gemeenten in Het Groene Woud. Bestuurders uit de stedendriehoek 's-Hertogenbosch-Tilburg-Eindhoven ontmoetten elkaar hier op de langste dag van het jaar en maakten afspraken over duurzaamheid.

FOTO ONDER: Zicht op de uitkijktoren in natuurgebied Banisveld. (Archieffoto: Peter de Koning).