Wethouder Peter van de Wiel is de kartrekker van het duurzaamheidsbeleid. In 2013 gaf hij het startsein voor de komst van een biomassaplein in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Wethouder Peter van de Wiel is de kartrekker van het duurzaamheidsbeleid. In 2013 gaf hij het startsein voor de komst van een biomassaplein in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

INWONERS AAN DE SLAG MET DUURZAAMHEIDSBELEID

'Boxtel gaat een duurzame reis maken'

BRAM STEENBEEK

Bijna honderd inwoners, wethouders, ondernemers en ambtenaren kwamen donderdagavond in de raadzaal van het gemeentehuis in Boxtel af op de startbijeenkomst van het duurzaamheidsproject 'Het gebeurt in de buurt'. Ideeën zijn er echter nog niet genoeg...

Heeft u wel eens stilgestaan bij het verschil tussen 'mantelzorg' en 'het leven mogelijk maken'? Deze twee termen betekenen nagenoeg hetzelfde, de interpretatie daarvan verschilt als dag en nacht. Het eerste klinkt als een verplichting, het tweede meer als een verlichting. Dat 'mantelzorg' de komende jaren zal moeten veranderen in 'het leven mogelijk maken', werd in de raadzaal van het gemeentehuis in Boxtel nog maar eens aangehaald. ,,Jullie staan aan het begin van een reis die nog wel tien jaar kan duren", zei Esther van der Valk, die samen met haar collega Harry te Riele de gemeente ondersteunt bij dit duurzaamheidproject, aan het begin van de avond.

FOSSIELE BRANDSTOF

Enkele aanwezigen keken Van der Valk aan alsof ze de laatste liter fossiele brandstof voor hun ogen zagen verdampen. Ondanks dat die fossiele brandstoffen langzaam op raken, lijkt een duurzame samenleving anno 2016 nog een ver-van-je-bed-show. Als inwoner van de gemeente Boxtel is die duurzaamheid echter dichter bij dan je denkt. De Boxtelse samenleving is namelijk al volop bezig met de overgang naar een meer duurzame samenleving.

Die omslag heet 'transitie'. Met een ander woord: verandering in denkwijze. En veranderingen kosten, zoals Van der Valk al aangaf, tijd. Naast tijd speelt samenwerking binnen die transitie een nog grotere rol. De gemeente zette afgelopen donderdag de eerste stap in die transitie door naar de (aanwezige) bevolking uit te spreken dat de bal bij haar ligt.

Dat betekent dat de gemeente in de toekomst, op initiatief van de inwoners, gaat meedenken hoe een duurzaam project ondersteund kan worden. Daarbij houdt de gemeente rekening met wensen, maar heeft ook haar eigen agenda. Hoe groen de inwoners ook willen zijn, de gemeente heeft ze zich ondanks dat nog altijd te houden aan regels. Al zijn die regels, net als het feit dat onze huidige manier van leven op dit moment een houdbaarheidsdatum heeft, geen reden voor doemdenken. ,,Het is een manier om kansen te creëren en samen naar een betere toekomst te werken', gaf wethouder Peter van der Wiel (Combinatie95) aan in zijn toespraak.

Daarmee geeft de gemeente, in navolging van verschillende projecten die al van start zijn gegaan, het schoolvoorbeeld van transitie. Er heerst een andere denkwijze die nieuwe ideeën voortbrengt. Dat gebeurt al op de avond zelf: tientallen ideeën worden opgeschreven op de 'droomtafel', waar iedere deelnemer zijn of haar droom voor Boxtel kon noteren.

Dat die dromen gaan van groots (heel Boxtel energieneutraal) naar klein (geen theezakjes meer in de kantine van het gemeentehuis), is één van de speerpunten van de avond. Maar ook in de gemeente zelf zijn er al duurzame voorbeelden te zien. De Herenboeren, de generatietuinen, een methode om hoogwaardig biogas uit verwerkingsafval te halen, een krant die eens niet verslag doet van een evenement maar de algemene gedachte van het evenement uitdraagt.

Het zijn initiatieven waar misschien één iemand opgekomen is, maar geestelijk gelijken nodig heeft om het van de grond te krijgen en het scherper te maken. Wanneer die transitie voltooid is? Waarschijnlijk nooit; er blijven altijd nieuwe, duurzame manieren te vinden om gewoontes te vernieuwen. Maar op het moment dat er bij het begin van de workshops in september al een paar mensen 'het leven mogelijk maken' in plaats van mantelzorgen, zijn de eerste stappen al gezet.


Drugspand dicht

En opnieuw is vrijdag in Boxtel een drugspand gesloten; het tiende al dit jaar. Het betreft een woning aan de Sint-Jozefstraat waar begin april op zolder een hennepkwekerij met meer dan 160 planten werd geruimd. Op last van burgemeester Mark Buijs is het pand voor een periode van drie maanden gesloten.