BREED SCALA AAN WIJKACTIVITEITEN

Boxtel En Route: dag
voor en door inwoners

HENK VAN WEERT

De evenementendag Boxtel En Route bood zaterdag een breed aanbod van activiteiten in alle wijken en kernen van de gemeente Boxtel. De ontmoetingsdag voor burgers bracht op de zes verschillende locaties geen honderden mensen op de been, maar zorgde wel voor gezellige bijeenkomsten.

Drie jaar geleden schafte Boxtel de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur af. Omdat er altijd hetzelfde handjevol mensen kwam. Na een inspiratieavond in 2014 en de Boxteldag in 2015 werd nu gekozen voor het evenement Boxtel En Route. In elke wijk en kern zetten bewoners zelf activiteiten op touw met het doel dat mensen elkaar te leren kennen. En daarin lijkt de opzet geslaagd. Geen massale opkomst van publiek, maar wel leuke programmaonderdelen die laten zien dat er in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel veel te doen is door het jaar heen.

Boxtel En Route werd ook nog eens gecombineerd met de huldiging van de jeugdige sportkampioenen op de Markt, de heropening van het vernieuwde VVV-kantoor in 't Hofje én het startsein van de herinrichting van evenemententerrein D'n Tip in Liempde. Van deze drie activiteiten wordt elders in deze krant afzonderlijk verslag gedaan.

BEWEEGTUIN

In de Boxtelse wijken was het vooral sport en spel dat het programma van Boxtel En Route bepaalde. In Selissenwal werd lasergamen voor de jeugd en jeu de boules voor ouderen gecombineerd met een open dag in de Prinses Amaliaschool, wandeltochten ('ommetjes') en een foto-expositie. Seniorenorkest Buchestelle, dat wekelijks in gemeenschapshuis De Walnoot repeteert, vertolkte op een van de vlonders rondom de vijver Heerewaer-de vrolijke muziek.

In de Kinderboerderij aan het Apollopad werd de vernieuwde keuken in gebruik genomen en kregen bezoekers uitleg over het onlangs gestarte eetkamerproject. Op het grasveld aan de overkant werd de beweegtuin voor ouderen geopend. Het programma werd gecombineerd met indrukwekkende demonstraties door diverse turngroepen van gymnastiekvereniging Tabitta die een eindje verderop in de wijk haar onderkomen heeft. Maar ook brede school Wilgenbroek was open: daar konden bezoekers het fitnesstoestel Syngry uitproberen onder toezicht van Buurtsport Boxtel.

De bewoners van de buurten Munsel, Selissen en In Goede Aarde hadden hun activiteiten geconcentreerd in sportpark Den Wielakker. De clubs die daar en in de directe omgeving zijn gehuisvest presenteerden zich: de biljarters van 't Ivoor, de tafeltennissers van Taverbo, de kanoërs van De Pagaai, de honk- en softballers van Ducks én de rugbyers van JRC Ducks. Bij tennisclub Munsel werd een zogeheten husselcompetitie gespeeld, stond een ballenkanon opgesteld en konden mensen hun servicesnelheid laten meten.

MODELVLIEGEN

Naast de roofvogelshow bij boerderijterras Jacobushof werden bij het sportpark van voetbalclub LSV in Lennisheuvel demonstraties gehouden door de modelvliegtuigclub. Ook konden kinderen er zelf vliegers en vliegtuigjes in elkaar knutselen. Fanfare Sint-Arnoldus zorgde voor de muzikale omlijsting.

In Liempde vertrokken wandelaars en fietsers vanaf D'n Tip voor zogeheten droge-voetentochten. Dat had alles te maken met de aanleg van de waterbergingskelder onder het evenemententerrein die is gestart. Bovendien was er open dag in D'n Liempdsen Herd, het toekomstige informatiecentrum voor Het Groene Woud aan de Barrierweg.

Burgemeester Mark Buijs zette aan het einde van de middag de organisatoren van de wijkactiviteiten in het zonnetje. Een voor een verschenen ze op het overdekte podium dat op de Markt was opgetrokken. Voordat een muziekprogramma startte onder aanvoering van deejay en zanger Jordy van den Boer liet Zoë Timmermans zien waarom ze onlangs zilver won tijdens het Nederlands kampioenschap paaldansen in 's-Hertogenbosch. De 14-jarige Liempdse, die in juli aan mag treden tijdens het WK in Londen, maakte diepe indruk op het publiek.

FLASHMOB

Aangekondigd als een 'groot muziekspektakel' werd Boxtel En Route afgesloten met een flashmob. Terwijl uit de geluidsboxen 'Firework' van Katy Perry schalde vulde het tot dan toe goeddeels lege plein voor het podium zich met enkele danseressen van Modern Classic Music School. Even later voegden jeugdige gitaristen van Angela's Project zich bij hen en vervolgens een viertal muzikanten van De Aggemarvanhuisaf Band. Met een heuse confettiregen kwam daarmee een einde aan een afwisselende dag.

Of de gekozen formule voldoende potentie heeft om van Boxtel En Route een jaarlijks terugkerend evenement te maken, is nog niet te zeggen. Bestuurslid Monique Timmermans van Boxtel Vooruit: ,,De gemeente heeft de intentie om jaarlijks een mooi evenement door en voor inwoners te laten organiseren. Of het 'En Route' blijft, zullen we met de projectgroep gaan evalueren."