Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DERDE EDITIE 'GROENE DRAAD' BRENGT TUINLIEFHEBBERS OP DE BEEN

Volop genieten in eetbare tuinen in Boxtel en Liempde

BRAM STEENBEEK

De Groene Draad, een wandel- en fietstocht langs eetbare tuinen, stond zaterdag en zondag wederom op het programma in Boxtel. Verslaggever Bram Steenbeek van Brabants Centrum nam een kijkje in twee van de elf deelnemende tuinen.

,,Hier, eet maar op", zegt Marja Gijben. Tussen haar duim en wijsvinger houdt ze een groen steeltje vast dat ze net van één van haar kruidenplanten plukte. ,,Het is net anijsdrop, vind je niet?" Aan het einde van de Pastoor Dobbeleijnstraat in Liempde staat haar grote trots: een siertuin met bloemen, fruit groente én kruiden.

ZEEKOOL

Aan twee zijkanten van een ovalen gazon staat verschillend fruitgewas met daaronder een legio aan kruid- en muntplanten. De tuin staat er nu zo'n twee jaar en vooral de variatie aan kruiden valt op. ,,Ik hoef al jaren geen thee meer te kopen", zegt Gijben met een brede glimlach. ,,Ik loop mijn tuin in, pluk verschillende bladeren en heb elke dag verse thee." Maar niet alleen voor de thee duikt ze de tuin in. ,,Dit is zeekool", zegt ze terwijl ze op een lage plant zonder bloem wijst. ,,Als ze in bloei zijn, krijg je een schitterende witte bloem die je kunt eten. Dat smaakt een beetje naar broccoli", vindt Gijben.

Naast de Liempdse staat op dat moment Hans Wolsky, voor wie dit de derde tuin van de dag is. ,,Het enthousiasme van de mensen is prachtig", glundert Wolsky. ,,Elke tuinier heeft weer zijn of haar eigen wijze van werken." Het is daarnaast een schitterende manier om inspiratie op te doen. Hij vervolgt: ,,Als je bijvoorbeeld ziet hoe Marja bezig is om verschillende plantsoorten bij elkaar te zetten, zodat zij elkaar van voeding kunnen voorzien."

De plant waarover de bezoeker praat heet de smeerwortel. De bladeren van die struik zorgen voor een extra voedingsbodem voor de perenbomen en er staan op verschillende plekken in de tuin stikstofhoudende planten zodat andere gewassen sneller kunnen groeien.

COMPOSTHOOP

Susanne Huizenga heeft een andere, duurzame manier gevonden om haar tuin aan de Boxtelse Leenhoflaan in bloei te houden: een eigen composthoop. Waar de tuin bij Gijben in Liempde strak geordend is, koos Huizenga er voor om de natuur meer het werk te laten doen. Dat is gelukt: het eerste deel van de tuin is strak, na een korte wandeltocht door wat lage struiken kom je in een wildernis van gewassen en planten terecht.

,,Ik vind het totaalplaatje zo mooi", zegt Huizenga als ze haar tuin rondkijkt. ,,Het staat niet allemaal strak in rijtjes, maar lekker door elkaar. Het is een combinatie van natuur, uitzicht en eetbaarheid." Eerst werd er gebouwd aan een groente-, fruit- en kruidenassortiment, later kwamen daar kippen en bijen bij.

Hoewel er in beide tuinen groente, fruit en kruiden groeien, zijn ze nog niet zelfvoorzienend. ,,Ik ben blij dat er nog een supermarkt is", zegt Huizenga lachend. ,,Deels zelfvoorzienend is een eetbare tuin toch zeker wel. Naar de kippen voor de eieren, naar de tuin voor kruidenthee." Gijben: ,,Het is niet eens in de tuin werken; het is alleen maar genieten."

De Groene Draad werd dit jaar voor de derde keer gehouden. Elf eigenaren van tuinen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel namen deel aan het evenement dat wordt georganiseerd door de werkgroep Eetbaar Boxtel.

Afbeelding
De open dag van de Herenboeren Wilhelminapark trok zaterdag en zondag tijdens De Groene Draad veel bekijks. (Foto: Herenboeren). Het publiek maakte ook kennis met de eetbare tuinen van Susanne Huizenga (links) en Marja Gijben (rechts) in respectievelijk Boxtel en Liempde. In totaal konden elf tuinen bezichtigd worden. (Foto's: Peter de Koning).