Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LIEMPDSE HOCKEYVROUWEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS

HCL-veteranen naar hoofdklasse

Het vrouwen A-team van de Liempdse hockeyvereniging HCL komt volgend seizoen uit op het allerhoogste niveau. De hockeyveteranen wonnen zondag in een zinderend duel met 5-2 van Tegelen en lieten zien dat ook veteranen op topniveau kunnen acteren. Onder het motto 'Nooit te oud voor goud' werd na afloop een feestje gebouwd.

Na vorig seizoen ook al kampioen geworden te zijn in de eerste klasse, werd ook dit seizoen de titel in de wacht gesleept. Om een feestje te kunnen vieren, diende zondag nog wel even gewonnen te worden van Tegelen A. Gemert, dat de eerste plaats deelde met HCL, had een 6-0 overwinning geboekt op Tegelen B, waarmee HCL moest winnen om de titel te veroveren.

In de eerste helft stond de verdediging van HCL zwaar onder druk en dit leidde na tien minuten na een strafcorner voor Tegelen: 0-1. De Liempdse vrouwen werden wakker geschud en merkten dat de Limburgse hockeysters de punten niet cadeau wilden geven. HCL kwam net als vaker dit seizoen op gelijke hoogte. Aanvoerster Karine van den Hoven schoot een strafcorner door de benen van de keeper binnen: 1-1.

Niet heel veel later werd het 2-1 voor HCL door een mooie actie van Annemarie de Klerk. Anouk van Zandvoort zorgde via een strafcorner voor de 3-1 en met deze uitslag werd ook de rust ingegaan.

STEELBAL

Tijdens de pauze was nog niet iedereen gerust op de overwinning en was men het er over eens dat tot aan het einde van de wedstrijd alles gegeven zou moeten worden. Het was echter de formatie uit Tegelen die agressief opende en al snel op 3-2 kwam. De spanning liep op en HCL zag geen kans het gebruikelijke niveau te halen.

Toch wist Anouk van Zandvoort op enig moment De Klerk via een steekbal aan te spelen die vervolgens de keeper uitspeelde en scoorde: 4-2. HCL kon weer ademhalen. Op het moment dat het laatste fluitsignaal klonk, viel de allesbeslissende 5-2 via Van den Hoven. Hiermee was het kampioenschap behaald en werd geschiedenis geschreven in de clubannalen van HCL. Niet eerder kwam een team uit in de hoofdklasse.

VERLIES VROUWEN 1

Zondag speelde het eerste vrouwenteam van HCL de laatste wedstrijd van het seizoen. Hoewel de vijfde plek het eindstation was en er niets meer op het spel stond, gingen de dames enthousiast het veld op. HCL streed zondag tegen Heesch. Die club zette meteen met zonedekking de as dicht. Met snelle spitsen werd HCL direct onder druk gezet, waardoor Liempde veel moeite had om te verdedigen en in het spel te komen. De felle start van Heesch vertaalde zich al snel in enkele strafcorners. Deze werden goed uitverdedigd door HCL, maar uiteindelijk lag het spel open voor Heesch en wisten ze 1-0 te scoren. Vervolgens waren het weer de snelle spitsen van Heesch die voor problemen zorgden in de Liempdse defensie. Heesch was in de omschakeling een tandje sneller dan HCL: 2-0.

De wedstrijd werd even stilgelegd vanwege een onweersbui, maar uiteindelijk betraden de vrouwen het veld voor de tweede helft. HCL begon fanatiek en speelde met meer lef. Hierdoor kwam de ploeg vaker onder de druk van Heesch uit. Een doelpunt zat er echter niet in. De omschakelingen van de tegenstander bleken fataal en het werd uiteindelijk 4-0. Door de goede verdediging en sterk keeperswerk bleef het hier bij. De laatste minuten werden even wat grimmiger door enkele vervelende overtredingen van Heesch, maar dat werd snel vergeten toen het laatste fluitsignaal klonk.

FOTO BOVEN: De hockeyvrouwen van HCL Dames A poseren juichend na het behalen van het kampioenschap. Het team komt volgend seizoen uit in de hoofdklasse. (Foto: Peter de Koning).


BOXTELAREN DOORKRUISEN NEDERLAND

Fietsen van Schiermonnikoog naar Vaals in één etmaal...

De Boxtelse broers Rob en Frank van Laarhoven (foto onder) hebben afgelopen weekend een monstertocht volbracht. De fietsfanaten deden mee aan de Merida Dutch Cross Country en reden op de mountainbike van Schiermonnikoog naar Vaals. Binnen 24 uur...

Rob erkent dat je als fietser 'prettig gestoord' moet zijn om deze uitdaging aan te gaan. ,,Maar we zijn dol op het fietsen van lange afstanden en waren benieuwd of we ook deze uitdaging konden volbrengen. Uiteindelijk hebben we er 22 uur over gedaan. We zijn zaterdag om twee uur 's middags vertrokken en kwamen op zondag om twee uur 's middags aan in Vaals. Onderweg hebben we twee uur gepauzeerd."

De eerste editie van de Dutch Cross Country startte op Schiermonnikoog. ,,Wat ons betreft was die overtocht niet zinvol", blikt Rob terug. ,,Je zit tweemaal een uur op de boot om op het waddeneiland een klein stukje te fietsen. Pas in Lauwersoog begon de rit écht." De route - liefst 455 kilometer over veelal onverharde paden - was niet uitgezet; de fietsers reden op gps. ,,Dat ging wonderwel prima, al was het vooral 's nacht goed opletten."

Rob heeft genoten van de monstertocht. ,,Het mooie is dat je op één dag een heleboel onbekende Nederlandse landschappen aan je voorbij ziet trekken. Zoals heidegebieden die lijken op onze eigen Kampina." De afstand vormde uiteindelijk geen bezwaar, al was eten en drinken in de eindfase lastig. ,,De laatste portie boerenkool heb ik met lange tanden weggewerkt."

Ook Bjorn van de Langenberg uit Boxtel voltooide de Dutch Cross Country.

Afbeelding