Het reünieorkest van de Liempdse slagwerkgroep Concordia repeteert in De Serenade. (Foto: Peter de Koning).
Het reünieorkest van de Liempdse slagwerkgroep Concordia repeteert in De Serenade. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'Heel Liempde moet weten hoe leuk slagwerk is...'

Zestig jaar
slagwerk
Concordia

HENK VAN WEERT

,,Ons doel? Liempde én de rest van de regio kennis laten maken met slagwerk." Tim van der Steen is stellig. Bij de viering van het zestigjarig bestaan van de slagwerkgroep van fanfare Concordia moet vooral het plezier in muziek maken voorop staan. Samen met Koen Pouwels en enkele andere jeugdige slagwerkers heeft hij een driedaags feest op touw gezet onder de titel Liemt Van Slag. Het Concordiapark is van vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni 'the place to be'.

Drie dagen op rij zijn er gratis toegankelijke festiviteiten. Met onder meer een quizavond, een concert waarbij ook een reünieorkest optreedt en een workshop waaraan iedereen die wil mee mag doen. ,,We hopen natuurlijk op mooi zomers weer. Dat komt het programma zeker ten goede. Maar mocht het onverhoopt regenen dan treuren we niet. Want we bouwen een feesttent op zodat alle activiteiten toch doorgang kunnen vinden", zegt Tim, die met zijn 26 jaar veruit de oudste is van de jongeren die de slagwerkgroep van fanfare Concordia vormt.

TROM CADEAU

Al op jonge leeftijd raakte hij verslingerd aan slagwerk. ,,Ja, wat wil je? Mijn peetoom gaf me een trom cadeau bij mijn eerste communie...", grinnikt Tim. ,,En diezelfde peetoom is alweer jaren de instructeur van onze slagwerkgroep. Willie van der Steen dirigeert ook het jubileumconcert waarbij ook een deel met oud-leden wordt opgetreden. Muziekmaken zit bij onze familie in de genen. Ik geloof dat mijn opa al zeventig jaar lid van fanfare Concordia is."

Koen (19) trommelt met zijn vingers op tafel. ,,Ja, dat doe ik altijd eigenlijk. En dat was als kind ook al zo. Geen wonder dat mijn ouders me op een gegeven moment naar een proefles van instructeur Willie stuurden..." Koen was de eerste in de jeugdrubriek What's Up... die deze krant in januari 2014 startte. Enkele dagen ging hij op voor zijn muziekexamen en behaalde daar glansrijk het D-diploma, het hoogste haalbare binnen de amateuristische muziekbeoefening. ,,Ik was de eerste destijds die dit diploma haalde. Inmiddels is er één slagwerker meer, en drie anderen hopen binnenkort op te gaan voor hun D-examen. Ja, ik heb wel wat teweeg gebracht. Maar dat is alleen maar goed. We willen immers zo goed mogelijk presteren."

Het diamanten jubileumfeest van de Liempdse slagwerkgroep begint vrijdag 24 juni met een muzikale rondwandeling van de fanfare door het dorp. Aansluitend is er een officieel gedeelte, waarna belangstellenden zich kunnen inschrijven voor de Liemt Van Slag-quiz. ,,Met algemene vragen die hier en daar ook betrekking hebben op onze vereniging", vertelt Tim.

LYRAKORPS

Zaterdag 25 juni vindt een slagwerkconcert plaats. Dat wordt geopend om 19.30 uur door de leerlingengroep BeCool. Aansluitend speelt het reünieorkest waarbij ook zes lyraspelers van weleer hun instrument weer oppakken. ,,In 1981, 1983 én 1987 werd het toenmalige lyrakorps van Concordia landskampioen en de oud-leden willen graag laten horen dat ze het muziekmaken nog niet verleerd zijn", vertelt Koen. ,,Ja, en met de huidige bezetting sluiten we het concert af. Maar daarmee is de avond nog niet ten eind. Feestdeejay Mike van Dijk zorgt ervoor dat het nog lang gezellig blijft in het Concordiapark", knipoogt Tim.

WORKSHOP

Wie zelf eens wil ervaren hoe het is om een slagwerkinstrument te bespelen, kan zondag 26 juni tussen 13.00 en 14.45 uur terecht voor een workshop door een professionele percussiedocent. Voor instrumenten wordt gezorgd. ,,En daarna vieren we tot slot een lekker feestje met de Boxtelse coverband The Usual Suspect uit Boxtel."

FOTO BOVEN: Willie van der Steen (helemaal links) dirigeert het reünieorkest dat de slagwerkers van fanfare Concordia hebben geformeerde ter gelegenheid van het 60-jarig bestaansjubileum. Vrijdagavond werd intensief gerepeteerd in De Serenade. (Foto: Peter de Koning).