Afbeelding
Foto: Daisy Renders

• Dementie treft ook de partner • Lotgenoten in Boxtel begrijpen elkaar

'Er zitten meer mensen in hetzelfde schuitje'

MARGO BARTELDS

Boxtel zet zich in om een dementievriendelijke gemeenschap te worden. Maandelijks besteedt Brabants Centrum aandacht aan het thema dementie. Dementie komt steeds meer voor. In de familie, de buurt, of in winkels; iedereen zal te maken krijgen met dementerende mensen. Dementie raakt de partner van de dementerende in bijzondere mate. Deze maand staat lotgenotencontact centraal. De partners van dementerenden herkennen elkaars situatie, begrijpen en helpen elkaar.

In 2009 zette Alzheimerstichting regio 's-Hertogenbosch de eerste stappen naar gestructureerd lotgenotencontact. Toenmalig voorzitter Charlotte de Windt-de Reeper ontmoette de partners van dementerende mensen in het Alzheimercafé. De vergelijkbare problemen van ieder van hen, gaf De Windt het idee, dat deze lotgenoten, ook elkaar zouden kunnen steunen. In het najaar van 2009 startte ze met een zestal mensen de lotgenotenbijeenkomsten. De groep is tijdens de zes bijeenkomsten en de latere terugkommiddag, gastvrij ontvangen in woonzorgcentrum Simeonshof.

Vijf leden van de eerste groep vertellen hier wat het lotgenotencontact hen heeft gebracht. De echtgenoten van Carla van den Brekel en Paula Braken wonen inmiddels al enige tijd in een verpleeghuis. Van José Mosink, Rikie Verbruggen en Cor Teunis zijn de partners intussen overleden. In zes bijeenkomsten kregen de partners informatie over de ziekte, maar kregen zij ook handreikingen voor het omgaan met de dementerende partner.

De eigen emoties kregen ruimte maar ook praktische zaken als het regelen van hulp kwam ter sprake. De herkenning in elkaars verhalen verminderde het eenzame gevoel. ,,Ik voelde me minder alleen in die ellende; er bleken meer mensen in hetzelfde schuitje te zitten", vertelt Teunis over die bijeenkomsten. Van den Brekel had in het begin moeite met de verhalen van de anderen. ,,De ellende van de anderen kon ik er niet bij hebben, ik wist niet wat ik ermee moest", herinnert ze zich. Individuele hulp van de psycholoog, die ook de groepsbijeenkomsten begeleidde, heeft Van den Brekel goed gedaan. Verbruggen geeft aan dat de zes bijeenkomsten haar veel gebracht hebben. ,,Ik heb er echt heel veel wijsheid opgedaan en er veel aan gehad", vertelt ze overtuigend.

De ziekte van de partners van deze lotgenoten verschilde qua oorzaak en dementievorm, maar de herkenning is er niet minder om. Het verdriet om het verlies van de partner al voor het sterven, de machteloosheid, de eenzaamheid; ze herkennen het allemaal. ,,Ik had echt het gevoel alleen te staan", herinnert Teunis zich. ,,Meteen als de diagnose vertelt is, zou een professional moeten helpen de weg te wijzen, want die ben je dan echt kwijt", meent Teunis. Hij heeft dat vreselijk gemist. Mosink voegt toe: ,,Je man naar het verpleeghuis te moeten brengen; hartverscheurend! Dat begrijpen alleen mensen die het ook meemaakten."

De verbinding in deze groep is uitgegroeid tot een levenslange vriendschap. Ze ontmoeten elkaar tot op de dag van vandaag nog regelmatig. ,,We kunnen samen huilen én samen lachen", verklaart Mosink tot slot. ,,We hebben aan een half woord genoeg."

In juli besteedt Brabants Centrum aandacht aan het Alzheimercafé.


Vragen of

opmerkingen

over dementie?

Voor medische vragen: neem contact op met uw huisarts.

Voor vragen aan de gemeente: Loket WegWijs (Sint-Ursula).

Voor vragen over welzijn en wonen: Ineke Matheeuwsen (inekematheeuwsen@contourdetwern.nl).

Voor vragen over mantelzorg: Marieke Dijkshoorn (mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl).

Voor algemene informatie over Alzheimer en Alzheimer Café:
Charlotte de Windt – de Reeper (Charlottedereeper@gmail.com).

OP DE FOTO: De lotgenoten Carla van den Brekel, José Mosink, Cor Teunis, Paula Braken en Rikie Verbruggen (van rechts naar links) poseren op de Zwaanse Brug in Boxtel. Links van hen staat Charlotte de Windt-de Reeper, initiatiefneemster van het lotgenotencontact. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding