Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Anton van Grinsven wint Essche fanfarewedstrijd

MaEschtro-dirigenten stelen de show

CARRY DIRKX

'Onze papa is de beste' stond er op het spandoek van de kinderen van Anton van Grinsven. Ze hadden het speciaal gemaakt voor MaEschtro, de dirigeerwedstrijd die de Essche fanfare Sint-Willibrordus zaterdag hield. Drie dorpsbewoners streden om de titel 'beste amateurdirigent'. Behalve Van Grinsven kwamen Wil van Gemert en MariJanne van Schijndel op de dirigeerbok in dorpshuis De Es. De kinderen van Van Grinsven kregen gelijk, want hun vader werd gekroond tot MaEschtro.

Meer nog dan een competitie was het MaEschtro-concert een avond vol muziek, plezier en enthousiasme. De drie kandidaten hadden allemaal een flinke fanclub meegenomen. Die aanhang zorgde voor een goed gevulde zaal in dorpshuis De Es én een vrolijke sfeer met veel gejoel en applaus. Robbie Snoek, normaal gesproken de dirigent van de fanfare Sint-Willibrordus, leverde in het begin van de avond zijn dirigeerstokje in bij Annemarie van Alphen, presentatrice van de avond. ,,Hiermee geef je de macht uit handen", zei ze. Snoek sloot zich vervolgens aan bij de jury, die behalve hem bestond uit Arno Kurstjens en Michel Bergman. En vervolgens mochten de drie kandidaten aantreden. Ze oogden wat nerveus, maar presenteerden zich geheel in stijl, compleet met rokkostuum.

Van Grinsven beet het spits af en deed dat met verve. Met veel swing en ogenschijnlijk vol zelfvertrouwen dirigeerde hij de fanfare. ,,Anton, Anton!", riep zijn fanclub na afloop, en Van Grinsven zelf was ook tevreden. ,,Zelfs Gerrie van der Mee blies er deze keer niet naast", grapte hij. De jury was lovend. ,,Je was heel beweeglijk in je lijf, bijna Arabisch. En als een echte James Last betrok je het publiek erbij", zei Kurstjens. Jurylid Bergman sloot zich hierbij aan. ,,Je hebt iets eigens in je uitstraling. Heel knap gedaan."

Bouwtekening

Vervolgens was Wil van Gemert aan de beurt, die de afgelopen twee jaar als Prins Carnaval de scepter over de Essche Oggelvorsenpoel. Hij kreeg de lachers meteen op zijn hand toen hij vertelde hoe hij had geoefend: in zijn tuinhuisje, met het stokje uit de hanggeraniums. Hij vond het logisch dat hij de uitdaging was aangegaan. ,,Met carnaval zijn zoveel muzikanten in touw, hartstikke mooi. Maar meelopen in een polonaise of hier voor de fanfare staan, is een groot verschil."

Toch zorgde Van Gemert met zijn enthousiasme voor een bijna carnavaleske sfeer. Met één zwaai van zijn linkerarm vuurde hij de trombonisten aan te gaan staan en met wat inhaakbewegingen liet hij het publiek meedeinen. ,,Je kunt zien dat je het naar je zin had", reageerde de jury. Er was volop waardering voor Van Gemerts prestatie, vooral omdat hij geen noot kan lezen. Daarom had hij op geheel eigen wijze, met streepjes, pijltjes en kleurtjes, aanwijzingen opgeschreven in zijn partituur. ,,Ik heb er een bouwtekening van gemaakt", zei hij, verwijzend naar zijn beroep van timmerman.

Als laatste mocht MariJanne van Schijndel het podium betreden. Gelach klonk door de zaal toen ze de leden van de fanfare - tot haar eigen verbazing - achtereenvolgens liet zitten, staan en weer zitten. Ze was de meest bescheiden en rustige kandidaat van de drie. En zo stond ze ook voor het orkest: in alle rust door het stuk dirigerend. ,,Ik ben blij dat het achter de rug is", zei ze na afloop. Ook voor haar alle lof van de jury: ,,Super gedaan! Je stond er alsof je al jaren dirigent bent."

VOOR VADER

De jury ging in beraad en beoordeelde de kandidaten op muzikaliteit, eigenheid en leiderschap. Alle kandidaten hadden het fantastisch gedaan, vond de jury, en het was nog moeilijk een winnaar uit te kiezen. Uiteindelijk werd Anton van Grinsven bekroond tot allereerste MaEschtro van Esch, gevolgd door Van Gemert op de tweede plaats en Van Schijndel op nummer drie. Ze kregen alle drie een handgemaakte bokaal. ,,Super", reageerde winnaar Van Grinsven. ,,Als je meedoet, is het ook leuk om eerste te worden." Dat hij zich inschreef voor de wedstrijd was vooral te danken aan zijn vader, Harrie van Grinsven, die al bijna 65 jaar speelt in de fanfare. ,,Ik zag hem vol trots naar me kijken. Dáárvoor heb ik het gedaan."

BRONZEN LEGPENNING

Tijdens de pauze, waarin de jury zich beraadde over de uitslag, betrad burgemeester Jeanette Zwijnenburg het podium. Zij vroeg muzikant Van der Mee naar voren om hem de bronzen legpenning te overhandigen. Die dankt Van der Mee niet alleen aan zijn inzet voor de fanfare, maar ook voor blaaskapel De Knoestjes en carnavalsstichting De Oggelvorsen. Bovendien is hij sinds enkele jaren onbezoldigd biertapper tijdens het bierpompfeest op Hemelvaartsdag. Natuurlijk zette de fanfare het 'Lang zal hij leven' in.

,,Ik sta niet vaak met mijn mond vol tanden, maar dit is wel zo'n moment", sprak Van der Mee. Hij bedankte ook zijn gezin en gaf aan zich altijd graag als vrijwilliger te hebben ingezet. ,,En jullie zijn nog niet van me af..." Na het optreden zei Van der Mee blij te zijn met de onderscheiding: ,,Ik zie het als een deftig dank-je-wel."

FOTO BOVEN: Drie a-muzikale gelegenheidsdirigenten leidden zaterdagavond de Essche fanfare Sint-Willibrordus in dorpshuis De Es. Alsof ze het al jaren gewend was, stond MariJanne van Schijndel 'op de bok'. (Foto: Peter de Koning).

Oud-fanfarevoorzitter Gerrie van der Mee ontving tijdens MaEschtro de bronzen legpenning van verdiensten van de gemeente Haaren. (Foto: Peter de Koning).
Afbeelding
Anton van Grinsven won de dirigeerwedstrijd MaEstro van fanfare Sint-Willibrordus in Esch. (Foto: Cor Timmers).