Als volleerd kraanmachinist gaf burgemeester Mark Buijs symbolisch het startsein voor de herinrichting van evenemententerrein D'n Tip in Liempde. (Foto: Daisy Renders).
Als volleerd kraanmachinist gaf burgemeester Mark Buijs symbolisch het startsein voor de herinrichting van evenemententerrein D'n Tip in Liempde. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

HERINRICHTING LIEMPDS EVENEMENTENTERREIN VAN START

Buijs blijkt volleerd kraanmachinist

HENK VAN WEERT

Mocht burgemeester Mark Buijs van Boxtel het openbaar bestuur ooit de rug toekeren, dan zal hij niet lang zonder werk zitten. Hij kan zó als kraanmachinist aan de slag in de weg- en waterbouw. Dat bleek zaterdagmiddag toen hij op evenemententerrein D'n Tip het startsein gaf voor de aanleg van een waterbergingskelder.

Symbolisch met een graafmachine een schep wit zand in een vrachtwagen kieperen. Die openingshandeling was bedacht door de mensen van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Zij staan immers aan de wieg van het herinrichtingsplan voor het evenemententerrein. Het werk wordt gecombineerd met de aanleg van een bergbezinkbassin om waterlast in het dorp te voorkomen. ,,Nodig als gevolg van de klimaatverandering waarin we steeds vaker met enorme hoosbuien te maken zullen krijgen", stelde wethouder Peter van de Wiel.

Eenmaal in de cabine van de graafmachine was burgemeester Buijs daar met geen stok weg te slaan. Behendig bediende hij hydraulische arm van het rupsvoertuig om de laadbak van de klaar staande truck te vullen. En tot slot keurig af te strijken met de scheparm.

Aannemer Jan van van Boomen, die met zijn personeel de waterkelder bouwt, zag het met verbazing aan. Net als de andere toeschouwers. Buijs' echtgenote Christel kon wel lachen om die verbaasde blikken: ,,Mark is helemaal in zijn element als hij zo'n kraan mag bedienen. Wat wil je, als zoon van een loonwerker en met broers die ook in de aannemerij werkzaam zijn. Het is al even geleden dat hij zo'n kans kreeg, maar hij is het nog niet verleerd, zie ik wel..."

,,Burgemeester, kom maandagochtend maar terug. We gaan om zeven uur verder met het werk", grapte Van den Boomen toen Buijs zijn karwei had afgerond. Op D'n Tip werd zaterdag uitleg gegeven over het herinrichtingsproject. Ook startten er fiets- en wandeltochten die SPPiLL had uitgezet in het kader van de evenementendag Boxtel En Route.