Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Podium4All maakt plaats voor muziekconsulent

Bergman wil muzikale veld verbinden

Lonneke Hoondert

,,Het twinkeleffect in iemands ogen als hij zijn eigen talent ontdekt, dát vind ik gaaf", onthult Michel Bergman. Het komende jaar krijgt hij genoeg kansen dat mee te maken. Dinsdag werd voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering bekend gemaakt dat Bergman de nieuwe muziekconsulent is bij CultuurBox, de marktplaats voor cultuureducatie op scholen. Dat betekent dat het muziekonderwijs in Boxtel weer een nieuwe vorm krijgt.

Na het faillissement van MIK Kunsteducatie kreeg Podium4All vorig jaar in juni de opdracht van de gemeente om invulling te geven aan het muziekonderwijs voor kinderen. Michel Bergman stond samen met Jeroen Pennings aan het roer van Podium4All. ,,Hiermee probeerden we niet alleen muziekeducatie zowel binnen- als buitenschools te waarborgen, maar ook verbindingen te smeden tussen onderwijs en de verschillende muziekaanbieders in Boxtel", vertelt de kersverse muziekconsulent. ,,Ook harmonieën en fanfares zochten hierbij de samenwerking op."

Samenwerking

Uiteindelijk zaten in april de plaatselijke harmonieën en fanfares rond de tafel met wethouder Marusjka Lestrade en de stichtingen Podium4All, Modern Classic Music School en Muzebox. Ook stichting Brede Scholen Boxtel (BSB) en Cultuurbox schoven daarbij aan. ,,Dit was een logische stap in de ontwikkeling van het muziekonderwijs na het wegvallen van MIK", zegt Bergman. ,,We concludeerden dat we graag met elkaar samenwerken om muziekeducatie een toekomst te bieden. Maar wél met een onafhankelijke tussenpersoon die alle belangen in het muzikale veld kan dienen en ook alle partijen weet te betrekken." In overleg werd besloten om gedurende een jaar een muziekconsulent aan te stellen bij Cultuurbox, dat onder is gebracht bij BSB.

De nieuwe consulent muziekeducatie heeft zijn muzikale sporen in de regio al lang en breed verdiend. Bergman was onder meer dertien jaar orkestleider van de Boxtelse Stripe Big Band. Zijn ervaring als coach en trainer, zijn passie voor muziek én kennis van het Boxtelse muziekeducatieveld gaven uiteindelijk de doorslag: Bergman gaat vanaf heden twee dagen per week aan de slag als consulent muziekeducatie. ,,Omdat ik onafhankelijk moet zijn, stopt Podium4All. Zo is er ruimte voor de muziekconsulent. Dat voelt voor Podium4All als een logische keuze. De partijen die betrokken zijn bij muziekeducatie willen graag samenwerken. Ik ga zorgen dat de vraag van de school wordt gematcht met de juiste muzikale aanbieder en/of vereniging." Ook het vormen van een samenhangend beleid voor muziekeducatie en de training en coaching van muziekdocenten behoren tot zijn takenpakket.

Drietrapsraket

,,Mijn primaire focus ligt echter op de drietrapsraket", legt de consulent uit. ,,Op school laten we leerlingen op laagdrempelige manier kennis maken met instrumenten en muziek en in samenwerking met BSB willen we ook een naschools programma ontwikkelen. Als kinderen het écht leuk vinden en talent blijken te hebben, kunnen ze zich vervolgens aansluiten bij een harmonie of fanfare of lessen volgen bij één van de muziekopleiders in Boxtel. Daarbij maak ik me hard voor een brede ontwikkeling van elk kind. Als ouders de middelen niet hebben, zijn er legio oplossingen om tóch muziekeducatie te bieden."


Het Creatief Collectief toont werk in De Groene Poort

Van Facebookexpo naar het museum

Lonneke Hoondert

Zó zet je af en toe een kunstwerk op Facebook online en zó hangt je werk ineens in een groepsexpositie in een museum. De 47 exposanten die tot en met 28 augustus in oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg exposeren, kenden elkaar enkel via internet. Marc Schoenmakers, de Boxtelse beheerder van Facebookgroep Het Creatief Collectief, bracht ze samen.

Het Creatief Collectief ontstond anderhalf jaar geleden. ,,Ik was toe aan iets nieuws. Toen ook KunstCentrum Boxtel verdween, waar ik regelmatig mijn werk tentoonstelde en verkocht, kwam ik op


Uitbouw Groene Poort

De welstandscommissie van de gemeente Boxtel heeft vorige week ingestemd met het uitbreidingsplan van oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg. De smalle verbindingsruimte tussen het voorste deel en de grote glazen expositieruimte achterin wordt verbouwd tot leslokaal en kantoorruimte. Op de eerste verdieping komt een ruimte waar fossielen kunnen worden geprepareerd. De uitbreiding wordt met dezelfde materialen opgetrokken als de bestaande bouw.

het idee van een Facebookpagina. Een ideaal platform waar je werkstukken niet alleen kan delen met mede-kunstenaars, maar ook laten zien aan galeriehouders en andere geïnteresseerden uit alle windstreken", vertelt initiatiefnemer Schoenmakers.

SCHROOM VERDWENEN

Inmiddels telt de groep meer dan 1.300 leden uit heel Nederland en België. ,,Ik vind het een fantastisch initiatief. Je kiest je eigen momenten om iets te delen, maar ook om kunst te bekijken. Thuis kun je op je gemak scrollen en foto's vergroten", vertelt Ineke Platel, die net als de Belgische Ludo Modelo exposeert in De Groene Poort. ,,Soms wil je even een blik werpen en anderhalf uur later zit je nog steeds te genieten van al het moois", glundert hij. ,,Het duurde even voor ik iets online durfde te zetten. Maar die schroom is inmiddels verdwenen", lacht Platel. ,,Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar wat anderen van mijn werk vinden", vult Annie Voets aan. ,,Maar de kritiek die we in de groep krijgen en geven is altijd opbouwend, nooit negatief."

Ontmoeten

De 47 deelnemende Nederlandse en Belgische kunstenaars ontmoetten elkaar vorige week voor het eerst tijdens het inrichten van de expositie 'Kunst tussen de dino's'. ,,Het was bijzonder om de personen achter de kunstwerken te ontmoeten. Je vormt in je hoofd een bepaald beeld van iemand en in het echt blijkt dat heel anders te zijn", lacht Voets. De van oorsprong Boxtelse kunstenares woont nu in Den Dungen. Daar runt ze naast haar eigen atelier ook een bomenkwekerij. Een schilderij van een adelaar prijkt daarom toepasselijk tussen de oerbomen in het museum. ,,Vogels en dino's zijn verwant aan en elkaar en allebei een beetje eng, daarom koos ik dit werk uit."

Hoewel in een compleet andere stijl geschilderd, staan ook op het werk van Platel vogels centraal. ,,Ik plak eerst dingen als knopen, stukjes hout en touw op een doek. Dat schilder ik wit en vervolgens laat ik me door de vormen inspireren." Exposant Karel Snijders haakte op het laatste moment aan. ,,Ik ben gisteren pas lid geworden van de Facebookgroep en nu sta ik al met mijn doeken hier", vertelt hij enthousiast.

FOTO ONDER: Ludo Modelo, Marc Schoenmakers, Ineke Platel, Annie Voets en Karel Snijders (v.l.n.r.) van de Facebookgroep Het Creatief Collectief exposeren tot en met 28 augustus samen met ruim veertig anderen in De Groene Poort. (Foto: Daisy Renders).


Michel Bergman is de nieuwe Boxtelse muziekconsulent. (Foto: Adrian Kuipers).