Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FANFARE SINT-ARNOLDUS GEEFT MUZIEKLES OP THERESIASCHOOL

Muziekmaken met kunststof buizen

HENK VAN WEERT

,,Ze stonden al een tijdje in de kast. Ik ben blij dat ze nu gebruikt worden. Kijk eens hoeveel plezier de kinderen ermee beleven." Directeur Tom van Esch van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel glundert. En hij niet alleen. Ook de ouders van zijn leerlingen die vrijdag aan het einde van de ochtend de maandafsluiting bijwonen zijn onder de indruk. De groepen 3/4 en 6/7 laten horen wat ze hebben geleerd tijdens de muzieklessen van fanfare Sint-Arnoldus. Met kleurige, plastic buizen...

Boomwhackers heten de plastic pijpen. Omdat hun lengte varieert, produceren de buizen verschillende klanken als je er met iets op slaat. Met je hand bijvoorbeeld. Of met een andere boomwhacker.

'Hoedje van papier' blijkt ook vandaag de dag nog een populair liedje in de onderbouw. Er wordt niet alleen gezongen, geklapt en gestampt. Ook de boomwhackers komen hier van pas. Marloes van de Loo, dirigent van Out Yzer, het leerlingenorkest van Sint-Arnoldus, heeft sinds medio mei wekelijks op vrijdag muziek gemaakt met de kinderen uit beide combinatiegroepen. ,,En dat was erg leuk om te doen. Ritmes, dynamiek, samenspel en tellen komen bij elkaar als je samen muziek probeert te maken. En dat betekent ook dat je jezelf moet leren aanpassen aan de groep en elkaar moet helpen."

De kinderen uit groep 6/7 hebben met de boomwhackers een hele ritmeshow ingestudeerd, compleet met synchrone bewegingen. Een daverend applaus valt hen na afloop ten deel in de sportzaal van de school. Muziek maken is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam en goed voor de ontwikkeling van kinderen, benadrukt schooldirecteur Van Esch. ,,Bijvoorbeeld voor taalontwikkeling, concentratie, de fijne motoriek, herkennen van patronen en het schakelen tussen taken. Maar bovenal zorgt samen muziek maken voor plezier, ontspanning en creativiteit."

Lindsay van den Heuvel (10) en de één jaar oudere Robin Janssen uit groep 7 hebben van de muzieklessen genoten. ,,Nee, we hebben nog nooit muziek gemaakt. Maar het is wel heel leuk om te doen", zegt Lindsay. Robin knikt: ,,Maar ik was wel een beetje zenuwachtig want ik heb nog nooit voor publiek opgetreden..." Lindsay was niet gespannen voor het optreden: ,,Ik zit op dansles en heb al vaker op het podium gestaan."

Het bespelen van de boomwacker ging het tweetal goed af. ,,In de eerste les gingen we nog een beetje te snel, maar uiteindelijk is het allemaal toch goed gekomen. Van mij mag juf Marloes wel vaker muziekles komen geven", lacht Robin. Ze wordt op haar wenken bediend. In het nieuwe schooljaar komt de fanfare met een passend aanbod voor elke groep.

FOTO BOVEN: Leerlingen uit groep 3/4 van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel maken muziek met kleurige plastic buizen. Als je erop slaat, produceren deze boomwhackers verschillende geluiden. (Foto: Peter de Koning).


BOXTEL'S HARMONIE VOERT MUZIKAAL SPROOKJE UIT

'Peter en de wolf' in Podium Boxtel

Op de basisscholen De Hobbendonken, De Spelelier, De Beemden en de Molenwijkschool volgen kinderen een bijzonder muziekproject. Aan de hand van een speciale lesmethode over het muzikale sprookje 'Peter en de wolf' komen ze van alles te weten over diverse muziekinstrumenten in een orkest. Ook de jeugd die de buitenschoolse opvang van de Kindertuin bezoekt, doet eraan mee. Het project eindigt met een uitvoering van de wereldberoemde compositie door Boxtel's Harmonie in Podium Boxtel.

De deelnemende scholen hebben allemaal een lesboek met bijbehorende cd gekregen waarin vier muzikale thema's worden behandeld. Elk personage uit het verhaal wordt uitgebeeld door een instrument en daardoor wordt het heel beeldend: het dreigende geluid van de hoorns stelt de wolf voor, de hobo de eend, de fluit het vogeltje en de klarinet de kat. De fagot vertolkt opa en de gezamenlijke klarinet spelen de melodie die Peter verbeeldt.

VERTELLER EN DANSERS

Een verteller maakt het verhaal compleet. Hiervoor heeft Boxtel's Harmonie, dat in kleine bezetting het muziekstuk vertolkt, Jos Vervoort in de arm genomen. Dansdocente Lotte Timmermans en breakdancer Ranil van Peperstraten hebben voor enkele van hun leerlingen een speciale choreografie gemaakt die ook tijdens de voorstelling is te zien.

Het concert op woensdag 29 juni is exclusief voor de leerlingen van de vier scholen die aan het muziekproject hebben meegedaan. Een openbare volgt zondag 3 juli om 14.30 uur in Podium Boxtel. Beide optredens zijn gratis toegankelijk.

Afbeelding