Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Zwemclub ZIOL bestaat 40 jaar

'Zwemmen is goed voor iedereen'

CARRY DIRKX

Veertig jaar geleden werd zwemclub ZIOL opgericht door en voor mensen uit Esch. De club groeide razendsnel naar 80 leden. Nog altijd is de club springlevend en kent ze zelfs een ledenstop. Vanaf de oprichting wordt op donderdagavond gezwommen, tegenwoordig in Het Dommelbad in Boxtel. Niet alleen meer door Essche mensen, maar door leden uit de hele regio. Zaterdag 18 juni wordt het jubileum gevierd in Esch, waar het tenslotte allemaal begon.

Maria (69) en Jo (73) Olislagers uit Esch zijn lid vanaf het eerste uur en vertellen over de oprichting van de zwemclub. ,,Toen wij kinderen waren, bestond er geen zwemles of schoolzwemmen", zegt Maria Olislagers. ,,Dat was toen niet, hè. Je ging hooguit in de zomer een keer zwemmen in een open watertje."

Begin jaren zeventig kwam het schoolzwemmen echter op en leerden de kinderen van hun generatie massaal zwemmen. ,,Veel volwassenen wilden toen alsnog leren zwemmen, zodat ze met hun kinderen mee konden doen." In 1976 werd de zwemclub Zwemmen Is Onze Lust (ZIOL) opgericht, voor en door mensen uit Esch. In die begintijd kregen de leden zwemles en konden ze zo hun zwemdiploma's halen. ,,Dat hebben we gedaan tot begin jaren tachtig."

SNELLE GROEP

De eerste drie jaar werd gezwommen in een zwembad op de Kruiskamp in Den Bosch. Daarna verhuisde de vereniging naar zwembad Den Haagakker in Boxtel. Tegenwoordig is Het Dommelbad in Boxtel de thuisbasis. Ze bleven altijd op hetzelfde tijdstip zwemmen: donderdagavond van 20.30 tot 21.30 uur.

Het zwembad is dan exclusief voor leden van ZIOL open. ,,Eerst hadden we 80 leden, maar we zijn teruggegaan naar 65 leden en we hebben een ledenstop. Met 80 leden was het echt te druk, want de opkomst op de donderdagavond is altijd hoog."

De club wordt op de zwemavond verdeeld in twee groepen. ,,We hebben een snelle groep en een… tja, hoe zeg je dat. Geen langzame groep, hoor! Een iets minder snelle groep", lacht Maria Olislagers.

Het zwemuurtje begint altijd met een halfuur oefeningen, bijvoorbeeld met een plankje of bal, onder leiding van docenten Mieke Daniëls en Nelleke Offermans. ,,De laatste twintig minuten gaan we baantjes trekken, of relaxen en wat kletsen in het warme bad."

Hoewel de club enigszins vergrijst is, is hij nog altijd bloeiend. Dat heeft ook met de sport zelf te maken, denkt Olislagers. ,,Zwemmen kan bijna altijd. Zwemmen belast je lichaam niet en is goed voor iedereen. Verschillende leden hebben bijvoorbeeld nieuwe knieën, maar daarmee kun je na een paar weken gewoon weer zwemmen. Ons oudste lid is 86 jaar en zwemt nog twee keer per week. Het jongste lid is pas 24 jaar, maar voelt zich ook thuis."

Olislagers snapt wel waarom. ,,We zijn een hechte en gezellige club. Goede én slechte tijden worden gedeeld, al kletsend tijdens het baantje trekken. Daarbij krijgen we fijne les en de contributie is altijd redelijk laag gebleven. Dus iedereen blijft hangen bij de vereniging!"

FEEST

Zaterdag 18 juni vieren de leden van ZIOL het veertigjarige bestaan van de vereniging. Wat ze precies gaan doen, is nog geheim. De locatie is al wel bekend. ,,We hebben tegenwoordig nog zo'n 15 leden uit Esch, en daarnaast leden uit Gemonde, Boxtel, Oirschot, Liempde en Helvoirt. Maar ons jubileum vieren we in Esch, want daar is het begonnen."

FOTO BOVEN: Alle leden van zwemclub ZIOL poseren tijdens een wekelijkse zwemavond in Het Dommelbad in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Alzheimer Café

De bijeenkomst van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud op maandag 27 juni in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg te Schijndel staat in het teken van bewegen en het positieve effect daarvan op dementie. Vanaf 19.00 uur zijn belangstellenden welkom; het programma start een halfuur later en duurt twee uur. De toegang is gratis.