Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GENERATIETUIN LIEMPDE KENT VEEL GEBRUIKERS

Vuilnisbelt wordt een groen paradijs

,,Maak het niet te groot." Met die woord probeerde coördinator Bert Habraken het enthousiasme van de Boxtelse gerontoloog Diny Stolvoort enigszins te temperen. De opening van de nieuwe generatietuin achter de seniorenwoningen aan de Keefheuvel en het Smidsepad in Liempde moest immers een bescheiden feestje worden...

MARC CLEUTJENS

Het werd donderdagmiddag echter een zeer uitbundige en zonovergoten festiviteit met een belangrijke gast: gedeputeerde Henri Swinkels (SP) van de provincie Boord-Brabant. En die wond er geen doekjes om. De aanleg van de generatietuin - bedoeld voor alle leeftijden - is een kenmerkend voorbeeld van een klein sociaal project dat grote betekenis heeft in een dorpsgemeenschap als Liempde. ,,De totstandkoming van deze generatietuin laat zien waartoe een dorpsgemeenschap in staat is en dat mensen wel degelijk bereid zijn een steentje bij te dragen aan de verfraaiing van hun eigen leefomgeving."

Swinkels was lyrisch over de opzet van de generatietuin, die ietwat verscholen ligt achter de seniorenwoningen aan de Keefheuvel en de Smidsepad en verder grenst aan Cello-woongebouw Den Dries waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. ,,Elke dag weer zie ik als gedeputeerde voor leefbaarheid in Brabant dat de publieke ruimte kleiner wordt en we met z'n allen in een steeds hoger tempo leven. Hier laten jullie zien dat vertragen ook goed kan zijn. Neem even de tijd voor een ontmoeting, leef niet naast maar mét elkaar."

KRACHTEN BUNDELEN

De generatietuin is aangelegd onder regie van de stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid, die geleid wordt door voorzitter Joke van de Langenberg uit Boxtel. ,,Het startsein voor de eerste generatietuin klonk bij de Kinderboerderij in Boxtel. Inmiddels opereren we onder de paraplu van WoonWijs en slagen we erin de krachten te bundelen om meer van dit soort tuinen aan te leggen." Van de Langenberg roemde de manier waarop tal van partijen in Liempde hebben samengewerkt aan deze generatietuin.

Ze zette gerontoloog Stolvoort in het zonnetje. ,,Ze is een perfectionist en een verbinder die erin slaagt mensen samen enthousiast te maken voor een project." In Liempde lukte dat niet alleen met de bewoners rond de tuin, maar ook met instanties zoals Cello, woonzorgcentrum De Vlaswiek, basisschool De Oversteek, de Natuurwerkgroep Liempde en andere dorpelingen. ,,Diny geeft nooit op", knipoogde Van de Langenberg.

Om die reden zette de Boxtelse alles op alles om gedeputeerde Swinkels naar Liempde te halen. ,,Het is cruciaal dat ook in het provinciehuis duidelijk wordt dat onze samenleving drastisch verandert", lichtte Stolvoort toe. ,,Ik roep gedeputeerde Swinkels op oog te hebben voor dit soort plekjes in steden en dorpen omdat ze bijdragen aan het stimuleren van ontmoetingen tussen mensen."

BASISVOORZIENING

De 'gerontoloog met de groene vingers', zoals Stolvoort wel eens wordt aangeduid, maakte op basis van wetenschappelijke cijfers duidelijk dat de vergrijzing steeds grotere vormen aanneemt en generatietuinen basisvoorzieningen moeten worden. ,,Steeds meer mensen worden heel oud en kwetsbaar. Over enkele jaren wonen in de gemeente Boxtel evenveel 75-plussers als Liempde inwoners telt. En 80-plussers zijn er dan net zoveel als inwoners in de wijk Selissenwal. Er moet dus iets gebeuren."

De omwonenden zijn dolblij met de generatietuin. ,,Ik behoud mijn moestuintje én heb er een geweldige achtertuin bij gekregen", sprak een van de bewoonsters van de Smidsepad. ,,Je wilt niet geloven hoe het er hier een jaar geleden uitzag", lacht ze. ,,Toen was het een grote vuilnisbelt waar iedereen zomaar tuinafval dumpte. Nu is het een groen paradijsje."

Dat vond ook wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. ,,Deze generatietuin is het schoolvoorbeeld van het nieuwe duurzaamheidsbeleid dat we voor ogen hebben", sprak hij in Liempde. ,,Vooral het feit dat zoveel mensen en organisaties hebben samengewerkt, maakt dit tot een voorbeeld voor anderen. Het initiatief sluit naadloos aan bij onze ideeën over energiek leven en ondernemen in Boxtel."

FOTO BOVEN: Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant (tweede van links) voelt, ruikt en proeft in de generatietuin in Liempde. Naast hem links initiatiefneemster Diny Stolvoort, rechts tuinarchitect Marja Gijben en wethouder Peter van de Wiel.

FOTO ONDER: De opening van de generatietuin in Liempde werd donderdag massaal bezocht door buurtbewoners. Ook de cliënten van Cello-huis Den Dries waren erbij; zij werkten mee aan de inrichting van de generatietuin en maakten een insectenhotel. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding