Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDSE FIETSERS ONDERWEG NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

Elke dag 125 kilometer fietsen. Makkie

MARC CLEUTJENS

Een ultieme wens. Zo omschrijft Jan van Aarle de fietstocht naar Santiago de Compostela die hij momenteel met drie fietsvrienden onderneemt. De 75-jarige Liempdenaar vertrok vrijdagochtend voor een tocht van 2.450 kilometer; met Adrie van Diesen, Jos van Erp en Johan Merks hoopt hij de bekende Noord-Spaanse bedevaartsplaats zaterdag 2 juli binnen te rijden. ,,Of we religieus zijn? Misschien dat we dat onderweg worden door deze bijzondere ervaring..."

Verhalen vertellen over de fietstocht naar Santiago de Compostela doen Jan, Adrie, Jos en Johan al vele jaren. Allemaal leefden ze met het idee om ooit eens zo'n tocht te maken. ,,Tijdens het laatste feest van onze fietsclub LTC 't Groene Woud zei Adrie's vrouw dat het nu echt tijd was geworden om knopen door te hakken", lacht Jan. ,,Ze doelde vooral op mijn leeftijd natuurlijk, haha. Ik ben nu 75 jaar en wie weet kan het over een paar jaar niet meer."

Ondanks zijn leeftijd is Jan een van de fitste renners van het stel. ,,Och, ik denk dat ik dit jaar al zo'n 5.000 kilometer heb gefietst. Maar dat geldt ook voor de anderen hoor. Dus voor drie weken lang elke dag 125 kilometer fietsen draaien we onze hand niet om." De tocht draagt overigens wel een bijzonder tintje doordat ook Jos meegaat. ,,Jos heeft de ziekte van Parkinson en vooral voor hem is het een bijzondere wens om deze tocht nog eens te kunnen fietsen. We zijn blij dat hij mee kan en trots op de prestatie die hij gaat neerzetten."

WEGWERPTENTJE

De eerste etappes voerden Jan, Adrie, Jos en Johan via halteplaatsen in Mechelen en Doornik naar Saint-Quentin in Frankrijk. ,,Daar sluiten mijn mijn broer Cees en mijn schoonzus Annie bij ons aan", vertelde Jan kort voor vertrek. ,,Ze rijden in een busje en hebben een caravan bij zich en gaan ons onderweg begeleiden. Ze regelen lunchadresjes, zoeken overnachtingsplekken en hebben een reservefiets bij zich." In Frankrijk zullen de vier mannen vooral kamperen; ze hebben elk een wegwerptentje bij zich. ,,In Spanje zullen we vaker aankloppen bij de refugio's waar ook andere pelgrims overnachten", verwacht de Liempdenaar.

Hij vertelt dat religieuze overwegingen geen rol spelen bij het organiseren van deze fietsreis. ,,Ik geloof niet dat we vooraf bepaalde religieuze gevoelens hebben bij de tocht naar Santiago de Compostela", vertelt Jan. ,,We willen


vooral de sportieve prestatie neerzetten en met z'n vieren na twintig dagen fietsen bij de kathedraal arriveren. Toch sluit ik niet uit dat we onderweg geraakt worden door de verhalen van andere pelgrims. En natuurlijk willen we zeker een mis meemaken in de kathedraal omdat daar zo'n groot wierookvat door de kerk wordt geslingerd."

Eenmaal aangekomen in Santiago de Compostela hopen Jan, Adrie, Jos en Johan nog enkele fietstrips te kunnen maken. Zo staat onder meer een ritje naar Finisterre op het programma, een tocht van bijna 100 kilometer naar de meest noordwestelijke punt van het Iberisch schiereiland. Begin juli pakken de vier wielrenners het vliegtuig en keren ze een sportieve ervaring rijker terug naar Liempde. ,,We gaan er een mooie en onvergetelijke reis van maken", zei Jan bij vertrek, vrijdagochtend in de Oranjelaan in Liempde.

FOTO BOVEN: Op weg naar Santiago de Compostela. Van links naar rechts Jos van Erp, Jan van Aarle, Adrie van Diesen en Johan Merkx. (Foto: Gerard Schalkx).


Ploegadoer

Ad Braken

overleden

Deze week is na een lang ziekbed Ad Braken overleden. De Liempdenaar stond mee aan de wieg van de vermaarde volksmuziekgroep De Ploegadoers, die vooral in de jaren zeventig veel furore maakte.

Braken wordt herinnerd als een van de eerste leden van De Ploegadoers, de groep die werd opgericht door de Martien en Piet Grilis en Gerard Schalkx. Later sloten meer muzikanten aan, onder wie slagwerker Braken, die ook graag liedjes zong. Bekend zijn de vertolkingen van het volksliedje 'Marieke'. Braken was eveneens muzikaal actief binnen de volksmuziekgroep Brabants Bont.

Slagwerker Ad Braken (rechts) was een van de boegbeelden van De Ploegadoers. De groep trad enkele jaren geleden op in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).