Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WANDELPAD LANGS DOMMEL IN BOXTEL AL GEPLAND IN 1993

Witte Hoeve leeft voort in Selissenwal

MARC CLEUTJENS

In aanwezigheid van een aantal buurtbewoners is gisteravond aan de Dommel in de wijk Selissenwal de Wittehoeveloop officieel geopend. Het voetpad voert van het Pastoor De Beerpad naar wandelpad De Witte Hoeve en is de laatste schakel in een ommetje dat zaterdag 11 juni tijdens Boxtel En Route in gebruik wordt genomen.

De naam Wittehoeveloop is bedacht door twee wijkbewoners, die allebei een cadeautje kregen van het Platform Selissen. Zowel Bep van Beers als Cor Ruijs stelden voor om het 'olifantenpaadje' te vernoemen naar de boerderij die tot eind jaren zestig aan de Dommel lag. Omstreeks 1970 werden op deze plek de huizen aan de straat Dommeldal gebouwd.

De Witte Hoeve heeft een bijzondere geschiedenis, vertelde naamgeefster Van Beers. ,,Niet alleen was het zo'n beetje de laatste boerderij van de wijk, ook heeft schrijfster Marie Gijsen een roman over de hoeve geschreven. Ze woonde vroeger in Villa Catharina aan de Bosscheweg." De roman is bij meerdere omwonenden bekend, maar niemand heeft een exemplaar. ,,Ik heb wel drie andere romans van Marie", zegt Van Beers.

LANGE ADEM

De aanleg van een verhard voetpad langs dit stukje Dommel was een zaak van lange adem, zegt voorzitter Jan Pennings van het Platform Selissen. ,,De eerste plannen dateren al van 1993. Maar zelfs het vorige gemeentebestuur zag alleen maar beren op de weg. Gelukkig wordt nu wel met bewoners meegedacht en bleek het een tamelijk simpel klusje." Pennings zegt dat het paadje amper 5.000 euro heeft gekost. ,,Ik heb ook plannen gezien waarin de aanleg op 40 mille werd geraamd..."

Het straatnaambordje van de Wittehoeveloop werd onthuld door naamgeefster Van Beers met Jos Stolvoort, die leiding gaf aan de commissie die de aanleg verzorgde. Ook Jo van Son hielp een handje; hij is aangewezen voor het onderhoud aan het wandelpad dat onderdeel vormt van een 1,5 kilometer lang ommetje door Selissenwal en langs woonzorgcentrum Molenweide. ,,Nu kan iedereen, ook met rolstoel of rollator, gebruik maken van deze route", sprak Pennings.

Het Platform Selissen heeft nog meer plannen. Naast de aanleg van nog meer ommetjes, is het de vurige wens om een verkeersveilig kindlint aan te leggen. ,,Een veilige wandel- en fietsroute vanuit verschillende plekken in de wijk richting De Walnoot, de scholen en de Geitenwei. Dat kindlint moet er komen", stelde voorzitter Pennings. Hij verwacht dat de grootste hobbels voor de zomervakantie worden genomen en dat aanleg dan een stuk dichterbij komt.

FOTO BOVEN: Het bordje Wittehoeveloop wordt onthuld door Bep van Beers, Jos Stolvoort en Jo van Son. (Foto: Peter de Koning).