Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Beperkt aantal straten doet mee; jeugd vermaakt zich prima

Opeltje schilderen op Buitenspeeldag

Zon, water, stoepkrijt en ijsjes. De Buitenspeeldag bood gistermiddag een zomerse en zeer vrolijke aanblik in diverse straten. Niet zo heel veel straten deden dit jaar mee in de gemeente Boxtel. Het plezier was er niet minder om, de kinderen vermaakten zich prima. Een aantal van hen deed 's avonds ook nog mee aan de tweede etappe van de Avondvierdaagse. Zij hebben afgelopen nacht ongetwijfeld prima geslapen.

De Buitenspeeldag is een landelijk initiatief van Veilig Verkeer Nederland. Tijdens die dag worden in heel Nederland straten afgesloten voor het verkeer. Kinderen krijgen zo een echte speelstraat. ,,Als protest tegen de gevaren in het verkeer die hen in hun bewegingsvrijheid beperken", meldt Veilig Verkeer Nederland. Zij vindt Buitenspeeldag één groot kinderfeest en tegelijkertijd een actiedag voor veilige en kindvriendelijke woonwijken.

De kinderen in de Corpus stonden daar niet zo bij stil. Zij buitelden op het springkussen, vermaakten zich in de crea-tent en deden zich te goed aan bakken vol snoepfruit en tomaatjes. Vriendjes van school en uit de speeltuin deden vrolijk mee. Jonier en Mila concentreerden zich op een gezamenlijk kunstwerk in fijne pasteltinten. ,,Dit wordt gewoon een heel mooi schilderij", vertelden ze zonder op te kijken van hun werk.

Lori van der Heijden van de organiserende buurtvereniging 't Bultje volgde het allemaal met veel plezier. ,,We hebben extra dikke verf gemaakt van scheerschuim, lijm en bakkleurstof. Daarmee maken ze een soort 3d-schilderijen. Straks sluiten we af met een tafel vol friet en mogen ze allemaal met de handjes eten." Waterspeelgoed en tuinslangen ontbraken in het straatbeeld, terwijl je die op zo'n zomerse middag wel zou verwachten. ,,Daar twijfelen we nog over", vertelde Lori. ,,We doen straks ook mee aan de Avondvierdaagse en dan willen we nog wel een beetje fit en droog zijn."

Alle leeftijden

Volgens bestuurslid Pieter Verbruggen van 't Bultje is de Buitenspeeldag voor kinderen en ouders een prima manier om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. ,,Ouders hebben het vaak druk, kinderen spelen vaak alleen met leeftijdgenootjes. Op Buitenspeeldag lopen alle leeftijden hier de hele dag door elkaar heen en trekken ze samen op", zag hij gistermiddag. Buurtvereniging 't Bultje houdt elk jaar allerlei activiteiten, waarvan driekwart is bedoeld voor gezinnen en jonge kinderen. Een klein aantal activiteiten is speciaal voor volwassenen. ,,Van speurtochten tot kanovaren en van een nachtspel tot bowlen en mountainbiken. Wat we ook doen, samen plezier hebben staat bij ons altijd centraal", aldus Pieter.

Dozen

De Knolschans in Liempde was gistermiddag bezaaid met kartonnen dozen. Heel veel extra grote dozen. Uitleg hadden de kinderen daarbij niet nodig. Natuurlijk snapten ze meteen dat je daar met schaar en plakband prachtige hutten van kunt maken. Hadden ze daar genoeg van, dan konden ze aan de slag met stoepkrijt, of in de tijdelijke zandbak in een grote container. Kleine techneuten leefden zich uit op kapotte apparaten die ze tot het laatste onderdeeltje uit elkaar mochten halen.

Even verderop had autobedrijf Van Oirschot een sloop-Opeltje neergezet dat de kinderen naar hartenlust mochten beschilderen. Met kwasten, met vingers, met beide handen en soms zelfs met hele ellebogen vol waterverf. Dat schoot lekker op. Linda Thomassen van buurtvereniging Keefheuvel keek eens rond en telde zo'n dertig kinderen. ,,Ze doen allemaal gratis mee, daar hebben we budget voor", vertelde ze. ,,Het is voor ons ook niet zoveel werk. We zetten de spullen neer en de kinderen doen de rest. En ach, het opruimen. Met enkele mensen is ook dat zo gebeurd." Tieners ontbraken gistermiddag aan de Knolschans. ,,Daarvoor houden we op 25 juni een aparte activiteit: een heuse mud-run in het buitengebied voor iedereen tot 18 jaar. Ook dat wordt erg leuk", voorspelde Linda.

GROTE FOTO: Aan de Knolschans in Liempde deed een versleten Opel Corsa prima dienst als schilderobject. Een populaire activiteit op de drukke Buitenspeeldag van buurtvereniging Keefheuvel.

KLEINE FOTO: Ook de Veldakkerstraat in Boxtel, tussen Kapelweg en Kalksheuvel, deed mee aan Buitenspeeldag. Kliederen met water was daar een populaire activiteit op deze zonnige woensdagmiddag. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding