OOK GRATIS AUTOVAKKEN RECHTERSTRAAT

Parkeerproef blauwe zones bij Zwaanse Brug

HENK VAN WEERT

Een ruime meerderheid van de ondernemers in het centrum van Boxtel kiest ervoor om de vervroegde proef met gratis blauwe parkeerzones uit te voeren op nabij de Zwaanse Brug en in de Rechterstraat. Een alternatief, het parkeerterrein aan de Mgr. Bekkersstraat, is afgewezen door zo'n 80 procent van de winkeliers en horecaondernemers die een mening gaven, meldt voorzitter Filipe van den Borne van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB).

Van den Borne voerde vorige week samen met voorzitter Richard Strik van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) overleg met de wethouders Herman van Wanrooij en Eric van den Broek. Daarin kregen zij te horen dat het college van B. en W. mee wil werken aan de oproep van de oppositiepartijen Balans en CDA om de voorgenomen proef met blauwe zones versneld uit te voeren.

Hoe de effecten van de proef uiteindelijk worden gemeten is volgens Van den Borne nog onduidelijk. Wethouder Van Wanrooij gaf vorige week in deze krant aan dat vooraf helder moet zijn hoe en wat er wordt gemeten en herhaalde dat gisteren nog eens. ,,Maar volgens mij valt zoiets niet te meten", zegt de OCB-voorzitter. ,,De proef heeft immers slechts betrekking op ongeveer een/vijfde deel van het totale aantal parkeervakken. Is een al dan niet groeiende omzet de maatstaf? Of moeten we het aantal klanten gaan tellen? Volgens mij zijn de gevolgen niet in exacte cijfers uit te drukken. Ik vind dat we over twee jaar, als de proef afloopt, eerlijk met elkaar rond de tafel moeten gaan zitten en met elkaar conclusies moeten trekken."

MOLENSTRAAT

OCB en KHN zijn blij met de vervroegde proef. ,,We hebben ook nog geprobeerd om de betaalde parkeerplekken in de Molenstraat bij de proef te betrekken. Dat zou voor meer duidelijkheid hebben gezorgd voor het winkelend publiek. Maar wethouder Van Wanrooij wil daar niets van weten. Hij is duidelijk geen voorstander van de proef en voert die alleen uit omdat de gemeenteraad daartoe besloten heeft", zegt Van den Borne. Van Wanrooij ontkent dat hij tégen de proef is. ,,Nee hoor, de proef vind ik prima. Wél denk ik dat het betaald parkeren, waar de ondernemers zo'n moeite mee hebben, niet het probleem van het Boxtelse centrum is."

B. en W. moeten nog een verkeersbesluit nemen voor de proef. De verwachting is dat die begin november kan starten, afhankelijk van eventuele ingediende bezwaren.