Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtel Allez verbindende schakel jongeren en gemeente

'Nieuwe generatie aan zet in Boxtel'

Lonneke Hoondert

,,Boxtel heeft genoeg jongeren die iets willen én kunnen organiseren, maar die geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Daar ligt een rol voor Boxtel Allez", begint Jordy van den Boer. Boxtel En Route is het eerste evenement waar jongerenbeweging Boxtel Allez een brug probeert te slaan tussen de jeugd en de gemeente én tussen jong en oud. ,,En dat gaat in de toekomst nog vaker gebeuren."

De jongerenbeweging Boxtel Allez zag in januari het levenslicht in een bovenzaaltje van café Markzicht. ,,In Boxtel is enorm veel te doen dankzij allerlei verenigingen. De 'oude garde' heeft iets prachtigs opgebouwd. Maar als zij wegvalt, dan houdt het op. Daarom besloot ze een aantal jongeren uit te nodigen om met elkaar kennis te laten maken", vertelt Jeroen Pennings van Modern Classic Music School. Het doel van de beweging is jongeren uit Boxtel te betrekken bij activiteiten en organisaties, zodat zij straks op hun eigen manier het stokje kunnen overnemen. ,,Misschien wil iemand helpen bij de opbouw van een evenement. Of bestuurservaring opdoen. Dat kan allemaal. De nieuwe generatie is in ieder geval aan zet."

LASERGAMEN

Vanuit de jongerenbeweging sloot Van den Boer aan bij de organisatie van Boxtel En Route, het evenement dat zaterdag 11 juni Boxtelaren met elkaar moet verbinden. ,,Met Boxtel Allez hebben we het criterium gesteld dat in elke wijk iets voor jongeren te doen moet zijn óf dat de jeugd een rol krijgt in de organisatie." En dat is gelukt. Op de Markt worden bijvoorbeeld 's ochtends de jeugdsportkampioenen gehuldigd en in Selissenwal kunnen kinderen lasergamen. ,,Maar het slotstuk wordt pas écht adembenemend", glundert Pennings. Naast dat Liempdse paalsportdanseres Zoë Timmermans (14) optreedt, worden alle bezoekers aan het eind van de dag verrast met een muzikaal spektakel. ,,Ik wil nog even onder de pet houden wat het precies inhoudt, maar tientallen Boxtelaren zijn daar nu al keihard voor aan het repeteren."

FOTO ONDER: Jeroen Pennings (links) trad vorig jaar met leerlingen van Modern Classic Music School op tijdens de Boxteldag, de voorloper van Boxtel En Route. (Foto: Peter de Koning).