De Vughtse schrijver Frank van Empel wil met het Parkinson Hotel Project het taboe op de ziekte doorbreken. Dinsdag én vandaag konden belangstellenden de bijeenkomsten in De Walnoot en wijkhuis Simeonshof bezoeken. (Foto: Peter de Koning).
De Vughtse schrijver Frank van Empel wil met het Parkinson Hotel Project het taboe op de ziekte doorbreken. Dinsdag én vandaag konden belangstellenden de bijeenkomsten in De Walnoot en wijkhuis Simeonshof bezoeken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Parkinson Hotel: ziekte erkennen is de eerste stap

Positiviteit als wapen tegen Parkinson

,,Je hebt enkele jaren nodig om aan jezelf toe te geven dat je Parkinson-patiënt bent", vertelt de Vughtse schrijver Frank van Empel. In plaats van zichzelf terug te trekken, besloot hij het gevecht met 'Parkie' aan te gaan. Met het Parkinson Hotel Project willen Van Empel en zijn vrouw Caro Sicking het taboe op de ziekte doorbreken en anderen inspireren.

Belangstellenden luisterden dinsdagmiddag in gemeenschapshuis De Walnoot ademloos naar het verhaal van de schrijver. Van Empel vertelde over zijn ervaringen met de ziekte en de behandeling deep-brain-stimulation, waarbij elektroden signalen afgeven waardoor symptomen verminderen.

,,Het begint met het erkennen dat je de ziekte hebt. Als je de symptomen eenmaal herkent, kun je jezelf er tegen verzetten", licht Van Empel toe. ,,Ik weigerde 'Parkie' te zien als een deel van mij. Iedereen weet dat je door de ziekte gaat trillen, maar je wordt ook achterdochtig en krijgt waandenkbeelden. Door hier bewust van te zijn, kun je Parkinson even aan de kant zetten."

Van Empel noemt enkele wapens tegen de ziekte: ,,Bewustwording, beweging en positieve gedachten en ervaringen. Denk terug aan mooie momenten en laat je verrassen!" De bevriende Boxtelse band Kasba bezorgde Van Empel verschillende gelukservaringen. ,,Ze namen me mee op reis en schreven een lied voor mij." Ze verrasten dinsdag óók de zaal. Alle aanwezigen dansten uitbundig mee op de muziek van de mannen. En zo werd deze interactieve bijeenkomst een moment om te koesteren.