Op de hoek Schijndelseweg/Voetakkerspad kregen de deelnemers aan de avondvierdaagse op de eerste wandeldag iets te drinken én gezonde hapjes. (Foto: Marc Cleutjens).
Op de hoek Schijndelseweg/Voetakkerspad kregen de deelnemers aan de avondvierdaagse op de eerste wandeldag iets te drinken én gezonde hapjes. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

RUIM TWEEDUIZEND DEELNEMERS AAN 45e AVONDVIERDAAGSE BOXTEL

'Vooraf inschrijven? Nou, mooi niet!'

HENK VAN WEERT

Het was dinsdagavond niet druk bij het inschrijfbureau voor de 45e editie van de Boxtelse avondvierdaagse. Logisch, want wandelsportvereniging De Keistampers had via de plaatselijke basisscholen vooraf al zo'n tweeduizend aanmeldingen geregistreerd; ongeveer net zoveel als andere jaren. Twee leerlingen van De Vorsenpoel hadden zich nog niet ingeschreven en vulden vlak voor aanvang een deelnameformuliertje in. En dat had een reden...

,,Je denkt toch zeker niet dat ik in zo'n lelijk T-shirt van school meeloop", zegt de 13-jarige Amzy Vlaminckx. ,,Ja, en dat moet als je jezelf via school inschrijft. Nou, en dat willen wij dus niet", vult haar vriendin en klasgenootje Tess Verberk (12) aan. De twee meiden lopen al hun hele leven mee met de avondvierdaagse. ,,Nou ja, lopen... Als baby natuurlijk niet. Toen namen onze ouders ons mee in de kinderwagen. Maar we hebben wel altijd meegedaan!", lacht Tess. ,,Eén keer heb ik halverwege moeten afhaken omdat ik een voet had gekneusd", bekent Amzy.

BIDONS

Amzy en Tess lopen deze week viermaal tien kilometer. Om klokslag zes uur gaan ze dinsdagavond voor het eerst op pad. Voorzitter Rikie de Punder van de organiserende wandelsportvereniging De Keistampers geeft op het schoolplein van het Jacob-Roelandslyceum het startsein. Enkele minuten later stuurt zij de deelnemers op pad die vijf kilometer lopen.

Het is benauwd op deze eerste avond. ,,Daarom krijgen de deelnemers meteen nadat ze hier de poort uitlopen een bidon van Albert Heijn die ze kunnen vullen met water. En onderweg op de rustplaats wordt er ook iets te drinken aangeboden", vertelt De Punder vlak voordat ze de wandelaars laat vertrekken. ,,Hopelijk blijft het droog. Ik controleer al de hele dag Buienradar", zegt De Punder terwijl naar de donkere wolken kijkt die zich boven het JRL samenpakken. Ze haalt haar smartphone nog maar eens te voorschijn: ,,Kijk, de rode wolken met onweer trekken onder Eindhoven naar het zuiden. Ik denk dat we er goed van af komen..." Ze krijgt gelijk.

ONTVANGST OP MARKT

Gisteren, woensdag vertrokken de wandelaars vanaf gemeenschapshuis De Walnoot, vanavond vanaf de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. Morgen, vrijdag 10 juni vertrekken de vierdaagselopers weer vanaf het JRL. Het eindpunt is op de Markt waar de prijzen worden uitgereikt. Onderweg staan op diverse plekken muziekkorpsen om de wandelaars aan te moedigen op hun laatste kilometers.

Vanwege de lustrumeditie van de avondvierdaagse heeft WSV De Keistampers besloten een deel van het inschrijfgeld te schenken aan de stichting WensAmbulance Brabant.

FOTO BOVEN: Op de hoek Schijndelseweg/Voetakkerspad kregen de deelnemers aan de avondvierdaagse op de eerste wandeldag iets te drinken én gezonde hapjes. (Foto: Marc Cleutjens).

Amzy Vlaminckx (links) en haar klasgenootje Tess Verberk van basisschool De Vorsenpoel schreven zich dinsdagavond op het laatste moment in voor de avondvierdaagse. (Foto: Henk van Weert).