Hayk en Joeske Vervoort en Marloes Toonen van Dilemma op Dinsdag presenteerden eerder de kalender. Nu verschijnt het gezelschapsspel. (Foto: Peter de Koning).
Hayk en Joeske Vervoort en Marloes Toonen van Dilemma op Dinsdag presenteerden eerder de kalender. Nu verschijnt het gezelschapsspel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

dilemma op dinsdag ook in volkskrant

Boxtelse dilemmamakers lanceren gezelschapsspel

Lonneke Hoondert

Pas vorige maand legden de makers van Dilemma op Dinsdag de laatste hand aan hun gezelschapsspel. Dinsdag 14 juni wordt het spel officieel gelanceerd in Amsterdam. Het was een lang gekoesterde wens om de dilemma's, die elke dinsdag op Facebook verschijnen en waar gekozen moet worden tussen twee absurde situaties, ook in spelvorm uit te brengen.

Bedenkers Marloes Toonen, Hayk en Joeske Vervoort, Joep en Bregje van Os en Martje Wijers namen dan ook uitgebreid de tijd om het spelletje te ontwerpen en te maken. ,,We durfden het niet uit handen te geven", bekent Toonen. ,,Daar zijn we echt té perfectionistisch voor. Het moest precies worden zoals wij dat in gedachten hadden." Werkelijk alles aan het gezelschapsspel, dat Het Grote Dilemma op Dinsdag-spel heet, heeft de van oorsprong Boxtelse vriendengroep zelf bedacht. ,,Het speldoosje, de spelregels, de illustraties en de dilemma's zelf natuurlijk", vult Toonen aan. ,,We hebben ook lang gezocht naar een uitgever die ons helemaal de vrije hand gaf."

Discussie

'Altijd intens ruiken naar de kinderboerderij' of 'er woont permanent een dwerghamster in de kleding die je draagt'. Wanneer je alleen achter je computerscherm moet kiezen tussen de absurde dilemma's levert het gegarandeerd een lach op. ,,Maar het wordt nóg leuker wanneer je in een groep de discussie aangaat", meent Toonen. ,,Regelmatig spelen we het spel op festivals en deelnemers vinden het hilarisch. Dilemma op Dinsdag leent zich daarom uitstekend voor een gezelschapsspel."

Overigens verschijnt het keuzespel niet alleen in het Nederlands. Dilemma op Dinsdag, of liever Dilemmarama, zal binnenkort óók de internationale markt bestormen. Het spel wordt namelijk eveneens in het Engels uitgegeven.

Volkskrant Magazine

De zes Boxtelse vrienden startten twee jaar geleden met de Facebookpagina Dilemma op Dinsdag. Die bleek ongekend populair. Zo verschenen de bedenkers in het tv-programma De Wereld Draait Door, brachten ze een eigen boek en kalender uit en staat de teller wat betreft het aantal Facebookvolgers inmiddels op 140.372. En dan te bedenken dat het idee voor het spelletje ooit begon op een feestje van een oma van de vrienden. ,,We verveelden ons en legden elkaar absurde dilemma's voor", aldus illustratrice Toonen. Nu, twee jaar later, is het succes van de Facebookpagina nog steeds niet tanende. ,,Sinds twee weken verschijnen we elke week met een exclusief dilemma in Volkskrant Magazine. Dat is toch wel de kers op de taart."