PLATFORM SELISSEN KIEST NIEUWE OPZET

Wijkkrant Selissenwal
nu in Brabants Centrum

HENK VAN WEERT

Met ingang van heden verschijnt de Wijkkrant Selissenwal in Brabants Centrum. Voorheen werd een eigen krant met meerdere pagina's in Boxtel-Noord verspreid. Nu kiest het wijkorgaan Platform Selissen voor één pagina die met een grotere regelmaat is terug te vinden in het lokale dagblad op donderdag. ,,Op die manier kunnen we actueler én flexibeler zijn", zegt secretaris Marria van den Hoven. Samen met Dirk Struycken vormt zij de redactie van de Wijkkrant Selissenwal.

De uitgifte van wijkkranten in Selissenwal en Boxtel-Oost wordt tot op heden gesubsidieerd door de gemeente Boxtel en woonstichting Sint-Joseph. Beide betalen de helft van de kosten. In het kader van een bezuinigingsoperatie waarbij de gemeente Boxtel structureel 600.000 euro wil gaan besparen, is erover gesproken de subsidie stop te zetten en daarmee dreigen de wijken Selissenwal en Boxtel-Oost hun eigen krant te verliezen. Sint-Joseph, die in beide wijken veel woningen in bezit heeft, wil graag dat de wijkkranten voortbestaan. Maar als de gemeente de financiële steun intrekt, komt ook onze bijdrage in het gedrang, meldt communicatieadviseur Inge Huisman van de corporatie.

Boxtel trekt dit jaar vierduizend euro uit voor de wijkkranten; de helft van het jaar ervoor, meldt Peter Smit, die onlangs werd benoemd tot communicatieadviseur van de gemeente. Over voortzetting van de subsidie is volgens hem nog geen besluit genomen.

INTEGREREN

Eerder voerde Brabants Centrum al met de gemeente Boxtel en Sint-Joseph overleg om de wijkkranten te integreren. Dat liep aanvankelijk op niets uit. Later raakten Platform Selissen en de directie van Brabants Centrum opnieuw met elkaar in gesprek om te bezien of er tóch mogelijkheden waren om de Wijkkrant Selissenwal op enige manier voort te zetten. ,,Logisch, want Brabants Centrum is een stichting die er is voor de gemeenschap. Als we een initiatief voor een breed lokaal doel kunnen helpen, proberen we dat", zegt directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum. De gesprekken hebben tot een samenwerking geleid, die vandaag voor het eerst zichtbaar wordt voor de lezers.

BESPARING

Sint-Joseph juicht de nieuwe opzet toe, zegt Huisman: ,,Dit idee hebben we altijd omarmd. Het draagt eraan bij dat bewoners zoveel mogelijk bij hun wijk worden betrokken. Door hen zelf de teksten te laten schrijven en de opmaak te laten verzorgen, kan aanzienlijk worden bespaard op de kosten." Dat de wijkkrant nu ook buiten Selissenwal is te lezen, vindt Huisman een plus. ,,Ook mensen elders in Boxtel kunnen nu lezen wat er zoal in de wijk gebeurt."

De integratie van de wijkkrant betekent niet dat de redactie van Brabants Centrum haar eigen nieuwsgaring in Selissenwal beperkt. ,,Net als voorheen blijven wij de ontwikkelingen op de voet volgen en daarover publiceren. Daar verandert niets aan", aldus directeur Van der Zee. Hij benadrukt dat Brabants Centrum geen geld verdient aan de wijkkrant.

HULP IS WELKOM

Na een enquête besloot Platform Selissen aanvankelijk te stoppen met de wijkkrant, meldt secretaris Van den Hoven. ,,Maar we kregen vooral van de oudere bewoners te horen dat zij het wel fijn zouden vinden als er toch nieuws van Selissenwal op papier zou komen. Dat kan door het aanbod van Brabants Centrum. We streven ernaar maandelijks een pagina met nieuws en weetjes te vullen."

Als redacteuren van de Wijkkrant Selissenwal kunnen Van den Hoven en Struycken wel wat hulp gebruiken, zo geven ze aan. ,,Wie het leuk vindt om foto's te maken of artikelen te schrijven, kan zich aanmelden. En wie een activiteit organiseert die op onze pagina thuishoort, moet het vooral laten weten", stelt Van den Hoven. Ze wijst ook op de website www.selissenwal.nl waar allerlei informatie over de wijk is te vinden. ,,Wie daarop iets mist wat er in zijn of haar ogen thuishoort, moet het vooral aan ons laten weten."

De Wijkkrant Selissenwal, ontstaan ten tijde van de grootscheepse revitalisering van de in de jaren vijftig en zestig opgetrokken woonwijk in Boxtel-Noord, is afgedrukt op pagina 12 van deze editie. De lay-out is ongewijzigd ten opzichte van de vorige (zelfstandige) uitgaven. De inhoud valt, zowel qua tekst als qua foto's, volledig onder de verantwoordelijkheid van het wijkorgaan.