Directeur Jan Klomp verrast medewerkster Elly van Iersel bij haar afscheid met een bos bloemen. (Foto: Assurantiebedrijf Klomp).
Directeur Jan Klomp verrast medewerkster Elly van Iersel bij haar afscheid met een bos bloemen. (Foto: Assurantiebedrijf Klomp). Foto: Marc Cleutjens

Assurantiebedrijf Klomp zwaait Elly van Iersel - na 49 jaar - uit

Assurantiebedrijf Klomp in Gemonde heeft deze week afscheid genomen van Elly van Iersel-van de Rijdt (63). Na een dienstverband van 48 jaar en acht maanden werd ze uitgezwaaid door directeur-eigenaar Jan Klomp.

Zo'n 49 jaar geleden slaagde Elly voor de vierjarige mulo. Amper 15 jaar oud ging ze op zoek naar haar eerste baantje. Na de vakantie begon ze op 1 oktober 1967 als administratief medewerkster bij het assurantiekantoor van buurman Harrie Geerts. Maar in die twee piepkleine kamertjes was daar absoluut geen plaats. Het was even improviseren tot de nieuwbouw klaar was. Elly's vader was een van de eerste 'incasseerders' van de firma; hij ging op zaterdag bij klanten langs op premies op te halen, kwitanties af te geven en een babbeltje te maken.

Het was altijd druk op het kantoor. Maar toch kon het zo gebeuren dat er tien klanten in het halletje zaten te wachten en dat Elly mee naar de kerk moest om te zingen of orgelspelen bij een begrafenis of trouwerij. Dat werd in die tijd wonderwel door de klanten allemaal geaccepteerd.

Door de jaren heen werd flink geautomatiseerd. Zo verschenen de boekhoudcomputer en de telefax met thermisch papier op een rol. De berichten moesten direct worden gekopieerd, anders waren ze de volgende dag onleesbaar. In 1992 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Assurantiebedrijf Klomp. Na 24 jaar en 4 maanden werd Klomp BV haar werkgever. Toeval of niet, Elly heeft op de week af bij beide bedrijven precies even lang gewerkt.

Vanaf 1992 veranderde de aanpak in een rap tempo naar een moderne volledig geautomatiseerde administratie. In 1995 werd de inhoud van zes dossierkasten gedigitaliseerd. Na 2008, de crisis van banken en verzekeraars, ging ook de AFM over de schouders meekijken. Iedereen met klantencontact moest verplicht omscholen, bijscholen of afhaken. De riemen werden door de AFM steeds verder aangetrokken en vóór 1 januari 2017 moeten alle diploma's zijn vervangen. Ook het B-diploma van Elly uit 1989. Tot vorig jaar heeft Elly alle opleidingen gevolgd en alle certificaten en diploma's gehaald.

Na 48 jaar en acht maanden trouwe dienst nam Elly vrijdag afscheid van haar werkgever en werd ze in de bloemetjes gezet.