verbinden centraal bij boxtel en route

Inwoners ontmoeten elkaar in alle wijken

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een dag georganiseerd door Boxtelaren voor alle inwoners, ondernemers en verenigingen. Waar vorig jaar tijdens de eerste Boxteldag de activiteiten vooral in het centrum plaatsvonden, is voor de tweede editie gekozen voor een programma waarbij alle wijken betrokken worden. Onder de naam Boxtel En Route wordt er van alles georganiseerd. Van rondleidingen tot sport en spel; de hele dag is gevuld met afwisselende activiteiten voor iedereen.

,,De kracht van verbinden, dat willen we uitstralen én uitdragen", vertelt Wim Ketelaars namens de organisatie van Boxtel En Route. ,,Het past bij de manier waarop vorig jaar Stapel op Sint is georganiseerd. Dat wil zeggen: niet uitgaan van subsidies, maar van een nieuwe samenwerking die meer mogelijk maakt."

Samen met de gemeente Boxtel gingen enthousiaste inwoners aan de slag om een dag samen te stellen waar inwoners kennis kunnen maken met alles wat Boxtel, Lennisheuvel en Liempde te bieden hebben. Ketelaars: ,,Met eigen mensen, middelen én eigen energie. Iedereen heeft zich belangeloos ingezet en dat leidde tot prachtige resultaten."

MEEWERKEND BOXTEL

Het doel is om inwoners, ondernemers en verenigingen in de verschillende wijken te verbinden en met elkaar kennis te laten maken. ,,Ik denk dat te weinig beseft wordt wat er allemaal mogelijk is. Tijdens Boxtel En Route wordt dat op een ontspannen manier duidelijk, elke wijk vult dat op zijn eigen manier in", zegt Ketelaars. De gemeente Boxtel onderschrijft dit: ,,Een prima voorbeeld van burgerparticipatie. Dit is echt meewerkend Boxtel."

Was de eerste Boxteldag nog vooral bedoeld om inwoners kennis te laten maken met projecten van de gemeente, de veranderende overheid en het verbouwde gemeentehuis, deze keer staan de wijken centraal. Te voet, met de fiets of per auto kunnen bezoekers hun woonplaats ontdekken. Het programma omvat sport en spel, openingen van nieuwe projecten, wandel- en fietstochten en rondleidingen.

Bewust werd ervoor gekozen de naam Boxteldag te laten vallen en te kiezen voor een meer dynamische naam: Boxtel En Route waarbij inwoners letterlijk 'en route' gaan.

'GA DE WIJK UIT'

Liempdenaar Bert van Ruremonde - betrokken bij de organisatie van het evenement - hoopt dat inwoners ook daadwerkelijk een kijkje gaan nemen in de wijken. ,,Niet alleen in hun eigen wijk en bekende omgeving, maar juist ook daarbuiten", zegt Van Ruremonde. ,,We willen Boxtel in beweging krijgen en inwoners kennis laten maken met de héle gemeente en niet alleen met hun vertrouwde omgeving. Boxtel, Liempde en Lennisheuvel hebben veel moois te bieden, hopelijk maken inwoners van de mogelijkheid gebruik om dat allemaal te ontdekken. En laten we ook vooral allemaal hopen op mooi weer; een belangrijk ingrediënt voor een geslaagd evenement."

MUZIKALE AFSLUITING

Boxtel En Route begint om 09.30 uur en zal tot 20.00 uur duren. De opening vindt plaats op de Markt met de huldiging van de sportkampioenen tot 10 jaar. Aansluitend starten de activiteiten in de wijken (zie de plattegrond en tijdschema op pagina 7 in Brabants Centrum).

Ook de afsluiting van het evenement vindt plaats op de Markt en omvat een spectaculair muziekprogramma.