Afbeelding
Foto: Sandra Janssen

HISTORISCHE ZEGE TABITTA IN AHOY' ROTTERDAM

Shadé verovert Nederlandse turntitel

De Boxtelse turnster Shadé van Oorschot heeft afgelopen weekend tijdens de strijd om het Nederlands turnkampioenschap de allerhoogste eer behaald. Shadé turnt bij Tabitta en bezorgde haar vereniging een prijs die in de geschiedenisboeken zal belanden.

Tabitta blijft successen oogsten, op regionaal én landelijk niveau. In de afgelopen jaren werden in de jongste leeftijdscategorieën op het hoogste niveau al enkele Nederlandse titels behaald. Bij de leeftijd op het niveau Jeugd Nationaal 1 imponeerde de club al eens met toesteltitels.

Sinds de finales in Ahoy' heeft Tabitta de Nederlandse kampioen allround jeugd op het hoogste niveau in huis. Shadé hield het hoofd koel en liet alle sterke tegenstanders van de grote turnscholen achter zich. Een unieke gebeurtenis om als relatief kleine vereniging zonder trainingszaal met vaste opstelling landelijk zo te scoren, zo stelt de trotse vereniging.

18,5 UUR TRAINEN

Naast 18,5 uur per week samen trainen, samen logeren vanwege reisafstanden naar hun trainingen in Boxtel, stonden de vriendinnen Shadé van Oorschot en Donna van Wijgerden samen in de finale Jeugd N1. Gedurende de wedstrijd was er al blijdschap. Donna's persoonlijke doel was een geslaagde brug- en balkoefening.

Dat laatste is een hele opgave omdat de balkoefening op dit niveau vol zit met veel risicovolle elementen. Het lukte Donna haar doelen te behalen en ze verdiende de tweede score op de balk. In de einduitslag allround is een achtste plaats op dit niveau eveneens een superprestatie voor het Zaltbommelse talent dat al twee jaar in Boxtel traint.

MONSTERSCORE

Bij Shadé was vooraf duidelijk dat ze één van de kanshebbers op een podiumplek was. De wedstrijd in Rotterdam startte met een persoonlijk puntenrecord (eerste score) op de brug. Vervolgens was er een ietwat onzekere balkoefening waarbij het wel lukte erop te blijven (vierde score). Op de vloer liet Shadé een overtuigende oefening zien en vervolgens een monsterscore noteren.

Na drie toestellen stond de Boxtelse op de eerste plaats. Na een prima sprong moest ze lang wachten maar ze bleek onverslaanbaar. Shadé mag de titel Nederlands kampioen allround 2016 dragen. Ze wordt hiermee beschouwd als een parel voor Tabitta alsmede de gemeente Boxtel, zo jubelde de club deze week.

KNAPPE PRESTATIES

Niet alleen Shadé en Donna imponeerden in Ahoy'. Bij de Instappers N1 debuteerden Liz van Eijndhoven en Mara van der Heijden op een NK. Het was spannend om in deze grote finale te turnen, maar beiden deden dit foutloos. Liz en Mara eindigden op respectievelijke de achtste en de dertiende plaats.

Bij de jeugd N2 was Tabitta sterk vertegenwoordigd met drie turnsters in de landelijke finale (top 36 van Nederland). Wendy Li en Celeste Canaan turnden de hele wedstrijd mee in de top tien. Dat de topturnsters aan elkaar gewaagd waren was duidelijk. Wendy en Celeste mochten tevreden zijn met een zevende en achtste plaats, slechts één punt verwijderd van het nationale podium.

Voor Romy Poirters (35e) liep de wedstrijd minder goed dan gehoopt. Zij had haar piekmoment goed ingezet op de halve finale, waar ze bijzonder knap een toestelfinale op het onderdeel balk behaalde. Zondagmiddag waren de toestelfinales. Liz van Eijndhoven en Romy Poirters mochten tegelijkertijd aantreden. Liz turnde haar allerbeste brugoefening van het seizoen, waarmee ze landelijke de vijfde score behaalde. Romy viel de balk aan als een tijger, zo zelfverzekerd en stabiel. Na een val verloor ze haar ritme en viel de zevende plek haar ten deel.

Tabitta besluit een succesvol seizoen op 25 en 26 juni opnieuw in Ahoy' in Rotterdam.

FOTO BOVEN: Shadé van Oorschot in actie tijdens de turnfinale in sportpaleis Ahoy' in Rotterdam. (Foto: Sandra Janssen).

Shadé van Oorschot (rechts) en Donna van Wijgerden poseren na de prijsuitreiking in Ahoy'. (Foto: Sandra Janssen).