Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LUDY MEISTER EN RENÉ LEENDERS VIEREN LUSTRUM IN DEN HAAG

Al 35 jaar naar Bruce Springsteen...

MARC CLEUTJENS

Bijna alle concerten die Bruce Springsteen in Nederland gaf, hebben ze samen bezocht. En als ze verhinderd waren voor een show op eigen bodem, gingen ze naar Parijs of, laatst nog, naar Lissabon. Dinsdag 14 juni zijn Ludy Meister en René Leenders natuurlijk ook van de partij als The Boss neerstrijkt op het Malieveld in Den Haag. ,,Als ik naar Bruce Springsteen luister, word ik vrolijk..."

,,Lissabon was ons lustrumfeestje", grinnikt Ludy. ,,Het is dit jaar precies 35 jaar geleden dat we voor het eerst samen naar Bruce Springsteen zijn geweest." ,,In Ahoy', Rotterdam, ingang D. Op 29 april 1981", vult René aan. ,,Ik weet nog dat hij een kwartier te vroeg begon. Terwijl de zaal nog vol stroomde, begon hij al aan zijn optreden. En na afloop was het een slagveld. Iedereen was murw gebeukt na een meer dan drie uur durende rockshow", aldus Ludy.

Ludy en René moesten en zouden naar Lissabon gaan om hun held te zien. ,,Het was het eerste concert dat in Europa werd geboekt", weet René. ,,Omdat toen nog niet duidelijk was waar Bruce Springsteen zou gaan spelen, hebben we meteen kaartjes gekocht." Ludy: ,,Om ons lustrum te vieren dus. Nu toert hij rond om te vieren dat zijn dubbelalbum The River 35 jaar geleden werd uitgebracht. Wij waren er destijds bij toen hij in Ahoy' was om die plaat te promoten."

VERRASSING

Het concert op het Malieveld volgt enkele weken na de show in Lissabon. ,,Nee, het is helemaal niet erg om dezelfde show nog een keer te zien", vindt René. ,,Waarom? Omdat geen enkele show hetzelfde is. Bruce Springsteen varieert geweldig en geen enkele setlist is hetzelfde." Het bewijs wordt meteen geleverd als hij zijn iPhone te voorschijn haalt. ,,Hierop staan misschien wel 85 verschillende concerten, van deze en vorige tournees. Telkens weer is het een verrassing welke nummers gespeeld worden."

Ludy bedient met een iPad zijn geluidsinstallatie en laat concertfragmenten horen. ,,Bruce Springsteen weet het publiek meteen naar zijn hand te zetten. In Zuid-Afrika opent hij gerust met 'Free Nelson Mandela', in Perth (Australië) klonk 'Highway to hell' van AC/DC als eerste. Dan kan je avond niet meer stuk..." De vraag is dus waarmee het concert in Den Haag geopend zal worden en welke verrassingen hier uit de hoge hoed getoverd worden. ,,In Dublin kwam Bono van U2 op het podium, in Londen een meisje van 10 jaar dat een liedje mee mocht zingen."

STRAATVERHALEN

Ludy was als eerste van het tweetal fan van Bruce Springsteen. ,,Ik kan me herinneren dat ik in 1975 bij Disco Van den Broek aan de Clarissenstraat 'Born To Run' heb gekocht. Ze hadden die plaat niet, maar hij kon besteld worden. Als ik hem kocht tenminste..." Hij vertelt lachend het album een week later geluisterd te hebben in de platenzaak. ,,Nou ja, na drie minuten was ik verkocht en was ik fan. Dat is altijd zo gebleven."

René beschouwt Bruce Springsteen als een van de grootste artiesten aller tijden. ,,Ik heb hem er nog nooit kunnen betrappen dat hij een concert afraffelde of geen zin had." ,,Klopt", knikt Ludy. ,,Zodra hij opkomt, zie je die lach en weet je dat er een paar uur flink gas gegeven gaat worden. Zelfs als je niet van zijn muziek houdt, zal een concert van Bruce Springsteen je voor altijd veranderen. Het is altijd party."

Ludy vult aan dat niet alleen de muziek maar vooral ook de teksten hem inspireren. ,,Bruce vertelt de verhalen van de straat in Amerika. En wat ik waardeer is dat hij altijd opkomt voor minderheden. Dat raakt me." René was enkele jaren geleden eens aan de Oostkust van de Verenigde Staten en bezocht de dorpjes die iedereen kent uit de liedjes van Bruce Springsteen. ,,Zijn geboorteplaats Freehold, Atlantic City en natuurlijk Asbury Park. Als je over de houten boulevard loopt, komen de liedjes tot leven en begrijp waarover hij zingt in 'Thunder Road' en 'Sandy (4th of July)'.

Ergens onderweg vroeg René naar het adres van de rocker. ,,Ik kreeg te horen dat hij juist wee huizen verderop woonde", lacht de Boxtelaar. ,,Ik heb voor de poort gestaan. En nee, ik heb niet aangebeld, zo brutaal nou ook weer niet. Maar ik ben er wél geweest en heb gezien waar hij vandaan komt."

VERZAMELWOEDE

Welke nummers Bruce Springsteen gaat spelen op het Malieveld staat beslist niet vast. Wel duidelijk is dat meer dan dertig nummers zullen klinken en er weer minstens drie uur gemusiceerd gaat worden door de fameuze E-Street Band. ,,'Badlands' is een van onze favoriete nummers, dat speelt ie altijd", weet Ludy. René hoopt dat 'Drive All Night' zal klinken, Ludy rekent op 'Jungleland'. ,,Na afloop verzamel ik weer alles wat over dit concert wordt geschreven", zegt Ludy. De verzamelwoede wordt duidelijk als stapels elpees, knipsels, foto's, boeken en concertkaartjes te voorschijn komen.

Maar het liefst luisteren de vrienden naar zijn muziek. Samen delen ze minstens zestienhonderd liedjes van The Boss, in allerlei uitvoeringen, live en opgenomen in een studio. ,,We kunnen niet wachten tot we naar het Malieveld mogen gaan", zegt Ludy. ,,In Lissabon stond Adele voor ons in het publiek, wie weet wat ons in Den Haag te wachten staat."

FOTO BOVEN: Ludy Meister (links) en René Leenders bezoeken al 35 jaar concerten van Bruce Springsteen. Volgende week zijn er natuurlijk ook bij als The Boss te gast is in Den Haag voor The River Tour. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding