Elly van de Langenberg is vijftig jaar lid van de gemengde zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia. Op de dag dat ze met vier andere jubilarissen wordt gehuldigd, heft het koor zich op. (Foto: Henk van Weert).
Elly van de Langenberg is vijftig jaar lid van de gemengde zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia. Op de dag dat ze met vier andere jubilarissen wordt gehuldigd, heft het koor zich op. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

ELLY VAN DE LANGENBERG 50 JAAR LID VAN 'PETRUS & CECILIA'

'Konden we nog maar operette zingen'

HENK VAN WEERT

Op de dag dat de gemengde zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia haar laatste concert geeft, wordt Elly van de Langenberg gehuldigd omdat zij vijftig jaar lid is. Samen met enkele andere jubilarissen wordt ze zondag 19 juni in De Walnoot in het zonnetje gezet. ,,Het is jammer dat het koor nu stopt. Ik heb er een heel mooie tijd beleefd..."

Elly weet het nog als de dag van gisteren dat ze de eerste keer naar de repetitie ging. ,,Ik was enkele dagen eerder uitgenodigd door een van de koorleden om te komen luisteren tijdens een concert in Esch. Ik vond het operetteklanken geweldig en was meteen verkocht", blikt de gouden jubilaris terug. Operette staat al lang niet meer op het repertoire bij Sint-Petrus & Sint-Cecilia. ,,Wel een beetje jammer. Stiekem had ik gehoopt dat er een operettenummer op het programma zou staan tijdens ons afscheidsconcert, maar dat is helaas niet het geval. Het eerste nummer dat ik meezong? Het Viljalied uit 'Die Lustige Witwe' van Franz Léhar; prachtige muziek."

NOTEN LEZEN

Zonder enige vocale ervaring trad Elly op 21-jarige leeftijd toe tot de Boxtelse zangvereniging. ,,Maar ik kon - in tegenstelling tot de meeste koorleden - wél noten lezen. Dat had ik als meisje geleerd op accordeonles. Sint-Petrus & Sint-Cecilia was destijds hét koor in Boxtel. In onze hoogtijdagen hadden we bijna tachtig leden. Dat is vandaag de dag wel anders. De club is vergrijsd en heeft nog minder dan dertig koorleden. Met name bij de mannenstemmen zijn tekorten ontstaan. Daarom stoppen we ook."

In de afgelopen halve eeuw heeft Elly veel muzikale hoogtepunten beleefd. ,,Vooral aan de jaarlijkse kerstconcerten in de vroegere Maria Reginakerk beleef ik goede herinneringen. Maar ook de promconcerten van de Rabobank waarin we met beide harmonieën optreden én met grote namen als Marco Bakker en Berdien Stenberg waren erg leuk. Sporthal Den Haagakker zat helemaal vol. Indrukwekkend als je dan op het podium mag staan!" Maar ook de jaarlijkse Ceciliabals op carnavalsvrijdag, de uitwisselingen met het koor in het Duitse Altrich, de interne fotozoektochten en de rommelmarkten, brengen mooie herinneringen boven bij de jubilaris.

OOK ANDERE KOREN

Wie denkt dat Elly het zingen afzweert als Sint-Petrus & Sint-Cecilia er over enkele weken mee stopt, heeft het mis. ,,Elk jaar repeteer ik vanaf de zomervakantie mee in het Projectkoor en verzorgen we de steeds drukbezochte kerstconcerten. Daarnaast zing ik het in het Sint-Theresiakoor in Lennisheuvel; dat telt maar tien leden, maar is wel heel gezellig. Toch zal het daar niet bij blijven. Wellicht dat ik me aansluit bij het Sint-Petruskoor, maar dat geeft weer wekelijkse verplichtingen op zondag in de kerk. Misschien dat ik er wel voor kies om bij de zangverenigingen in Schijndel of Sint-Michielsgestel te gaan."

VIJF JUBILARISSEN

Zondag 19 juni treedt zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia voor de laatste keer op. Tijdens het concert wordt niet alleen Elly van de Langenberg gehuldigd. Ook vier andere zangeressen vieren een jubileum: Els Tromp en Rina Langenhoff zijn veertig jaar lid, Ted van de Schoot viert haar zilveren jubileum, terwijl Tiny Nouwens haar koperen lidmaatschap herdenkt. Het concert in gemeenschapshuis De Walnoot begint om 13.30 uur en staat onder leiding van dirigent Dirk Struycken. De toegang is gratis.