De volkstuintjes van vereniging Ceres zijn al decennia lang in trek. ,,Ook steeds meer jonge mensen melden zich aan om op Onrooi zelf groente en fruit te kweken
De volkstuintjes van vereniging Ceres zijn al decennia lang in trek. ,,Ook steeds meer jonge mensen melden zich aan om op Onrooi zelf groente en fruit te kweken", vertelt Yvonne Hopstaken van Eetbaar Boxtel. (Archieffoto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

DE GROENE DRAAD: FIETS- EN WANDELROUTE LANGS ELF EETBARE TUINEN

'Mensen willen eigen voedsel verbouwen'

HENK VAN WEERT

De voorgaande twee edities was De Groene Draad in de gemeente Boxtel een succes. De fiets- en wandelroute langs diverse eetbare tuinen werd eind april gehouden, tegelijk met de bijenmarkt. ,,Maar dan is in de tuinen nog niet zoveel te zien, al al helemaal niet te proeven. Vandaar dat we het nu een paar weken later houden", vertelt Yvonne Hopstaken van Eetbaar Boxtel. Zondag 12 juni kan het publiek op elf locaties kennismaken met groente en fruit uit eigen tuin.

De Groene Draad slaat aan in Boxtel. Steeds meer mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt én kiezen er daarom ook voor om zelf gewassen te kweken. ,,En dat gebeurt zowel groot- als kleinschalig", weet Hopstaken, die samen met Marja Gijben uit Liempde de derde editie van de fiets- en wandeltocht organiseert namens de werkgroep Eetbaar Boxtel.

Hopstaken wijst op de Herenboeren die dit voorjaar in het Wilhelminapark hun fruitbomen hebben geplant. ,,Dat is een mooi voorbeeld van een grootschalige aanpak, maar veel mensen planten ook in hun eigen tuin fruitbomen of leggen een moestuintje aan. En dat gebeurt in Boxtel ook in diverse wijken: kijk maar naar Hoogheem en Selissenwal waar buurtbewoners zelf een buurtmoestuintje onderhouden. Er is toch niets leuker dan een zaadje tot vrucht zien groeien en die vervolgens op te kunnen eten?"

BEWUST MAKEN

Eetbaar Boxtel organiseert allerlei activiteiten om mensen meer bewust te maken en in contact te brengen met gezond, lekker en duurzaam voedsel uit eigen regio. Afgelopen jaar werden onder meer buurtplantdagen gehouden, waarbij op diversen plaatsen eetbare struiken geplant werden door wijkbewoners. Ook werd de eerste foodwalk van Brabant geopend: een ruim zes kilometer lange plukroute door Boxtel-Oost langs tal van eetbare planten.

Op elf plekken in Boxtel en Liempde zijn belangstellenden komende zondag welkom om tussen 11.00 en 16.00 uur tuinen te bezichtigen. Enkele locaties openen een uur later of gaan iets eerder dicht. De precieze tijdstippen zijn te vinden op de website www.eetbaarboxtel.nl. De volgende adressen doen mee aan De Groene Draad: Boxtel: Herenboeren Wilhelminapark (ingang carpoolplaats Kampspoor), Susanne Huizinga (Leenhoflaan 19), buurtmoestuin Dommellandje (Tijvert), buurtmoestuin D'n Hof (tussen Hoogheemflat 2 en 3), Generatietuin en Kinderboerderij (Apollopad), 't Landje (Puttersdreef), volkstuinvereniging Ceres (Onrooi) en Moestuingroep De Kleine Aarde (Klaverblad); Liempde: Generatietuin (Smidsepad), Marja Gijben (Pastoor Dobbeleijnstraat) en Fruithof Belle-Fleur (Hoevedreef).