Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• LOVENDE REACTIES OP CULTURELE VARIATIE • MUZIEK, TONEEL EN CABARET IN DE BUITENLUCHT

Huiskamerfestival Live in Liempde zonnig tuinfeest

MARC CLEUTJENS

Onder subtropische omstandigheden is zondag Live in Liempde wederom uitgegroeid tot een cultureel hoogtepunt. Het huiskamerfestival dat zijn tweede editie beleefde, voldeed op alle fronten aan de hooggespannen verwachtingen en bood in zonovergoten tuinen - de huiskamers waren immers snikheet - prachtige muziek, kolderiek cabaret en indrukwekkend toneelspel. Fanfare Concordia speelde als enige binnen, maar de roldeuren van de bedrijfshal van Giel en Trees van Nunen aan De Schoren stonden wagenwijd open om de 'concertzaal' lekker koel te houden. Hier zorgde de muziek gelukkig voor voldoende tropische verhitting...

,,Dit is een verdraaid leuk festival", roemt komiek Andy Marcelissen het concept van Live in Liempde. Marcelissen, gelauwerd tonprater en moppentapper van beroep - zelfs noemt hij zich humordenaar - belooft na afloop van een van zijn vier voordrachten in de tuin van Willie en Virrie Beerens zelfs het idee mee naar huis te nemen. ,,Briljant idee om mensen van tuin naar tuin te laten lopen en te verrassen met een cultureel optreden."

Marcelissen is niet van de moeilijke grappen. ,,Zijn humor is nog droger dan de allerdroogste witte wijn", zegt Arthur Brands, die met Arnold van de Wiel, Harrie Raaimakers en Paul Saris als gids fungeert en onderweg in Liempde eveneens voor de nodige komische noten zorgt. ,,Ik probeer vier verschillende voorstellingen te brengen", vertelt Marcelissen. ,,Anders moeten Willie en Virrie vier keer naar dezelfde klets luisteren."

Dubbelzinnige klets is het die de tonprater brengt. Over onder meer een vrouw met hele grote borsten en oren ('Cup met de grote oren') en slechte pornofilms met ranzige acteurs: ,,Met witte sportsokken aan en schaamhaar dat subtiel overging in bakkebaarden." Het publiek viel van de stoelen van het lachen.

SWINGEN!

Van een hele andere orde is het optreden van fanfare Concordia, die vijf popklassiekers in een eigentijds arrangement heeft verpakt en met zangers Fons van Heesch jr. en Lisa van Nunen tot grote hoogte stijgt. Letterlijk - op een door Giel van Nunen getimmerde bühne - en figuurlijk! Het is genieten van U2's 'One', 'Viva La Vida' van Coldplay, 'Sky On Fire' van The Handsome Poets, 'Nobody's Wife' van Anouk en als uitsmijter 'I Wish' van Stevie Wonder.

,,Nu moeten stoelen en banken de zaal uit en kunnen we swingen", stelt bezoeker Monique Versleijen. Zover komt het niet, maar stilzitten is niet mogelijk...

ROBOTISERING

Zo swingend en zomers als de uitvoering van Concordia klinkt, zo diepgaand is 'Kortsluiting', het toneelspel van Karin Nievelstein (toneelgroep Boxtheater uit Boxtel) en Yaron Moonen (Ons Eygen Landt uit Best). Onder regie van schrijver en regisseur Lieke Faber spelen ze in de tuin van Cultuurlogies Looeind van Geert en Désiré van Laarhoven een eenakter waarin de verregaande robotisering van de samenleving centraal staat.

Lilly (Nievelstein) speelt de weduwe van Jaap, bedenker en maker van robotzoon Daemon (Moonen) die zich doorgaans laat bedienen door een iPad. Door kortsluiting gaat hij anders handelen dan voorheen. ,,Het is een stuk dat mensen aan het denken moet zetten over de toenemende invloed van robots", legt Faber na afloop uit. ,,Maar het zijn niet robots die alles verzinnen, dat doe de mensen zelf." Robot Daemon zegt het ook in het stuk: ,,Moeten we niet banger zijn voor alles waartoe de mensheid in staat is. Dat is veel gevaarlijker." 'Kortsluiting' kent een fatale afloop waarin moeder Lilly uiteindelijk sterft door toedoen van Daemon. Een langdurig applaus valt Nievelstein en Moonen ten deel.

BREAK-UPS

Peter-Jan en Penny Simons aan de Koestraat hebben de eer om hun tuin open te stellen voor Shawn Mayer, singer-songwriter uit Nashville, Tennessee. De Amerikaanse maakt de hooggespannen verwachtingen op alle fronten waar. Mayer heeft haar countryroots deels verruild voor rock 'n roll. ,,Ik schrijf vooral over break-ups", verontschuldigt Mayer zich in de zonovergoten tuin waar vooraf een en al vrolijkheid heerst. Met ingetogen gitaarspel en een doorleefde rauwe stem presenteert ze liedjes die moeiteloos kunnen worden toegevoegd aan het 'American Songbook'.

Mayer speelt enkele nummers van haar album 'Live for London', waaronder 'Right Mistake'. 'The View', haar moeders favoriet, gaat over alweer een stukgelopen relatie en vertelt over een troosteloos vervallen huis buiten Nashville. ,,Een prachtige metafoor", aldus Mayer. 'Mother Nature had painted the perfect picture for how I felt...'

Ook zingt ze het in Nederland geschreven 'Love Wide Open'. ,,Geschreven in het huis van Arjan en Judith Terlouw waar ik deze week logeer", lacht Mayer. Het is nu eens geen verdrietig liedje, maar een nummer van hoop, liefde. Even later sluit Mayer af in stijl met natuurlijk... een break-up song: 'Overcome'. De zangeres is de kleinschaligheid van een huiskamerfestival eigenlijk ontstegen. Maar hierin schuilt meteen de geweldige kracht van Live in Liempde. Een veelbelovende popartiest als Shawn Mayer staat hier gewoon in een zonnig tuintje te zingen. En iedereen die er bij was, zal Shawn én haar prachtige liedjes nooit vergeten...

FOTO LINKS: Lisa van Nunen en Fons van Heesch jr. schitteren met fanfare Concordia in de bedrijfshal van de familie Van Nunen.

FOTO RECHTS: Karin Nievelstein en Yaron Moonen speelden de hoofdrol in 'Kortsluiting', een toneelstuk van regisseur Lieke Faber. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding