Het edelhert, vanaf september te zien in De Scheeken. (Foto: Marijn Heuts).
Het edelhert, vanaf september te zien in De Scheeken. (Foto: Marijn Heuts). Foto: Marijn Heuts

informatieavond op donderdag 23 juni in de schutskuil

Edelhert in september naar Scheeken

Lonneke Hoondert

Het doet aan als de set van de populaire Hollywoodfilm Jurassic Park. Liefst driehonderd hectaren in landschapsreservaat De Scheeken tussen Liempde en Best zijn afgerasterd met een metershoog hek. Dinosaurussen zul je er uiteraard niet treffen. Wél 'de koning van het woud', die eeuwenlang graasde in nationaal landschap Het Groene Woud. Vijftien edelherten worden in september uitgezet en zullen gaan grazen in het omheinde gebied.

Het initiatief om het edelhert terug te laten keren, ligt bij Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling. Edelherten horen volgens deze organisaties van oorsprong thuis in de Brabantse natuur en zijn 'een onmisbare schakel' door hun rol als grote planteneter. Brabants Landschap heeft daarom besloten edelherten terug te brengen in haar eigen gebieden in het hart van Het Groene Woud.

De edelherten die in De Scheeken terechtkomen, zijn afkomstig uit Frankrijk. ,,Herten overbrengen van de Oostvaardersplassen naar dit gebied is niet mogelijk. De genetische basis is te klein. Daarom hebben we gekozen voor edelherten van Franse boerderijen. Zo kunnen we een gezonde populatie opbouwen", vertelt Martijn Fliervoet van Het Brabants Landschap.

De mensen die in het toekomstige leefgebied van de edelherten wonen, stemden unaniem voor. ,,Ze hadden de optie om hun tuin af te rasteren, maar de bewoners kozen daar niet voor. Zij kunnen wellicht een edelhert in de achtertuin verwachten", merkt Fliervoet op. Toch zal het zo'n vaart waarschijnlijk niet lopen. ,,Het edelhert is van nature erg schuw, dus zal ze het contact met de mens vermijden."

Wethouder Peter van de Wiel toont zich enthousiast over de komst van het edelhert en hoopt, evenals Het Brabants Landschap, het leefgebied in de toekomst uit te kunnen breiden. ,,We hebben als voorzorgsmaatregel al drempels aangelegd en sloten dichtgegooid in het omringende gebied. Als hun habitat wordt uitgebreid, zijn we er klaar voor."

Ontsnappen

De kans dat edelherten buiten de omheining terecht komen is klein. ,,Maar we houden overal rekening mee, daarom hebben we speciale vergunningen. Onze eerste prioriteit is een loslopend hert zo snel mogelijk terug in het gebied krijgen. We halen een hert niet zomaar neer. Maar als een edelhert op de rijksweg terecht komt, zullen we over moeten gaan tot andere maatregelen", vertelt Fliervoet.

Overigens zijn honden niet welkom in het gebied. ,,We zien dat het te vaak misgaat in andere reservaten en dat de dieren worden opgejaagd. Dat willen we dus voorkomen", legt Fliervoet uit. Ook ligt er een plan klaar, mocht de populatiegroei uit de hand lopen. Schrijnende taferelen als in de Oostvaardersplassen, waar edelherten sterven van de honger omdat de populatie te groot is, wil Het Brabants Landschap vermijden. ,,Dan zullen we over moeten gaan tot afschot."

In het 300 hectare grote gebied in De Scheeken arriveren voor het begin van de bronsttijd in september vijftien edelherten. Het gebied in Het Groene Woud blijft vrij toegankelijk op wegen en paden. Brabants Landschap zorgt samen met de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) voor de opleiding van gidsen die rondleidingen gaan geven in het gebied. Voor commerciële of georganiseerde activiteiten in het edelhertengebied moet een vergunning worden aangevraagd bij Het Brabants Landschap. Het leefgebied is niet toegankelijk voor honden. Dit om ervoor te zorgen dat de edelherten voldoende rust krijgen.

ecoduct

Om mogelijk te maken dat edelherten in meer delen van Het Groene Woud de rol van grote grazer kunnen vervullen, worden allerlei voorbereidingen getroffen. Een van de belangrijkste is de aanleg van een ecoduct over de spoorlijn tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. Deze natuurbrug, die in 2017 door ProRail gebouwd wordt, zorgt dat groot en klein wild veilig kan oversteken en krijgt, net als het bestaande ecoduct, over rijksweg A2 een breedte van vijftig meter.

In samenwerking met streekorganisatie Het Groene Woud is gestart met voorlichting. Zo zijn er informatiebijeenkomsten geweest in Helvoirt en Oirschot voor onder meer de aangesloten groepen van de Ecologische Kring Midden-Brabant en voor (recreatie)ondernemers.

Informatieavond

Het Brabants Landschap organiseert donderdag 23 juni van 19.30 tot 21.30 uur een informatieavond in herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg in Oirschot. Naast uitleg over het project en de rol van het edelhert in de natuur, licht spoorbeheerder ProRail de plannen toe voor een natuurbrug over het spoor tussen Boxtel en Eindhoven. Belangstellenden voor de informatiebijeenkomst in herberg De Schutskuil, kunnen zich aanmelden via www.brabantslandschap.nl.

FOTO ONDER: Het edelhert, vanaf september te zien in De Scheeken. (Foto: Marijn Heuts).

Gemonde

Zomerconcert

Muziekvereniging Sint-Lambertus verzorgt zaterdag 11 juni vanaf 19.30 uur een zomerconcert in de kiosk aan de Dorpstraat in Gemonde. Onder de titel 'Concerto Latina' worden tal van Zuid-Amerikaans getinte nummers gespeeld.