Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Paardenliefhebbers uit hele land naar Lennisheuvel

'Elk weekend naar een ander concours'

Lonneke Hoondert

Gehinnik, gebries en de klanken van galopperende hoeven. Een geluid dat paardenliefhebbers als muziek in de oren klinkt. Zij kwamen dan ook zeker aan hun trekken tijdens het Concours Hippique Outdoor Boxtel in Lennisheuvel, dat door Boxtelse rijvereniging Sint-Martinus zaterdag en zondag werd georganiseerd aan de Jacob Reutenlaan.

Her en der laten jonge ruiters hun veelal donkerbruine pony's uitlopen. Ze hebben net een springparcours of dressuurproef afgelegd en de dieren moeten even afkoelen. Geen uitbundig gejuich langs de kant van het wedstrijdtoneel, dat schrikt de viervoeters af. Wél opperste concentratie en hopen dat de amazones en hun rijdieren geen balk van de hindernissen af springen of uit de pas lopen tijdens de kür in de dressuurbak.

Paardenfamilie

Het is een sport die de meeste ruiters vol overgave beoefenen. De familie Titulaer uit Venlo bezit die passie zeker. Zij reizen met het gezin heel Nederland door om verschillende paardensportevenementen te bezoeken. Vaak haken, net als zaterdag, ook nog vriendjes en vriendinnetjes van dochterlief aan. ,,Elk weekend gaan we naar een ander concours. Dat doen we in de zomer én in de winter. Gisteren waren we in Asten, vandaag in Boxtel en morgen in Ammerzoden", vertelt moeder Claudia Titulaer. Zij bracht de liefde voor de paardensport over op haar dochters Julia en Eliza. Ook haar man Ruud heeft inmiddels rijlessen gehad.

Julia (11) geeft de voorkeur aan de springsport. Ze traint elke dag. ,,Behalve op maandag, want dan krijgen de pony's rust", legt Claudia uit. Zaterdag kwam Julia uit op twee verschillende pony's: Django en Kanjer. ,,Springen is veel leuker dan dressuur. Daar moet alles zo strak en netjes." Sem Huizenaar (15) is meegereisd met de familie. Ook hij springt. ,,Veel meer actie en dat maakt het gaaf." Vriendinnetje Floor Trienekens (12) knikt instemmend. Maar wordt er bij het springen dan niet gelet op houding? ,,Jazeker, één keer per twee weken krijg ik zelfs zitles", onthult Julia. ,,Daar leer ik mijn houding verbeteren. Zo moeten mijn schouder, heup en hak op één lijn zitten en houd ik mijn ellebogen strak tegen mijn lijf. Oók moet ik mijn hoofd rechtop houden en trots kijken."

Trucjes

Tessa van Hemert (11) uit Ammerzoden deed zaterdag ook mee aan de verschillende springwedstrijden. Samen met pony Pablo legde ze het springparcours foutloos af. Pablo is overigens niet alleen een goede springpony, hij kan voetjes geven, de spaanse draf én op commando steigeren. Die trucjes komen goed van pas op het onderdeel dressuur. ,,Naast springen, doe ik ook aan dressuur", vertelt Tessa. ,,Soms ben ik wel zenuwachtig, maar ik doe graag mee aan wedstrijden. Zo doen Pablo en ik veel ervaring op. Hopelijk mag ik ooit naar de Olympische Spelen", droomt ze hardop. En samen met haar nog tientallen andere deelneemsters.

FOTO BOVEN: Vier dames van het team Gelderse Boys uit Ammerzoden legden zaterdag een dressuurproef af tijdens Concours Hippique Outdoor Boxtel in Lennisheuvel. (Foto's: Gerard Schalkx).

Toernooi 5x5 bij

voetbalclub ODC

Zaterdag 18 juni besluit voetbalclub ODC het seizoen 2015-2016 met het altijd drukbezochte 5 tegen 5-toernooi.

Het drukbezochte sportevenement lokt jaarlijks honderden teams en wordt ook ditmaal gehouden op de kunstgrasvelden in sportpark Molenwijk.

SENIOREN

Uitslagen zondag 5 juni
Oranje Zwart - ODC 1        6-2

JUNIOREN

Uitslagen zaterdag 4 juni
B1: ODC – SCI        3-3
B2: ODC – SCI        3-1
C1: ODC - Zwaluw VFC        2-2
Uitslag dinsdag 7 juni
A1: ODC – Schijndel        0-4

Programma zaterdag 11 juni
B1: Berghem Sport – ODC        vertr SM 13.00

B2: ODC - St.-M.Gestel        SW 14.15

C1: ODC - Berghem Sport        SW 12.45

C O14: Berghem Sport – ODC        vertr SM 11.15

PUPILLEN

Uitslagen zaterdag 4 juni

D1: ODC – Wodan        0-4
D1: ODC - Zwaluw VFC        1-1
D O12-1: ODC - Zwaluw VFC        4-5
D O12-2: ODC - Zwaluw VFC        3-6

Programma zaterdag 11 juni
D1: Berghem Sport – ODC        vertr SM 10.00

D O12-1: ODC - Berghem Sport        SW 12.45

D O12-2: ODC - St.M.Gestel        SW 11.15

Lisa Bekkers uit Liempde deed mee aan het onderdeel dressuur.