Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

GERARD DE LEEST: 'GESCHIEDENIS DOORGEVEN AAN DE JEUGD'

Cultuurhistorie leeft voort bij Klöskes

COEN VERBEEK

Een voornaam als Klaas – van één van de leden van de familie Van der Velden – werd in de (Liempdse) volksmond natuurlijk snel Klöske. En als je dat koppelt aan de hele familie, dan zijn De Klöskes - zo je wilt De Kleuskes - natuurlijk snel geboren. Historie in een notendop…

De jaarlijkse open dag van de dorpsboerderij in Liempde trok zondagmiddag niet zoveel bekijks. Het (te) zonnige weer en meerdere georganiseerde evenementen zoals Live in Liempde waren daar misschien debet aan. Belangrijk is dat het onderkomen jaarlijks op de eerste zondag van juni de deuren openzet.

De zon scheen heerlijk aan de Oude Dijk. Belangstellenden buurtten gezellig over allerlei taferelen van vroeger. Begrafenisceremonies en het maken van klompen kregen aandacht. ,,De mensen praten hier altijd over vroeger; over kanidassen en populieren, de klompenindustrie. We kletsen wat af", zegt beheerder Gerard de Leest.

Nu kent het Brabantse dorp nog één klompenmaker: Ad Traa, wonend aan de Kapelstraat. Voorheen waren er in Liempde 36 klompenmakers. Iedere klompenmaker vervaardigde zijn eigen model. Zo wist je van welk bedrijf welke klomp afkomstig was.

Ook het woongedeelte en het museum waren opengesteld. De poffer en allerlei andere gebruiksvoorwerpen van vroeger zijn er te zien. ,,Maar belangrijk is dat de historie bewaard blijft en van generatie op generatie overgaat", aldus De Leest.

Ook de beugelbaan was opengesteld. Sommigen demonstreerden de sport, die al in de 16e eeuw op seminaries werd gespeeld. Begin juni beleeft Liempde zo elk jaar een mooie dag waarin lokale geschiedenis wordt gepresenteerd die zeker aan de jeugd moet worden doorgegeven…

FOTO ONDER: Hout zagen bij De Klöskes. Links Jan van den Langenberg, rechts Theo Roovers van heemkundestichting Kèk Liemt. In het midden staat beheerder Gerard de Leest met zijn kleinzoon. (Foto: Gerard Schalkx).