Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

• Vijfendertig teams • 140 deelnemers • Vijf café's • Vier rondes • 160 vragen

Derde Boxtelse Open Quizronde: vooral héél gezellig

Lonneke Hoondert

Ernstige gezichten, opperste concentratie en bij tijd en wijle een hoog 'oja'-gehalte. Je kon bijna letterlijk de hersenen horen kraken tijdens de mentale krachtmeting die zaterdag in vijf horecagelegenheden in Boxtel plaatsvond. Liefst 35 teams hadden zichzelf ingeschreven voor de derde editie van de Boxtelse Open Quizronde van The Brain.

Hoe heette de eerste vrouw van Donald Trump? En de serie van de immer bebaarde actieheld Chuck Norris? De achternaam van de Chinese eigenaar van voetbalclub ADO Den Haag? De teams, die elk bestonden uit vier quizzers, probeerden de 160 quizvragen zo goed mogelijk te beantwoorden om kans te maken op de wisselbeker, de delftsblauwe tegel én de kampioenstitel.

De 140 deelnemers bonden in vijf cafés, verdeeld over vier rondes, de strijd met elkaar aan. Daarvoor moesten ze 160 quizvragen beantwoorden, veertig per kroeg. De quizzers deden eetcafé Le Temps Perdu, bar Becoloth, café De Kerk, 't Hart van Boxtel en restaurant En Garde aan.

,,Mensen van een bepaalde leeftijd willen nog wél naar de kroeg, maar hebben dat échte hangen in een bar wel gehad. Boerengolf is één keer leuk, daarom is de quiz een mooi alternatief", vertelde organisator Marc de Laat van The Brain. Samen met Kiske de Leest zwaaide hij zaterdag de scepter over het quizevenement. ,,Sommigen doen mee voor het wedstrijdelement en anderen puur voor de gezelligheid. Ik denk dat we vandaag een goede balans zien tussen plezier en strijd", lachte De Laat. Omdat de quiz tegelijkertijd in vijf cafés plaatsvond, hielpen Ted Prinsen, Joris de Nijs en Claire Wijnstok een handje mee.

Rooie lantaarn

Een kleine rondvraag leerde dat het merendeel van de teams vooral meedeed voor de gezelligheid. ,,We doen het voor de lol, niet voor de winst", lachte José van den Langenberg uit Lennisheuvel die samen met haar vriendinnen haar team toepasselijk de Hillgirlies heeft genoemd. ,,We doen echt niet mee om onze kennis te testen. Het is een leuk moment om samen iets te ondernemen en gezellig bij te kletsen."

Ook het team van Dirk van Alphen, Frans van der Steen, Gerrit Elissen en Luc van den Berg ging het niet om die beker. Hoewel... ,,Ons team heet DRL-INVO: die rooie lantaarn is niet voor ons", zei Dirk. ,,Het is toch een beetje een krachtmeting, want we willen zeker niet op de laatste plaats eindigen!"

Slimste café

Eetcafé Le Temps Perdu had niet alleen de eer om de deelnemers van de Open Boxtelse Quizronde te ontvangen. Zij kregen zaterdag ook hoog quizbezoek. Terwijl beneden werd gezwoegd op vragen van The Brain, bogen zich in een ruimte boven de bar twaalf Nederlandse quizkampioenen over de 240 vragen van het wereldkampioenschap quizzen. Meer dan tweeduizend topquizzers uit vijfenveertig landen beantwoordden tegelijkertijd vraagstukken om zo het quizgoud binnen te slepen. ,,We zijn op dit moment misschien wel het slimste café van Nederland", grapte eigenaresse Wijnstok. Boxtelaar Koen Hartsuiker won de Nederlandse manche van het WK. Hij eindigde op plek 109.

Uiteindelijk ging de wisselbeker van de Open Boxtelse Quizronde naar het team Korsakov Lite, die ook vorig jaar met de winst er van door ging. Victory Boogie Woogie pakte de tweede plaats en de derde plek was voor de Slow Down Brothers. Het beste Boxtelse team was No Brain, No Gain. Zij eindigden op de vijfde plek.

FOTO´S BOVEN: Zowel in Café 't Hart van Boxtel als in café De Kerk kraakten de deelnemers hun hersenen op allerlei quizvragen. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Eetcafé Le Temps Perdu was even het slimste café van Nederland. Beneden werd de Open Boxtelse Quizronde gespeeld. Boven streden twaalf quiztoppers om de eerste plaats op het wereldkampioenschap quizzen. (Foto: Lonneke Hoondert).