Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Succesvolle tweede editie 'Esch Kookt'

Lekker eten met nieuwe mensen in Esch

CARRY DIRKX

Hoewel organisatoren én deelnemers zeggen dat Esch Kookt draait om de ontmoeting, kan niemand het laten culinair uit te pakken. En dus verschenen er in Esch afgelopen zaterdag bijzondere gerechten op fraai gedekte tafels. Drieëndertig koppels deden mee aan Esch Kookt, waarbij Esschenaren koken voor andere dorpsgenoten en je van tevoren niet weet bij wie je aan tafel schuift.

Het is zaterdagmiddag en Kees (45) en Mariëlle (41) Stigter uit Esch zijn druk bezig met de voorbereidingen voor Esch Kookt. Hoewel, druk… de boodschappen zijn in huis, het gerecht is bijna klaar en 'er is geen stress', beweert Kees. Het echtpaar Stigter woont sinds een halfjaar in het dorp. Over Esch Kookt waren ze meteen enthousiast. ,,Eten en drinken is een hobby én het is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen in het dorp", zegt Mariëlle. Ze kregen het voorgerecht toegewezen; een beetje een tegenvaller. ,,Kees wilde graag een hoofdgerecht maken en ik had een goed idee voor een toetje. We hadden voor alle gangen al iets bedacht, dat hoort bij de voorpret."

Verrassing

Esch Kookt werkt als volgt: je schrijft je in als duo en krijgt een paar weken voor het evenement te horen of je een voorgerecht, hoofdgerecht of toetje maakt. Je komt er op de avond zelf pas achter welke twee andere koppels bij jou mee-eten en ook bij wie je zelf gaat eten. Zo eet ieder duo op drie verschillende plaatsen, met elke keer andere tafelgenoten. Het verrassingseffect is deel van de pret. Marielle Stigter: ,,We weten niet wie er komt. Leuk, hè?"

Zalmbonbon

Klokslag kwart over zes begint Esch Kookt en staan bij de familie Stigter de gasten voor de deur: Hannie en Rob Breukhoven en Ina Kant en Frenk van de Meerendonk. Die laatste twee doen voor de tweede keer mee. ,,We vonden het vorig jaar erg geslaagd. Het was leuk om met vreemde mensen aan tafel te zitten. En ik laat me graag verwennen met eten!", lacht Kant. Bij de familie Stigter komt dat goed: er wordt een zalmbonbon met een kletskop van Parmezaanse kaas geserveerd, met daarbij een kwarteleitje met wasabi-mayonaise. Maar allereerst wordt er een glas cava ingeschonken en een toost uitgebracht. ,,Op het succes van Esch Kookt", zegt Kees.

Succesvol was de avond zeker, vindt Hannie Breukhoven, als ze een dag later terugblikt. Breukhoven zit in het organiserend comité en deed dit jaar zelf mee. ,,Vorig jaar deden 24 koppels mee en nu 33. Daarvan waren er 15 nieuwe koppels. De duo's kwamen uit heel Esch, terwijl vorig jaar niemand meedeed van de wijk 'achter de kerk'. Ik heb heerlijk gegeten, de zon scheen en iedereen had het naar zijn zin", zegt ze. Ook de familie Stigter kijkt met plezier terug. ,,Iedereen had zijn best gedaan en was ontzettend gastvrij. We hebben nieuwe mensen leren kennen én veel gelachen." De volgende editie hebben ze vast in de agenda genoteerd. Die is op 10 juni 2017.

FOTO BOVEN: Kees Stigter (staand) serveert het voorgerecht uit aan zijn gasten (v.l.n.r.): Hannie Breukhoven, Frenk van de Meerendonk, Rob Breukhoven, Ina Kant en Kees' vrouw Mariëlle. (Foto: Gerard Schalkx).


ZATERDAG 11 JUNI IN DORPSHUIS DE ES

MaEschtro-concert in Esch

Wie wordt de beste amateurdirigent van Esch? Esschenaren MariJanne van Schijndel, Anton van Grinsven en Wil van Gemert gaan zaterdag 11 juni de strijd aan om deze titel. Die avond gaan ze 'op de bok' bij fanfare Sint-Willibrordus en nemen de rol van dirigent op zich.

In aanloop naar dit evenement, getiteld MaEschtro, kregen de kandidaten een workshop van Robbie Snoek, dirigent van het fanfareorkest. Ook repeteerden de drie Esschenaren nog twee keer mee met de fanfare. Op 11 juni dirigeren ze allemaal een ander muziekstuk. Het zijn bekende (licht)klassieke werken, van Strauss tot Leichte Cavalerie.

Een jury, bestaande uit dirigent Tjeu Snoek, dirigent Michel Bergman en Arno Kurstjens, bepaalt wie de winnaar wordt en er vandoor gaat met de titel 'MaEschtro'. Iedereen is welkom bij dit anders-dan-anders concert van de fanfare. De avond begint om 20.00 uur in dorpshuis De Es. De toegang is gratis.

Esch

Kermis in Esch

Het gemeentebestuur van Haaren heeft vorige week een vergunning verleend voor het houden van de jaarlijkse kermis in Esch. Deze wordt dit jaar gehouden van zaterdag 30 juli tot en met dinsdag 2 augustus. De organisatie is in handen van Stichting Kermis Haaren.

De kermis werd jarenlang gehouden met Pasen. Sinds vorig jaar wordt het volksfeest weer gehouden in de zomer. De kermis valt samen met het begin van de zomervakantie. De belangstelling is de voorbije jaren gering.