Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

Smilde Foods Friesland neemt saladeproductie over

Van Oers schrapt banen in Boxtel

Smilde Foods heeft maandag de saladeproductie van United Food Family overgenomen. Dat maakte de Boxtelse snackfabrikant Van Oers Groep, die tot de United Food Family behoort, vrijdag bekend. De saladeactiviteiten van Van Oers zijn verkocht aan het Friese bedrijf. Binnen een jaar zullen de salades in Oosterwolde geproduceerd worden en dat heeft gevolgen voor de arbeidsplaatsen van het bedrijf aan de Industrieweg.

Hoeveel banen er verloren gaan is nog niet bekend. Van Oers geeft aan dat de impact van het afstoten van de saladeproductie vooralsnog moeilijk is in te schatten. Vrijdag zijn alle werknemers tijdens een gezamenlijke bijeenkomst geïnformeerd. Zaterdag ontvingen zij allemaal een brief.

Smilde Foods en de Van Oers Groep zullen met de vakbonden gaan onderhandelen over een sociaal plan. Het uitgangspunt van dit plan wordt dat medewerkers 'van werk naar werk' gaan. Daarbij behoren ook de mogelijkheden tot herplaatsing en overplaatsing. Van Oers Groep hoopt haar werknemers in juli nader te kunnen informeren over de gevolgen van de verkoop van de saladeactiviteiten.

Te klein

Van Oers Groep noemt zichzelf 'te klein' om in alle snack- en salademarkten succesvol te zijn. Willem van de Vorst, algemeen directeur van United Food Family geeft in het persbericht, dat Van Oers vrijdag verstuurde, aan: ,,Wij zullen ons concentreren op diepvriessnacks en ultraverse salades, geproduceerd op twee locaties in Dordrecht en Boxtel. We hebben de afgelopen achttien maanden grote vorderingen gemaakt om het voormalige groothandelsbedrijf om te vormen tot een modern productiebedrijf. Het is voor een onderneming van onze omvang niet mogelijk om op lange termijn in zoveel verschillende productmarktcombinaties succesvol aanwezig te zijn. Door focus aan te brengen kunnen we onze klanten en partners nog beter bedienen."

Oosterwolde

Het is de bedoeling om de overgenomen saladeproductie in het eerste kwartaal van 2017 over te brengen naar de moderne koelversfabriek van Smilde Foods in Oosterwolde. Daar vindt al de productie van het grootverbruik salademerk Fano plaats, evenals die van private labels. Algemeen directeur Ronald Prince van Smilde Foods vertelt: ,,United Food Family blijft voorlopig in opdracht van Smilde Foods produceren. Zodat een geruisloze overdracht van de activiteiten voor de klanten kan worden gegarandeerd."

Sligro

De laatste jaren sloot de Van Oers Groep de ogen niet voor ontwikkelingen als mondialisering en schaalvergroting. In 2012 werd om die reden besloten alle groothandelsactiviteiten af te stoten en te verkopen aan de Sligro Food Group. Toen werd het betrokken personeel overgeplaatst naar de Sligro. Het familiebedrijf ging terug naar de basis: de productie van snacks, salades en sandwiches. Vorig jaar werd bekend dat samen met een ander familiebedrijf (De Vries Snacks) een samenwerkingsverband werd gesloten: United Food Family.,,We kunnen veel leren van elkaar door kennis en ervaring te delen", zei Van Oers over deze nieuwe stap. ,,Met de bundeling ontstaat een unieke combinatie van familiebedrijven, in een markt die wordt gedomineerd door financiële partijen."

FOTO BOVEN: De saladeproductie van de Boxtelse Van Oersgroep aan de Industrieweg is verkocht aan het Friese Smilde Foods. Op termijn zullen arbeidsplaatsen verloren gaan.


Dansen in De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel wordt zaterdag 11 juni van 20.00 tot 00.30 uur een dansavond gehouden. Het is de laatste keer voor de zomervakantie dat de soiree gehouden wordt. De muziek wordt verzorgd door deejay Harry. De entree kost 2,50 euro, inclusief hapjes.