Geert van der Bruggen voor één van de varkensbunkers (zie ook kleine foto). Hij wijst naar de plaats waar de opening in de bunkers komt. (Foto: Gerard Schalkx).
Geert van der Bruggen voor één van de varkensbunkers (zie ook kleine foto). Hij wijst naar de plaats waar de opening in de bunkers komt. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Geert van der Bruggen wordt Herenboeren-boer in Boxtel

CARRY DIRKS

,,Niemand kan vertellen hoe het gaat lopen. Deze boerderij is iets volledig nieuws, ook voor mij. Ik zie het als een unieke kans en ga de sprong wagen." Aan het woord is Geert van der Bruggen (36) uit Esch. Per 1 juli gaat hij voor 38 uur per week aan het werk als boer van de Herenboeren Wilhelminapark. Hij wordt dan verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de coöperatieve boerderij.

Voor wie het nog niet weet: Herenboeren Wilhelminapark is de allereerste coöperatieve boerderij in Nederland. De coöperatie wordt gevormd door mensen uit Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en omstreken, die het plan opvatten in hun eigen woonomgeving een kleinschalige gemengde boerderij op te zetten, om vervolgens voedsel te kunnen eten van die eigen boerderij.

Groente, fruit, aardappels, maar ook vlees van eigen kippen, varkens en koeien. Voedsel waarvan ze weten dat het geproduceerd wordt in de buurt én op duurzame manier. Het werk op de boerderij wordt gedaan door een boer, die daarvoor in loondienst is van de coöperatie.

Het plan is sinds januari langzaam maar zeker werkelijkheid geworden. Sinds die tijd wordt het Wilhelminapark, een landgoed langs de A2 tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel, ingericht tot boerderij. Zo werd een fruitboomgaard aangelegd, een irrigatiesysteem, omheiningen en dierenverblijven. En nu is er dan ook een boer die de dagelijkse gang van zaken gaat regelen op de boerderij: de 36-jarige Geert van der Bruggen uit Esch.

BOERENZOON

Van der Bruggen heeft het boeren in zijn genen zitten. ,,Mijn vader heeft een melkveehouderij in Esch. Tegenwoordig werken mijn vader en ik samen op de boerderij", vertelt hij. ,,Opgroeien op de boerderij was heerlijk: ik had alle vrijheid en was veel buiten. Ik heb altijd boer willen worden. Wat er leuk aan is? Het werken met dieren, de vrijheid, de diversiteit van het werk."

Hij is de oudste in een gezin van drie jongens en de logische opvolger van zijn vader. ,,Ook omdat mijn andere broers me dat altijd gegund hebben." Hij deed de MAS en de HAS en werkte tijdens zijn studie op de boerderij thuis, bij een tuinder en bij een varkensboer. Na zijn studie werd hij vertegenwoordiger in zaaizaden, om vervolgens medewerker op een varkens- en koeienboerderij te worden. Daarna werd hij vertegenwoordiger bij een bedrijf in tractoren en landbouwmachines. Tot hij gevraagd werd of hij interesse had om boer te worden bij Herenboeren Wilhelminapark. ,,Ik moest erover nadenken, want ik had het naar mijn zin in mijn baan. Maar ik heb 'ja' gezegd. Dit is een unieke kans om mee te doen aan iets volledig nieuws. Ik zie het als een mooie uitdaging en het werk wordt veelzijdig." Dat hij in loondienst komt van een coöperatie, ziet hij als voordeel. Niet alleen omdat de 38-urige werkweek hem ruimte geeft om zijn vader te blijven helpen; ook naar het contact met leden van de coöperatie kijkt hij uit. ,,Ik ben graag onder de mensen en vind het leuk te vertellen over het werk, of iets uit te leggen."

VARKENS

Ook al is er sinds januari veel werk verzet, de boerderij ligt er nog wat kaal bij. Van der Bruggen vertelt dat hij laatst met de oudste van zijn drie zoons, de 7-jarige Tim, ging kijken op het Wilhelminapark ,,We klommen over het hek en ik zei tegen hem: 'Kijk, dit wordt papa's nieuwe werk'. Hij reageerde wat bezorgd. 'Papa, er is helemaal niks!', zei hij. In zijn ogen lijkt het niet op een boerderij, want er zijn geen tractors en geen koeien", lacht Van der Bruggen. ,,Maar dat gaat deze week veranderen, want dan arriveren de eerste dieren op de boerderij: 25 varkens."

Er staan vijf varkensbunkers klaar op het terrein. Het zijn een soort betonnen iglo's, die dienst doen als verblijf voor de varkens. De varkens zullen echter vooral buiten te vinden zijn. ,,Varkens zijn van nature buitendieren", zegt Van der Bruggen. ,,Ze houden van wroeten in de aarde. Ze hebben hier straks de tijd van hun leven."

APPELBOMEN

Er zijn een paar scharrelweides voor de varkens. Nu zien die nog groen van het gras, maar dat zal niet lang duren, weet Van der Bruggen. ,,Die veranderen binnen de kortste keren in een modderpoel." Ook de kippen en koeien komen binnenkort naar het Wilhelminapark. Dan begint het echte werk voor Van der Bruggen. ,,We gaan bekijken welke groente we nog gaan zaaien. Het is een beetje zoeken. Niemand weet precies hoe het gaat lopen. Van de andere kant: dit wordt 'gewoon' een boerderij. Punt. We gaan vanzelf uitvinden wat nodig is. Ik heb genoeg ervaring en de rest is te leren. Ik heb gewerkt met melkvee, varkens, techniek, maar over appelbomen weet ik nog niet zo veel. Maar ik heb een goede basis en ik hoef niet alles alleen te doen." Dat hij zo duurzaam mogelijk gaat werken, is voor hem een gegeven. ,,Dat doen we op de boerderij van mijn vader ook."

Hoe het allemaal precies gaat lopen: hij weet het nog niet. Hij blijft er relaxed en vol vertrouwen onder. ,,Iedere dag wordt straks anders, maar dat ben ik wel gewend. Het is voor iedereen nieuw. Natuurlijk was het gemakkelijker om mee te doen als het allemaal al een jaar zou draaien. Maar ik waag de sprong."

Herenboeren Wilhelminapark doet zondag 12 juni van 11.00 tot 16.00 uur mee aan de Groene Draad.

Afbeelding