Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

KEES VAN HOUTEN BESPEELT INSTRUMENT

Romantisch programma op Smitsorgel

MARC CLEUTJENS

Na de succesvol verlopen zaterdagmiddagmatinee met organist Bas Koster, maakt voorzitter Kees van Houten van de Stichting Kerkconcerten Boxtel zich op voor een uitvoering op Smitsorgel. Op het monumentale instrument in de Sint-Petrusbasiliek zal Van Houten zondag 19 juni vanaf 20.15 uur voornamelijk romantische werken vertolken die zijn geïnspireerd op composities van Bach.

Het zijn volgens de Boxtelse organist vooral werken van componisten die zich door Bach hebben laten meeslepen en in de geest van zijn werk aan de slag zijn gegaan. ,,Een romantisch programma dus met een knipoog naar de baroktijd en naar de grote meester", lacht Van Houten. Graag citeert hij Max Reger van wie hij op 19 juni ook twee werken zal spelen: ''Bach ist Anfang und Ende aller Musik!'.

Het programma dat Van Houten zijn luisteraars voorschotelt, sluit aan bij zijn belangstelling voor de Romantiek. ,,Tot mijn 17e jaar had ik eigenlijk alleen maar piano gespeeld en de hele romantische literatuur doorgestruind, van Beethoven, Chopin en Brahms tot Schumann en Mahler. Mijn bedoeling was ook om aan het conservatorium in Tilburg alleen hoofdvak piano te gaan studeren."

SYMMETRISCH

In 1956 ontdekte de organist echter het orgel in de Helmondse Sint-Lambertuskerk waar zijn vader in het koor zong. Daar werd een hulporganist gezocht. ,,Een jaar later ging de hoofdorganist weg en werd ik benoemd tot eerste organist, onder voorwaarde dat ik goed orgelles zou gaan nemen. Dat leidde er toe dat ik uiteindelijk in 1958 in Tilburg naast piano ook orgel ben gaan studeren. Pas toen kwam Bach op mijn pad."

In de werken die Van Houten op 19 juni speelt, laat hij horen dat 19e eeuwse componisten teruggrepen op oude koraalmelodieën die Bach veelvuldig gebruikte in zijn vocale werken, zoals de passionen en cantates. Het programma dat in de Sint-Petrusbasiliek wordt gespeeld, is symmetrisch opgebouwd. Het wordt omsloten door twee grote romantische sonates, respectievelijk van Mendelssohn en Rheinberger, waarin de gezangen 'Vater unser im Himmelreich' en 'Meine Seele erhebet den Herren' centraal staan. In het midden staan twee bewerkingen van Reger en Brahms.

ORGANISTENJUBILEUM

Van Houten is uitgenodigd om dinsdag 19 juli een concert te verzorgen in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Om 20.00 uur laat de Boxtelaar werken van Bach horen. Aan het concert wordt meegewerkt door sopraan Marjon Strijk, die bekend is van de Nederlandse Bach Vereniging. Met dit programma gaat Van Houten volgend jaar op tournee in Nederland. Die rondgang voert hem langs een reeks fraaie historische orgels. Met de tournee viert van Houten in 2017 zijn zestigjarig organistenjubileum.

Kaarten voor de uitvoering in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel zijn zondag 19 juni aan de kerk verkrijgbaar.

OP DE FOTO: Kees van Houten (links) assisteert Bas Koster tijdens de eerste zaterdagmiddagmatinee in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Gerard Schalkx).