De SPPiLL-boerderij kreeg in februari vloerverwarming. Inmiddels is D'n Liempdsen Herd goed begaanbaar, maar er wordt nog volop geklust. (Foto: Peter de Koning).
De SPPiLL-boerderij kreeg in februari vloerverwarming. Inmiddels is D'n Liempdsen Herd goed begaanbaar, maar er wordt nog volop geklust. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Boxtel gunt kijkje in vorderingen natuurbelevingsplannen

'Het Kloppend Hart krijgt langzaamaan een staart'

Lonneke Hoondert

Belangstellenden konden vrijdag met eigen ogen de resultaten van het provinciale project Landschappen van Allure bekijken. Het Kloppend Hart is daar met veertien verschillende plannen onderdeel van. Vijftig deelnemers verzamelden zich vrijdag in museum Het Kruysenhuis in Oirschot voor een excursie door nationaal landschap Het Groene Woud. ,,De projecten binnen het plan Het Kloppend Hart krijgen eindelijk een duidelijke staart en dat willen we laten zien", glunderde wethouder Peter van de Wiel.

Van de metershoge hekken voor het edelhert dat straks in natuurgebied De Scheeken gaat grazen tot het opknappen van de boerderij D'n Liempdsen Herd aan de Liempdse Barrierweg door Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) tot een informatiecentrum over Het Groene Woud en het dorp zelf: met een bus werden bijzondere locaties in de regio aan gedaan. Waarvan de habitat van het edelhert (waarover elders in deze krant wordt geschreven) en de SPPiLL-boerderij zich (deels) op Boxtels grondgebied afspelen. Boxtel vertegenwoordigt de deelnemende gemeenten binnen Het Kloppend Hart en organiseerde de reis.

De gemeenten Boxtel, Best en Oirschot ontvingen in 2013 een bedrag van 9,6 miljoen euro om Landschappen van Allure uit te voeren. De subsidie is bestemd voor natuurbelevingsplannen. In het project werken de gemeenten samen met ondernemers, buurtschappen, kerkdorpen en maatschappelijke organisaties om landschapsprojecten te realiseren.

projecten

Niet alle veertien projecten zijn Boxtels, dat zijn er namelijk vier. Naast dat D'n Liempdsen Herd wordt verbouwd, toveren vrijwilligers de potstal van het Groot Duijfhuis in Kasteren om tot een informatiepunt voor fietsers en wandelaars in Het Groene Woud. Natuurexperience Lennisheuvel is ook onderdeel van Het Kloppend Hart, daar wordt voormalige herberg Den Eijngel omgevormd tot centraal punt voor verschillende wandelroutes die treinrecreanten moet verbinden met de omliggende natuur en het edelhert. Kasteel Stapelen behoort eveneens tot de projecten. De paters assumptionisten willen van het kasteelpark een plek maken waar ruimte is voor natuur, cultuur, bezinning en educatie.

oprekken termijn

Hoewel eerder werd besloten dat alle projecten in januari 2017 klaar moesten zijn, is die termijn door de provincie nu opgerekt naar eind 2018. ,,En dat is maar goed ook anders waren we in de problemen gekomen", aldus Van de Wiel. De wethouder erkende dat sommige projecten vrij complex bleken. ,,Zo hebben we geworsteld met de aanbestedingen, want in het bedrijfsleven wordt toch anders gewerkt dan bij de overheid. Ook zijn vrijwilligers niet altijd op de hoogte van wet- en regelgeving waardoor vertraging is opgelopen bij sommige projecten. We zijn daarom erg dankbaar voor die extra tijd."

,,Al deze plannen zijn niet alleen goed voor de natuurbeleving, maar ook voor de leefbaarheid én de economie. We moeten van het idee af dat geld verdienen aan landschapsbeleving vies is", stelde Van de Wiel. ,,De natuur en het landschap worden aantrekkelijker en dat zorgt voor meer recreanten en toeristen die gaan genieten van het prachtige Groene Woud."

Projectleider Henk Heling van de gemeente Boxtel toonde zich trots op de geboekte resultaten. ,,De projecten werken als een vliegwiel. Gaandeweg zie je dat verschillende partijen de verbinding met elkaar zoeken om het project nóg beter en mooier te maken. Heerlijk om te zien."

D'n Liempdsen Herd

Tossy de Man, voorzitter van SPPiLL, ontving vrijdag de delegatie in D'n Liempdsen Herd en gaf een korte rondleiding. Hoewel er nog veel werk verzet moet worden, kon iedereen zien dat het informatiecentrum al vorm krijgt. De voorzitter hoopt dat de accommodatie in april 2017 in gebruik genomen kan worden. ,,De boerderij zal onderhouden moeten worden en daarom zit er ook een verdienmodel aan deze onderneming. Het wordt niet alleen een informatie- en educatiecentrum en een 'huiskamer', maar krijgt ook een kantoorfunctie."

biomassaplein

Peter van de Wiel gaf ook een korte update over het biomassaplein dat Boxtel samen met Vught, Best en Sint-Michielsgestel van de grond wil krijgen. In januari 2017 zal het project, waarbij de gemeenten gezamenlijk groenafval willen verzamelen en omzetten in energie, van start gaan. Het is nog niet bekend waar de grondstoffenbank, waar alles verzameld wordt, moet komen. ,,Van begin tot eind willen we eigenaar zijn van het product en op een duurzame manier de groene afvalstromen beter benutten. Ook duurzaam op het gebied van logistiek, want alles wordt binnen een straal van twintig kilometer verwerkt."