Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

DOEK VALT VOOR TRICOLORES IN HELMOND

ODC moet terug naar derde klasse

ODC speelt volgend jaar definitief in de derde klasse. De tricolores hadden zondag nog een minimale kans op handhaving, maar de mentale dreun van de nederlaag tegen DAW van afgelopen donderdag (0-2) bleek groot. Zo groot dat het laatste nacompetitieduel tegen Oranje Zwart in Helmond nauwelijks een wedstrijd was.

De thuisploeg deed wat het wilde en ODC mocht eigenlijk blij zijn dat het na negentig minuten slechts 6-2 stond. De degradatie is daarmee een feit en dat is vooral zuur voor de afscheid nemende trainer Frank van den Berg. Theoretisch zou ODC het vege lijf nog kunnen redden maar dan zou er op de eerste plaats met grote cijfers gewonnen moeten worden van derdeklasser Oranje Zwart. Dat zat er echter geen moment in. De runner-up uit Helmond (telkens gepromoveerd in de afgelopen drie seizoenen) was vanaf het begin veel te sterk voor de na afgelopen donderdag zwaar aangeslagen tricolores.

De bal had er na dertig seconden al in kunnen liggen, maar de Helmondse spitsen hadden toen het vizier nog niet op scherp staan. In de fase die volgde werd ODC volledig overlopen en kreeg de thuisploeg kans op kans. Het was aan keeper Robbie Roelofs te danken dat er in de eerste veertig minuten slechts één treffer viel. In de 12e minuut zorgde Hydayet Dincer met een laag schot in de benedenhoek voor de 1-0.

ODC kreeg in de hele eerste helft eigenlijk geen doelkans, maar desondanks stond het na ruim een half uur 1-1 toen Rob Scholten de keeper verraste met een hoge bal vanaf rechts. ODC ging met een achterstand rusten; na ongelukkig balverlies zorgde Amos Letwory vlak voor de pauze voor 2-1.

MENTAAL GEKNAKT

Na de thee veranderde er weinig aan het spelbeeld. Oranje Zwart bleef kansen missen en schoot er af en toe ook één in. Het mentaal geknakte ODC moest toezien dat de Helmonders nog vier treffers binnenschoten en daarmee promotie naar de tweede klasse wisten af te dwingen. Aerd van Brunschot maakte er namens ODC nog één waardoor het uiteindelijk 6-2 werd.

Na rust maakten Noud van Brunschot en A-junior Bram de Wild nog hun debuut in ODC 1. Voor Tommy van den Berg en Bart Dammers was dit hun laatste wedstrijd voor het vaandelteam. Zij hadden een beter afscheid verdiend. Dat geldt ook voor trainer Van den Berg.

VEEL BALVERLIES

Degradatie lag al ernstig op de loer toen ODC donderdag op het kunstgras van sportpark Molenwijk met 0-2 onderuit ging tegen DAW uit Schaijk. Na zo'n twintig minuten spelen was het gedaan met het overwicht van de thuisploeg en kwamen de gasten steeds beter in de wedstrijd. ODC koos vaak voor de moeilijke oplossing waardoor er veel balverlies werd geleden. Verder speelde de ploeg zichtbaar verkrampt en werden er vaak onnodige overtredingen gemaakt. Doelman Roelofs voorkwam na een klein halfuur spelen een achterstand door goed in te grijpen.

Na de pauze zakte ODC steeds verder weg en was de ploeg nauwelijks bij machte om iets te creëren. Toch had het 1-0 kunnen staan toen een schot van Scholten in de 63e minuut via de onderkant van de lat de doellijn leek te passeren. Sjoerd van Lokven werkte de terugkomende bal vervolgens alsnog in het doel waarna de scheidsrechter de treffer annuleerde, vermoedelijk vanwege buitenspel.

Meteen daarna sloeg DAW aan de andere kant keihard toe. Een voorzet vanaf rechts werd door Corik Megens buiten het bereik van Roelofs knap binnen gekopt. ODC leek geknakt, maar probeerde er nog een slotoffensief uit te persen. Dat leidde tot een kans voor de ingevallen Bart Dammers maar ook hij wist het net niet te vinden. Diep in de blessuretijd kwamen de gasten op 0-2. Nadat Bas Verkaik aan de noodrem had moeten trekken, schoot DAW-aanvoerder Bas van der Ven de toegekende vrije trap onberispelijk binnen.

VEEL SCHORSINGEN

Waar ging het mis dit seizoen? Dat is niet zo maar vast te stellen. Blessures bij de spitsen, veel wisselingen bij de keepers en te veel gele kaarten en daardoor veel schorsingen na winterstop, lijken de basis te vormen voor de slechte reeks in de tweede seizoenshelft. ODC geraakte daardoor in de hoek waar de klappen vielen en kwam daar niet meer uit. Het is nu uithuilen en volgend seizoen in de derde klasse opnieuw beginnen.

FOTO BOVEN: Aerd van Brunschot aan de bal in het duel tussen ODC en DAW, donderdag in sportpark Wagenaars. ODC is na de nederlaag tegen Oranje Zwart op zondagmiddag gedegradeerd naar de derde klasse. (Foto: Gerard Schalkx).


HANDBOOGKAMPIOENSCHAP IN SCHIJNDEL

Recurveteam L'Union Liempde
pakt opnieuw bondszilver

Tijdens de bondskampioenschappen voor teams in de discipline 25 meter/één pijl van de Nederlandse Handboog Bond eindigde het eerste recurveteam van de Liempdse handboogschutterij L'Union afgelopen weekeinde als tweede. Ook vorig jaar pakte het team zilver.

Het Liempdse handboogteam promoveerde dit competitieseizoen naar de C-klasse en dwong via de rayonkampioenschappen deelname af aan de strijd om de bondstitel. L'Union bleef de nummer drie, Houts Welvaren uit Helmond, ruim voor: 2.041 tegen 1.976 punten. Op kampioen Sint-Hubert stond geen maat. Vanaf het begin bouwde dit team uit Elsloo bijna iedere serie een ruimere voorsprong op; aleen in de derde, vijfde en negende serie wist het Liempdse vijftal daarvan iets af te knabbelen. Elsloo won met 2.091 punten.

Peter de Kroon wierp zich op als kopman van L'Union. Met scores van 222 en 226 schoot hij een puike wedstrijd. Hij werd gevolgd door Johan Holsken (213 en 218 punten). Youssef el Kourdi wist niet te vlammen, maar schoot met tweemaal een score van 200 punten een nette en vlakke wedstrijd. Gedrieën zetten zij daarmee de basis voor een podiumplaats.

Wilma Holsken begon het kampioenschap goed met een score van 200 maar wist haar niveau in de tweede ronde niet vast te houden en moest toen genoegen nemen met een score van 187 punten. Frans Vingerhoets kwam niet op dreef en was met scores van 189 en 185 punten hekkensluiter in het team.

Mensen met interesse in de handboogsport zijn op dinsdag, donderdag en zaterdag vanaf 19.00 uur welkom in de accommodatie van L'Union aan De Heidezoom 2. Of raadpleeg www.lunionliempde.nl.