Maikel van Breugel (uiterst rechts) tijdens een face-off in een inline-hockeywedstrijd. Van Breugel is geselecteerd voor het Nederlandse team en doet mee aan het WK in Italie. (Foto: stichting Dutch Inline Hockey).
Maikel van Breugel (uiterst rechts) tijdens een face-off in een inline-hockeywedstrijd. Van Breugel is geselecteerd voor het Nederlandse team en doet mee aan het WK in Italie. (Foto: stichting Dutch Inline Hockey). Foto: Lonneke Hoondert

BOXTELAAR IN NEDERLANDSE SELECTIE

Maikel van Breugel naar WK inline-hockey Italië

Lonneke Hoondert

,,Voetballen was niets voor mij", onthult Maikel van Breugel. ,,Ik speelde vroeger al inline-hockey op schoolpleintjes. Gewoon op inlineskates en met een stick." De Boxtelaar is inmiddels 29, maar de liefde voor de sport is er nog steeds. Sterker nog: hij werd onlangs geselecteerd voor het Nederlandse team. Op 18 juni reist hij af naar Italië om daar van 19 tot en met 25 juni deel te nemen aan het wereldkampioenschap inline-hockey in Asiago.

Hij is zojuist bij de diëtist geweest, heeft nieuwe hockeyskates naar zijn voeten laten vormen en brengt regelmatig een bezoekje aan de fysiotherapeut. Tel daarbij drie inline-hockeytrainingen per week op én een aantal sportschoolbezoeken om te oefenen op kracht en uithouding en je kunt wel stellen dat Van Breugel méér dan klaar is voor het WK. Hij lacht: ,,We zijn als team heel gedreven, maar de realiteit is dat in landen als Amerika de sport op zo'n hoog niveau beoefend wordt, dat we waarschijnlijk geen kampioen zullen worden." De stichting Dutch Inline Hockey, die het team ondersteunt, heeft voor het WK Amerikaanse profspeler Tyler Svoboda als coach aangetrokken.

Puck en bal

Van Breugel beoefent met de Eindhoven Rhinos de hockeyvariant met puck. Die versie wordt ook op het WK gespeeld. In 's-Hertogenbosch speelt hij bij de Daredevils met een bal. In tegenstelling tot ijshockey, waar vijf tegen vijf op ijs wordt gespeeld, bestaat een inline-hockeyteam uit vier man op een sportcourt. ,,Hockey met puck is geen contactsport. Bodychecks zijn uit den boze. Daardoor speel je veel tactischer."

,,Ik vind de sport vooral interessant omdat het dynamisch is. Het gaat lekker snel. Je moet daarom behoorlijk wat inzicht hebben", vertelt Van Breugel. Overigens is de versie van het spel met bal wél een contactsport en en daar ziet Van Breugel de charme ook wel van in. ,,Dat maakt het fysiek en ook dat vind ik leuk. Ik ben meestal groter dan de rest en dat werkt in mijn voordeel."

Van Breugel zou de sport graag op semi-professioneel niveau beoefenen, maar dat is niet mogelijk. ,,Het is een niche-sport. Daar valt geen geld in te verdienen. Voor het WK moeten alle spelers de reis en het materiaal zelf betalen." Dutch Inline Hockey is daarom een crowdfundingactie begonnen op www.iksteunsport.nl/campaigns/road-to-italy-2016.