Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Politiehondenvereniging Steeds Vooruit in gemonde:

'Wij leren onze honden goed luisteren'

WENDY VAN LIJSSEL

Nederlandse politiehonden staan over de hele wereld bekend als de beste. Een predicaat dat niet zomaar verkregen wordt. Daar gaat een jarenlange, intensieve training aan vooraf. Bij politiehondenvereniging Steeds Vooruit uit Gemonde worden honden op de club, maar ook bij hun baasjes thuis, voorbereid op een toekomst als surveillancehond bij de politie.

Vier keer in de week komen de leden van Steeds Vooruit op hun oefenterrein aan de Gemondsedijk bij elkaar om hun (herders)honden tot in de finesse te trainen en voor te bereiden op hun werk bij de 'sterke arm der wet'. Daar wordt wanneer het beestje 6 tot 8 weken oud is, al aan gewerkt. ,,Je leert ze uiteraard zindelijk worden, maar ook zitten, liggen, volgen en dat soort zaken. De truc is om de hond bij goed gedrag van jongs af aan te belonen met bijvoorbeeld een balletje. Daar raakt hij uiteindelijk op gefocust. Hij wil die bal hebben, dus gaat hij luisteren en dingen voor je doen. De échte clubtraining begint als alle tanden van een hond gewisseld zijn. Voor die tijd kan je ze echter al veel leren", aldus voorzitter Willie Toelen van Steeds Vooruit. Er is een hele waslijst van zaken waarop getraind wordt voor de dieren op driejarige leeftijd bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) aan een certificaatkeuring deelnemen. Dit getuigschrift is nodig om 'aangenomen' te worden bij de politie.

certificaat

Enkele oefeningen die aangeleerd worden zijn onder andere het zowel aangelijnd als niet-aangelijnd volgen, weigeren van gevonden en aangeboden voedsel tot een klimsprong over een schutting, apporteren en het opsporen van personen. Maar ook het goed inbijten als het niet bijten als iemand zich overgeeft en het bewaken van een verdacht persoon of object zijn belangrijk. De hond wordt tijdens de keuring beoordeeld op meer dan 85 onderdelen. Daarmee verdienen zij punten. Indien te weinig, wordt het certificaat niet verkregen. Het is aan de hondenbezitter om dan extra te gaan trainen en het later nog eens te proberen.

afscheid

De trainingen zijn intensief, zwaar, maar dusdanig goed dat de Nederlandse politiehonden bij 'hondenmannen' over de hele wereld bekend staan als de beste ter wereld. Eenmaal gecertificeerd kost het dan ook geen enkele moeite om een 'baan' te vinden. ,,Politiekorpsen komen vaak al kijken bij onze trainingen. Onlangs werden er nog twee certificaten behaald. De ene hond werkt nu bij de Amsterdamse politie en de andere hond is helemaal naar Montana gegaan", vertelt Toelen. Moeite om uiteindelijk na drie jaar afscheid te nemen van hun hond hebben de leden niet. ,,Soms hebben we al een pup en zo niet, kopen we er een en beginnen we weer van vooraf aan. Het is onze hobby", klinkt het opgewekt. Dan stellig: ,,We leren ze heel goed luisteren."

FOTO BOVEN: Politiehondenvereniging Steeds Vooruit traint de dieren zodat ze worden voorbereid op een toekomst als surveillancehond bij de politie. (Foto: Wendy van Lijssel).


Inloopmiddag

bij Fysio-Team

in Liempde

De Rabobank sloot vorig jaar haar vestiging aan de Nieuwstraat in Liempde. Sinds kort is er echter een nieuwe huurder in het pand: Fysio-Team. Door de uitgebreide oefenzaal en de aanwezigheid van een team met verschillende specialisaties wordt Liempdenaren een extra service geboden en hoeven ze niet naar Boxtel af te reizen voor onder meer fysio-, bekken-, oedeem- en oefentherapie.

De Liempdse vestiging bestaat natuurlijk uit behandelkamers, maar de fraaie oefenzaal met fitnessapparaten springt met name in het oog. Fysio-Team organiseert morgen, vrijdag 10 juni van 15.00 tot 17.00 uur een inloopmiddag in Liempde.

Meer informatie: www.fysio-team.nl.