De roofvogelshow van Rob Baaijens bij de Jacobushof is deel van het programma in Lennisheuvel tijdens Boxtel en Route. (Foto: Gerard Schalkx).
De roofvogelshow van Rob Baaijens bij de Jacobushof is deel van het programma in Lennisheuvel tijdens Boxtel en Route. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ROOFVOGELS, WANDELEN, VLIEGEN EN SPORTEN

Boxtel En Route: feest voor iedereen

Tijdens Boxtel en Route staan activiteiten gepland in alle wijken. De dag begint om 09.30 uur op de Markt waar de jongste sportkampioenen worden gehuldigd. Aansluitend start het programma in Liempde, Lennisheuvel en de wijken Centrum-Breukelen, Selissenwal, Selissen/Munsel/In Goede Aarde en Oost.

De activiteiten in de wijk Centrum-Breukelen vinden vooral plaats op de Markt. Na de opening ontrolt zich een gevarieerd programma met allerlei aspecten van Boxtel in het algemeen en de wijk Centrum-Breukelen in het bijzonder. Zoals om 11.00 uur de heropening van het verbouwde en gemoderniseerde VVV-kantoor in 't Hofje aan de Markt, met Jas de Keistamper. Aansluitend verzorgen gidsen rondleidingen naar kasteel Stapelen, de Sint-Petrusbasiliek en de historische as. Ook is er een fotoshoot met reus Jas.

Op de Markt presenteren Boxtelse initiatieven zich, zoals de Stichting Dommelbimd, Wensambulance, Zorggroep Elde en Eet met je Hart. Jubilerend ondernemer Fred Faes (25 jaar actief) zorgt voor allerlei leuke spellen. In de bibliotheek aan de Burgakker pakt Heemkunde Boxtel flink uit. Christ van Eekelen verzorgt daar een virtuele wandeling door het Boxtel van vroeger en nu.

LEKKER SAMEN SPORTEN

Sport en bewegen. Dat staat is het centrale thema van de activiteiten in de wijk Oost. Bij brede school De Wilgenbroek geeft Diny Stolvoort uitleg over het belang van bewegen voor ouderen, aansluitend wordt de synergy gepresenteerd. Dit sporttoestel is geschikt voor iedereen en er kan in koppels op getraind worden. Aansluitend is er een wandeling naar de kinderboerderij aan het Apollopad. Onderweg geven turnsters van Tabitta een demonstratie. ,,Bij de kinderboerderij wordt de beweegtuin officieel geopend", zegt Ghislaine de Brouwer. ,,Ook wordt het nieuwe eetkamerproject gepresenteerd. We hebben gekozen voor dit thema omdat bewegen mensen verbindt. Lekker samen wandelen, fietsen of sporten. Gezond én gezellig."

Sportverenigingen zijn alom vertegenwoordigd in Selissen/Munsel/In Goede Aarde. Tijdens Boxtel En Route richt deze wijk zich dan ook op deze verenigingen die diverse clinics en demonstraties zullen verzorgen. LTV Munsel, tafeltennisvereniging Taverbo, Ducks, De Pagaai en biljartvereniging 't Ivoor nemen deel en zullen belangstellenden enthousiasmeren voor hun sport. In de slagkooi van Ducks kunnen mensen zelf proberen een mooie slag te maken en bij Taverbo is er alle gelegenheid om een potje te tafeltennissen. ,,En als er genoeg kano's beschikbaar zijn, kunnen mensen een mooi tochtje maken bij De Pagaai", vertelt Richard Dekker van Buurtsport Boxtel enthousiast. ,,Er zijn veel mooie sportverenigingen in Boxtel, echt voor ieder wat wils."

De activiteiten in Selissenwal spelen zich af rond gemeenschapshuis De Walnoot. Kinderen kunnen lasergamen, springen op een luchtkussen en daarna genieten van een suikerspin. De Prinses Amaliaschool is geopend en ook de Geitenwei doet met een markt en muziek mee aan de activiteiten. ,,Op het terras van De Walnoot is er muziek van Buchestelle en het Wereldkoor", licht Marria van den Hoven toe. Extra bijzonder is de presentatie van een folder waarin drie ommetje door en rond de wijk beschreven staan. ,,Dat is voor ons het hoogtepunt van de dag", aldus Van den Hoven.

VLIEGEN EN ROOFVOGELS

In Lennisheuvel staat het thema Vliegen centraal. De Modelvliegtuigclub Boxtel heeft haar onderkomen in het kerkdorp en zal tijdens Boxtel En Route demonstraties verzorgen op en rond het terrein van voetbalclub LSV. Naast demonstraties met drones en zweefvliegtuigen, kunnen bezoekers ook zelf hun vliegkunsten testen. Daarvoor worden vliegsimulators geplaatst in de vernieuwde kantine van LSV. ,,De voetbalvereniging haakt ook in op dit thema", vertelt Mirjam Maat namens de organisatie. ,,Een echte vliegende kiep probeert penalty's tegen te houden." Ook voor kinderen is er in Lennisheuvel van alles te doen. Ze kunnen vliegers maken en zelf een vliegtuig bouwen. De feestelijkheden in het dorp worden afgesloten met de roofvogelshow van Rob Baaijens (foto). Bij de Jacobushof verzorgt Baaijens een spectaculaire show waarin onder meer een oehoe, buizerd en schildraaf te zien zullen zijn.

Het startsein voor de herinrichting van D'n Tip is tevens de start van de festiviteiten in Liempde. Aansluitend is er een informatiemarkt op het evenemententerrein en kunnen bezoekers meedoen aan wandel- en fietstochten. Een gids van stichting Kèk Liemt vertelt over waterbeheersing in Liempde en de ontwikkelingen in de geschiedenis. Aan de Barrierweg 4 wordt hard gewerkt om D'n Liempdsen Herd om te toveren in een bezoekerscentrum over Liempde en Het Groene Woud.