Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

INTENSIEF MEEDENKEN OVER HERINRICHTING BUURTSCHAP

Inwoners Kalksheuvel zijn aan zet

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bij inwoners van de Boxtelse buurtschap Kalksheuvel valt op 28 of 29 mei een dikke informatie-envelop op de mat. De reden? De riolering in de wijk die grenst aan het spoor is hoognodig aan vervanging toe. Een uitgelezen moment om de werkzaamheden te combineren met de herinrichting van de buurtschap. De buurtbewoners zijn nu aan zet...

Na een eerste informatiebijeenkomst in juli vorig jaar, waar inwoners hun ideeën lanceerden, gingen de gemeente en vertegenwoordigers van buurtvereniging Smalwater, Kalksheuvel Leefbaar en wijkplatform Centrum-Breukelen aan de slag. Om het proces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen en tot een breedgedragen voorstel te kunnen komen, is gekozen een omvangrijke enveloppe bij alle inwoners te laten bezorgen. Zij worden uitgedaagd op de stoel van de gemeente te gaan zitten. Gisteravond werd een toelichting verzorgd bij Helicon MBO Boxtel aan de Schouwrooij.

Met behulp van overzichtstekeningen en dwarsprofielen van straten kunnen mensen hun wensen kenbaar maken. In het boekwerk zijn namelijk ook symbolen van groen, trottoirs, wegen, voetgangers, fietsen en auto's opgenomen. Zo kan iedereen met behulp van knip- en plakwerk aangeven wat hij of zij graag ziet veranderen in de Kapelweg, Kalksheuvel en/of Veldakkerstraat. In de toekomst, welteverstaan.

Uitgangspunt tijdens het proces is namelijk dat de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg al is aangelegd en dat de dubbele overweg inmiddels is gesloten. Dat heeft gevolgen voor de omliggende straten. Zo wordt een groot gedeelte na de komst van de VLK-weg een woonstraat, een weg die voornamelijk is bedoeld voor de bewoners. De Molengraafseweg is niet in de herinrichtingsplannen opgenomen, omdat de riolering daar niet wordt vervangen.

Alle inwoners krijgen tot en met 10 juni de kans hun ideeën in te leveren bij horecabedrijf 't Tweespan aan de Kapelweg. Vijf dagen later komen vertegenwoordigers van de buurt en medewerkers van de gemeente bij elkaar om de wensen en ideeën te inventariseren. Hieruit volgt een aantal schetsen dat in het najaar wordt gepresenteerd aan het publiek.

hechte buurt

Ruim veertig bewoners waren gisteravond aanwezig bij de informatieavond. ,,En degenen die er niet waren, worden zeker op de hoogte gebracht door hun buren. Dit is een hechte buurt", aldus voorzitter Hennie van Roessel van buurtvereniging Smalwater. De bezoekers waren positief over het proces. ,,Ik ga zeker knippen en plakken", grinnikte Jan van De Sande die al zijn hele leven in de buurtschap Kalksheuvel woont. ,,Het blijft natuurlijk afwachten. Ik hoop dat de VLK-weg er komt, maar de gemeenteraadsverkiezingen zijn dichtbij en daardoor kan er nog veel veranderen", zegt Van de Sande. ,,De wegen zijn erg slecht, dus ik hoop dat er snel iets aan de riolering gedaan wordt. Hopelijk zitten we niet met de gebakken peren, mocht de VLK-weg niet doorgaan." Gisteravond werd echter verzekerd dat de riolering altijd zal worden vervangen.

Jan de Groot, woonachtig aan de Kapelweg hoopte vooral dat het vele vrachtverkeer in zijn straat afneemt. ,,Dat begint 's nachts al. Daarnaast zijn er ook veel hardrijders in deze straat te vinden. Ik hoop echt dat we binnenkort van een groot gedeelte van het verkeer af zijn."

FOTO BOVEN: Het wegdek van Kalksheuvel is aan vervanging toe. De straat werd tijdens de bijeenkomst in Helicon vergeleken met 'een lappendeken'.