Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

unanieme keuze voor ontwerp kunstenaar philip lüschen

Burgakkerplein wordt plek 'vol illusies'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Zijn ontwerp zorgde bij iedereen direct voor een big smile." Twee kunstenaars en één collectief presenteerden in april hun ontwerpen voor de gevelwanden op het pleintje voor de bibliotheek aan de Burgakker. Omwonenden en de kunstadviescommissie kozen unaniem voor het ontwerp van dertiger Philip Lüschen uit Amsterdam. Hij creëerde een aantal illusies in zijn ontwerp, zoals een winkeltje waar cipressen te koop zijn, coulissen van taxussen en 'neptuintjes'. Na de zomer wordt ontwerp gerealiseerd.

In samenwerking met het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) selecteerde Boxtel een aantal kunstenaars om tot een schetsontwerp te komen voor de gevelwanden: Philip Lüschen, Aliki van der Kruijs én een collectief, bestaande uit Collin van der Sluijs, Rutger Termohlen en Stefan Thelen. Zij presenteerden hun ontwerpen aan een aantal omwonenden en de kunstadviescommissie. ,,Alle ontwerpen waren prachtig", stelden Marjolein Krijger en Lonneke de Wit, beide woonachtig aan de Burgakker. ,,Philip Lüschen heeft de plek op een absurde manier benaderd. Dat zie je terug in andere kunstwerken die hij realiseerde. Hij legt iets over een normale situatie heen, waardoor je je bij het voorbijlopen afvraagt of het nou echt is of juist niet." Zo ontwierp de kunstenaar al een opstapplaats voor een luchtballonvaart. Het kunstwerk lijkt op een bushalte en staat midden in een park.

taxus taxi

Bij het ontwerp voor het Burgakkerplein koos Lüschen voor een groene omgeving in combinatie met wit gestucte wanden. Daarnaast maakt hij gebruik van bestaande onderdelen van de gevel, zoals een raampje. ,,Door daar een rood met wit gestreept markiesje boven te plaatsen en een belletje naast te hangen, lijkt het op een winkeltje", legt Krijger uit. Naast deze 'Cipressen Etalage' komen 'coulissen' van taxussen. Mensen die in deze hokjes gaan staan, worden verlicht met behulp van een bewegingssensor. Bij een andere gevel creëert de kunstenaar 'neptuintjes', waarbij het publiek in eerste instantie zal denken dat het om een échte tuinen gaan. ,,We weten zeker dat mensen er vrolijk van worden", aldus De Wit en Krijger. ,,De Burgakker was altijd een stenen straat, maar door de geveltuintjes die er al zijn in combinatie met dit ontwerp wordt het een hele groene omgeving", voegt omwonende Kaatje van Asten enthousiast toe.

Voor het onderhoud van het Burgakkerplein wordt momenteel overlegd gevoerd met Helicon MBO Boxtel. ,,We vinden het belangrijk om bij dit soort projecten verbindingen te leggen met het onderwijs", legt wethouder Marusjka Lestrade uit. ,,Bovendien kunnen we ook ook het project Taxus Taxi aan het Burgakkerplein koppelen, omdat op deze plek taxussen komen te staan." De stichting Taxus Taxi haalt in een groot deel van Nederland kosteloos taxussnoeisel op voor de productie van medicatie tegen kanker.

Op de vraag of het nieuwe ontwerp bestand is tegen vandalisme, stelt Lestrade dat er minder wordt vernield als de buurt een plek omarmt. ,,Mensen vinden het belangrijk dat een mooie plek behouden blijft en zullen daar moeite voor doen."

FOTO BOVEN: Het Burgakkerplein krijgt na de zomer een grootschalige opknapbeurt. De graffiti zal volledig verdwijnen... (Foto: Henk van Weert).


bouw herenhuizen kan van start gaan

'Nivo-terrein' is nu volledig bouwrijp

Medewerkers van de wegenbouw- en slooponderneming Van Kaathoven uit Sint-Oedenrode noemden de sloop van het voormalige autobedrijf Nivo aan de Clarissenstraat eerder al 'een peulenschilletje'. Deze luchtfoto van Ton van Dooremalen, zondag gemaakt vanuit de toren van de Sint-Petrusbasiliek, toont aan dat er niets meer overeind staat op het terrein...

Het Boxtelse autobedrijf, dat jarenlang aan de Clarissenstraat was gevestigd, verhuisde in 2014 naar Boseind 1 op bedrijventerrein Ladonk. Woonstichting Sint-Joseph was jarenlang eigenaar van het terrein en overwoog om er sociale woningbouw te realiseren. Het lukte de corporatie echter niet voor deze locatie een haalbaar bouwplan te ontwikkelen.

Uiteindelijk heeft Paul van Heeswijk het pand gekocht en een plan ontwikkeld voor twee herenhuizen. ,,Ik heb altijd aan de Dommel willen wonen en zelf willen bouwen", zei hij eerder in deze krant. De ondernemer koos nadrukkelijk voor twee herenhuizen op het Nivo-terrein. ,,Ik wil gaan bouwen op een manier die past bij de herenhuizen elders in de straat."

FOTO RECHTS: Ton van Dooremalen stak zondag samen met enkele anderen de vlaggen uit in de toren van de Sint-Petrusbasiliek en schoot daarna dit fraaie plaatje van het Nivo-terrein.

Een gedeelte van de gevels wordt gebruikt voor 'neptuintjes', waarbij gebruik wordt gemaakt van echt groen. (Ontwerp: Philip Lüschen).
Afbeelding