Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

podium4all lanceert kennismakingsproject op scholen

Muziek krijgt letterlijk een staartje...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wie vond de trompet uit?

Wie heeft 'm bedacht?

Koperen geluidsspuit

Jongens, wat 'n pracht!

In interactieve lessen kennismaken met muziek, zodat basisschoolleerlingen op jonge leeftijd belangstelling ontwikkelen voor deze kunstvorm en willen aansluiten bij een harmonie, fanfare of band. Dat is het doel van het project 'Muziek met een Staartje', een samenwerkingsverband tussen Podium4all, Cultuurbox, stichting Brede Scholen Boxtel en Harry Hendriks. Basisschool De Oversteek in Liempde heeft de primeur in de gemeente Boxtel: daar vindt momenteel een pilotproject plaats. Leerlingen leren alles over de trompet en trombone...

Een week voordat trompettist Michel Bergman, tevens bestuurslid en medeoprichter van stichting Podium4all, zijn opwachting maakt in groep 6 van De Oversteek, kwam gitarist en Boxtelaar Harry Hendriks op bezoek om een introductieles te verzorgen over het blaasinstrument. Met behulp van The Last Post,


Ploegers zoeken
nieuwe leutvorst

Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet lopen Liempdenaren weer in polonaise door de Sint-Jans Onthoofdingskerk. Prinsenvereniging De Ploegers bereidt zich al voor op het nieuwe carnavalsseizoen, want in juni houdt zij haar 'prinsenkeuzevergadering'. En de aanstaande prins van Ploegersland kan zijn borst nat maken voor een heel bijzonder seizoen: degene die dit jaar verkozen wordt, is de vijftigste leutvorst van het Liempds carnaval.

De Ploegers vergaderen traditioneel in juni over de keuze voor een nieuwe prins. Vóór de zomervakantie worden de prins en zijn adjudant vervolgens gevraagd, zodat ze zich al ruim voor aanvang van het nieuwe carnavalsseizoen kunnen voorbereiden op hun vorstelijke taken.

Iedere Ploeger of Ploegerin die een goede suggestie heeft voor een nieuwe Prins Carnaval mag deze naam inbrengen door naam en adres te mailen naar: voorzitter@ploegers.nl. De inschrijving sluit op 5 juni. Deze namen worden dan meegenomen als suggestie in de prinsenkeuzevergadering. Voor de hoogheid van Ploegersland gelden in ieder geval de volgende voorwaarden: de nieuwe doorluchtige hoogheid moet een inwoner van Liempde zijn en boven de 18 jaar. Op de website www.ploegers.nl is onder historie/prinsengalerij te zien wie de afgelopen 49 jaar de scepter over Ploegersland hebben gezwaaid.

dat jaarlijks wordt gespeeld tijdens Dodenherdenking, en het rapliedje 'Wie vond de trompet uit', maakten de leerlingen op speelse wijze kennis met de trompet. ,,Doe jullie ogen maar eens dicht als jullie naar The Last Post op trompet luisteren", vertelde Hendriks enthousiast. Vervolgens speelde hij een gedeelte van het nummer na op de gitaar. ,,Kijk, dat klinkt toch heel anders en minder mooi..."

volle borst

De verschillende onderdelen van een trompet (mondstuk, ventielen en beker) kwamen kort aan bod, waarna Hendriks een kort filmpje toonde van Duco Akkerman, de twaalfjarige trompettist die twee jaar geleden met Chef' Special op het podium van Pinkpop stond. Ter afsluiting werd het lied 'Wie vond de trompet uit'

nogmaals gezongen. De leerlingen stonden op en zongen uit volle borst mee. ,,Leuk, zo'n les", vond Denise. ,,Vroeger heb ik ook een instrument bespeeld, daar doet dit me aan denken." Jurre W. en Jurre V., zoals de leerlingen in de klas worden genoemd, vonden het leerzaam. ,,We weten nu veel over de trompet."

Muziek met een Staartje is jaren geleden ontwikkeld bij cultureel centrum De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur en werd in 2013 door Hendriks en een aantal kinderboekenschrijvers vernieuwd. Bij ieder instrument wordt met behulp van twee lessen stilgestaan. ,,We hopen uiteindelijk te gaan samenwerken met vakdocenten die de lessen gaan geven. Die samenwerking tussen verschillende muziekaanbieders is precies wat we willen bewerkstelligen", legt Bergman uit. Podium4all fungeert als overkoepelende organisatie. Het project op De Oversteek is een pilot; uiteindelijk is het de bedoeling dat Muziek met een Staartje na de zomervakantie van start gaat op meerdere scholen in de gemeente. Uiteindelijk hoopt Podium4all dat het project létterlijk een staartje krijgt en dat kinderen kiezen voor een instrument.

Als het aan de leerlingen uit groep 6 van De Oversteek ligt, worden er meer van deze muzieklessen verzorgd. Op de vraag van Hendriks of ze ook over andere instrumenten zo'n les wilden volgen, was het antwoord van alle kinderen volmondig ja...

FOTO ONDER: Groep 6 van De Oversteek luisterde geboeid naar de verhalen van Harry Hendriks.

Afbeelding